FC Utrecht Worldwide: David troef in Zuid-Afrikaanse titelstrijd

27 februari 2019

Deze week in de spotlight: Chris David, Enzio Boldewijn en Dave Bulthuis.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Chris David gaat aan de slag in Zuid-Afrika, Enzio Boldewijn wacht een Super Saturday met Notts County en Dave Bulthuis heeft zich met Ulsan Hyundai geplaatst voor de Champions League.

Je ziet dat het een voetballer is, die met de bal aan zijn voet door de catacomben van een stadion dribbelt. Om wie het precies gaat? Het blijft lang onduidelijk in de video waarin Cape Town City FC zijn allernieuwste aanwinst presenteert. De speler in kwestie onthult uiteindelijk zichzelf. “Ik ben Chris David, ik ben City FC”, zegt de voormalig speler van FC Utrecht, die na zijn vertrek uit de Domstad medio 2018 nu dan eindelijk een meerjarig contract heeft getekend bij een nieuwe club. David heeft zich tot medio 2021 verbonden aan de ploeg uit Kaapstad, Zuid-Afrika.

Cape Town City FC is een relatief jonge club, die in 2016 voortkwam uit het toen failliet gegane Mpumalanga Black Aces FC. The Citizens, zoals de ploeg ook wel wordt genoemd, beschikken over een imponerende thuishaven: het 55.000 plekken tellende Cape Town Stadium. In de hoogste divisie van Zuid-Afrika strijdt de ploeg van David mee om de bovenste plekken. David, die in Utrecht voornamelijk uitkwam voor de beloftenploeg, moet het team van trainer Benni McCarthy een extra impuls geven in de titelrace.

Zaterdag alles of niets voor Boldewijn en co
Het draait vierkant bij het Notts County van Enzio Boldewijn. De oudste profclub ter wereld, een 157-jarig voetbalinstituut uit Nottingham, kampt naast met financiële problematiek ook met sportieve strubbelingen. Notts County, dat met het aantrekken van onder anderen voormalig FC Utrecht-speler Boldewijn een gooi wilde doen naar het kampioenschap, staat na 34 van de 46 speeldagen op de laatste plaats in League Two. De marge met de veilige positie 22 is vijf punten. “Ik had verwacht bovenin mee te draaien”, zei Boldewijn er onlangs over in De Volkskrant. “Dat is wat anders uitgepakt.” Zaterdag is het alles of niets. Notts County speelt thuis tegen de nummer 22: Port Vale. Bij winst schijnt boven Meadow Lane weer even de zon. Bij verlies lijkt degradatie uit de Engelse profliga’s voor de club uit 1862 bijna onvermijdelijk.

Bulthuis plaatst zich voor de Champions League
Het debuut van Dave Bulthuis voor het Zuid-Koreaanse Ulsan Hyundai is uitermate succesvol verlopen. Met de voormalig FC Utrecht-verdediger in het hart van de defensie walste Ulsan Hyundai in de laatste kwalificatieronde van de Aziatische Champions League over het Maleisische Perak heen: 5-1. Daardoor wacht Bulthuis en co nu een poulefase die even uitdagend is als goed voor de Airmiles. Want ga maar na: Ulsan Hyundai is ingedeeld in een groep met Shanghai SIPG (China, met onder anderen Braziliaan Hulk in de gelederen), Sydney FC (Australië, de club van voormalig FC Utrecht-speler Michael Zullo) en het Japanse Kawasaki Frontale. Het eerste groepsduel staat gepland op woensdag 6 maart. Vijf dagen eerder begint voor de nieuwe club van Bulthuis de competitie. Bulthuis gaat een drukke maand tegemoet, zoveel is zeker.

Volgende week aflevering 35 van FC Utrecht Worldwide!

Dave Bulthuis

Enzio Boldewijn