FC Utrecht Worldwide: Markiet gaat voor nieuwe uitdaging

20 februari 2019

Deze week in de spotlight: Gévero Markiet, Richairo Zivkovic en Jacob Mulenga.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: een nieuwe uitdaging voor Gévero Markiet, de transfer van Richairo Zivkovic naar China is rond en daar treft hij in de League One een andere oud-speler van FC Utrecht, die er voor een jaar heeft bijgetekend bij Liaoning FC. Ook over hem lees je meer in deze FC Utrecht Worldwide.

De voetbaltoekomst van Gévero Markiet ligt in Amsterdam. De verdediger, die 64 wedstrijden in de hoofdmacht van FC Utrecht speelde en door velen in de Domstad nog wordt herinnerd als de man die op 5 april 2015 de gelijkmaker scoorde in de Eredivisiewedstrijd tegen Ajax, gaat na dit seizoen aan de slag bij AFC. Bij die club in de Tweede Divisie hoopt Markiet, zo valt te lezen in een persbericht van IJsselmeervogels, meer aan spelen toe te komen dan in Bunschoten-Spakenburg. AFC is op dit moment saillant genoeg juist met IJsselmeervogels verwikkeld in een spannende strijd om de titel. Na 22 van de 34 speeldagen hebben beide ploegen 47 punten.

In Bunschoten-Spakenburg was een andere oud-speler van FC Utrecht eerder deze maand trouwens ook onderwerp van gesprek: Achraf Nejmi. Nejmi schopte het in de Domstad nooit tot het eerste elftal, maar hem lukte dat in Bunschoten-Spakenburg des te vaker. De middenvelder, die in Utrecht ook voor USV Hercules uitkwam, speelde z’n honderdste officiële partij namens de Rooien.

League One in China nieuwe podium Zivkovic 
‘Wordt ongetwijfeld vervolgd’, las je vorige week in deze rubriek over Richairo Zivkovic, en zijn al dan niet aanstaande transfer naar China. Inmiddels zijn de handtekeningen gezet en de persberichten verstuurd: spits Zivkovic, die in 38 officiële partijen namens FC Utrecht kwam tot 12 doelpunten, heeft KV Oostende verruild voor Changchun Yatai. Dat is een club die speelt in de Chinese League One; zogezegd de Keuken Kampioen Divisie van China. Zivkovic is één van de weinige buitenlandse spelers in de selectie van Changchun Yatai en er wordt bij zijn nieuwe club veel van hem verwacht. In de Chinese League One, dus. En dan denk je: op het tweede niveau van China, daar speelt vermoedelijk niemand die ik ooit met eigen ogen in actie zag. Wel, dus! Daar lees je in de volgende alinea meer over.

De best presterende Zambiaan van 2018
Want waar Richairo Zivkovic in de Chinese League One alles nog te bewijzen heeft, daar is een andere voormalig speler van FC Utrecht er juist één van de meest gereputeerde goalgetters: Jacob Mulenga. De Zambiaan, door de website ZambianFootball.com uitgeroepen tot de best presterende Zambiaanse voetballer buiten Zambia van 2018, heeft zijn aflopende contract met Liaoning met een jaar verlengd. Dat maakt Mulenga, goed voor 45 goals in 113 duels namens FC Utrecht, ook in het nieuwe seizoen dat in China op het punt van beginnen staat speler van de voetbaltrots van Jinzhou. De supporters van Liaoning FC zullen maar wat blij zijn met het langere vastleggen van Mulenga: de Afrikaan scoorde afgelopen seizoen 14 keer in 25 wedstrijden namens hun cluppie.
 
Volgende week aflevering 34 van FC Utrecht Worldwide!