FC Utrecht O17 toont karakter en verslaat AZ O17

25 februari 2019

FC Utrecht O17 heeft in een wedstrijd met twee gezichten op Zoudenbalch een overwinning behaald tegen de leeftijdsgenoten van AZ. Hoewel FC Utrecht O17 goed begon en al snel op voorsprong kwam, nam AZ O17 het initiatief meteen over en ging verdiend met een 1-2 voorsprong rusten. Na rust kwam FC Utrecht O17 beter voor de dag en waren er veel kansen voor beide ploegen, maar trok de ploeg van trainer Rudy Jansen aan het langste eind en boog de achterstand om in een 3-2 overwinning.

Zoals gezegd begonnen de Utrechtse talenten gesteund door de ongeslagen status in de afgelopen 3 wedstrijden met zelfvertrouwen aan het duel met AZ O17, dat in de eerste seizoenshelft in een gelukkige 2-3 overwinning voor de Alkmaarders was geëindigd. Al na drie minuten kwam FC Utrecht O17 op voorsprong: de in een prima vorm verkerende Özcan Yasar gaf voor en bij de tweede paal tikte Juruël Bernadina binnen. FC Utrecht O17 hield echter de goede start niet vast en AZ O17 kreeg de overhand. Het dynamische middenveld van de Alkmaarders zorgde ervoor dat het Utrechtse middenveld vaak werd overspeeld. Na 20 minuten kwam AZ O17 op gelijke hoogte, nadat rechtsback Valentijn Beck zijn tegenstander Ricuenio Kewal te veel ruimte gaf waarna diens voorzet door spits Tiago Cukur slim werd binnengelopen.

Twaalf minuten later werd diezelfde Kewal net buiten het strafschopgebied gestuit door de uit zijn doel komende Utrecht keeper Ahmed Azmi. Onreglementair, oordeelde scheidsrechter Langendoen en aangezien de assistent scheidsrechter oordeelde dat de overtreding binnen het strafschopgebied had plaatsgevonden, kreeg Cukur de gelegenheid vanaf de strafschopstip zijn ploeg op voorsprong te schieten. Azmi had eerder nog zijn ploeg in een één tegen één situatie voor een achterstand behoed, maar was nu kansloos op de inzet van Cukur: 1-2.

Trainer Jansen greep in de rust tactisch in en gaf zijn ploeg mee dat er meer strijd moest worden geleverd en de linies korter op elkaar moesten spelen. Dat sorteerde effect, want FC Utrecht O17 nam het initiatief in de tweede helft. Na tien minuten resulteerde dat in de verdiende gelijkmaker. Bij een vrije trap van Oussama Alou stormde de gehele AZ O17 achterhoede naar voren en dat pakte niet goed uit. De VAR was niet aanwezig om te oordelen of de Utrechtse aanvallers al dan niet buitenspel stonden, maar de arbitrage oordeelde van niet en de treffer van Yasar werd goedgekeurd. De wedstrijd kon nu alle kanten op. Het was een plezier om naar te kijken, jeugdvoetbal van een hoog niveau. FC Utrecht O17 hield weliswaar het overwicht maar had het lastig met de Alkmaarse aanvallers. AZ O17 leek op voorsprong te komen toen Azmi al was geslagen, maar aanvoerder Jens Guiting de bal nog voor de doellijn kon achterhalen. Aan de andere kant waren er prima kansen voor met name Ibrahim El Kadiri, die echter het doel steeds te hoog zocht.

Vlak voor tijd viel de beslissing in het voordeel van FC Utrecht O17. Oussama Alou kapte, na goed druk zetten en bal verovering door de Utrechtse middenvelders, op zijn eigen typische wijze zijn tegenstander uit, terwijl hij eigenlijk al had kunnen schieten. Daar had de AZ O17 verdediger niet op gerekend en hij haakte Alou met een strafschop als gevolg. Yasar maakte vervolgens geen fout en zette zijn ploeg op voorsprong. In een hectische slotfase trokken de Domstedelingen de overwinning over de streep. Een Alkmaars afstandsschot werd door Azmi uit de hoek geranseld en diezelfde Azmi kreeg bij de daaropvolgende hoekschop de bal vanaf de lat pardoes in zijn handen.

Jansen werd gesterkt in een eerdere uitspraak: "We kunnen nog mooie dingen laten zien dit seizoen, zei ik vorige week. Maar dan moeten we wel strijd leveren en dat deden we de eerste helft vandaag niet. De ruimtes waren te groot en AZ profiteerde daarvan. In de rust heb ik gezegd dat onze vleugelaanvallers wat in moesten zakken en hielden we het ook compacter. We kregen toen ook de beste kansen, alhoewel we ook nog wel wat weggaven. Ik ben echter trots op de jongens hoe we ons de tweede helft hebben hersteld."
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
Na een aantal dagen rust, komt a.s. zaterdag NEC O17 naar Utrecht, de aanvangstijd is 12.00 uur.