FC Utrecht houdt koploper in bedwang

10 februari 2019

Strijdlustige Domstedelingen spelen gelijk tegen ranglijstaanvoerder PSV: 2-2.

Een strijdlustig FC Utrecht pakte vanavond (zondag) een punt tegen PSV. De Eindhovense koploper keek in Stadion Galgenwaard halverwege de match tegen een 2-0 achterstand aan en kwam pas vlak voor tijd op gelijke hoogte met het team van Hoofdtrainer Dick Advocaat: 2-2.

Balverovering, dieptepass op maat, knappe rush, bekeken schot. Het tweede doelpunt dat FC Utrecht deze middag in een regenachtig Stadion Galgenwaard scoort tegen PSV is er geen waar een heel lange reeks balcontacten aan voorafgaat. En dat maakt ‘m juist zo mooi, en knap. Sander van de Streek is het die Gyrano Kerk in de ruimte aanspeelt. Kerk, terug in de basis, zet het op een lopen en drukt op precies het juiste moment af. Keeper Jeroen Zoet duikt nog wel, maar kan er niet bij. De bal past exact in de ruimte die hij laat in de verre hoek: 2-0 voor FC Utrecht.

Weinig balbezit, hoog rendement
En dan te bedenken dat er op dat moment nog geen veertig minuten zijn gespeeld in Utrecht. PSV weet even niet wat het overkomt, aan het Herculesplein. De Eindhovenaren hebben het gros van de tijd de bal, maar zijn daarmee weinig effectief. Zeker niet vergeleken met de Utrechters, die aan amper dertig procent balbezit voldoende hebben om de koploper knikkende knieën te bezorgen.

Droomstart dankzij Van de Streek
Van de Streek, de man die de tweede goal van de partij voorbereidt, is degene die het eerste doelpunt van de dag op zijn naam schrijft. Vanuit een hoekschop - een week geleden scoort FC Utrecht ook al vanuit een corner, dan in Zwolle tegen PEC - brengt Nicolas Gavory de bal voor het doel. Van de Streek doet méér dan de bal koppen. Hij valt ‘m aan, als het ware. Geen oog voor PSV’s Daniel Schwaab, enkel en alleen voor die lederen kogel. En dan: pats! De kop ertegen, en de bal vervolgens al even hard tegen de touwen: 1-0. Een droomstart voor FC Utrecht, dat na zes minuten aan de leiding gaat tegen PSV; een team dat dit seizoen slechts drie keer eerder op achterstand is gekomen.

Beuken op de muur
In de tweede helft trekt FC Utrecht een defensieve muur op, waarop PSV vanaf het begin begint te beuken. De vraag is: houdt de muur stand, en zo ja: hoe lang? De eerste flinke breuk wordt door de Brabanders toegediend na een klein uur spelen. Na een slimme loopactie werkt Luuk de Jong de bal binnen: 2-1.

Remise
Billenknijpen is het vanaf dat moment voor de ruim negentienduizend supporters in Stadion Galgenwaard, die zien hoe FC Utrecht met man en macht tracht verdere averij te voorkomen. Dat lukt niet. Vijf minuten voor tijd is het opnieuw De Jong die optimaal gebruikmaakt van de - weinige, trouwens - ruimte die hem wordt geboden. Van dichtbij bepaalt hij de stand op 2-2. Ook een discutabel moment, waarbij Simon Gustafson in de Eindhovense zestien ten val wordt gebracht door Denzel Dumfries, brengt daar geen verandering meer in. De Utrechtse penaltyclaim wordt weggewuifd, de remise is een feit.

De Graafschap-uit
De volgende klus die wacht op de Utrechtse ploeg: De Graafschap-uit. FC Utrecht speelt op zondag 17 februari in Doetinchem tegen de Superboeren en voor dat duel is de kaartverkoop al in volle gang. De volgende thuiswedstrijd van de Domstedelingen is op zaterdag 23 februari. Dan komt Excelsior op bezoek in Stadion Galgenwaard. En ook voor die match zijn via INTERNET en in de FC Utrecht Fanshop al tickets verkrijgbaar.

FC Utrecht - PSV 2-2 (2-0)
7. Sander van de Streek 1-0
38. Gyrano Kerk 2-0
58. Luuk de Jong 2-1
86. Luuk de Jong 2-2

Gele kaarten: Simon Gustafson (FC Utrecht), Steven Bergwijn (PSV).

Toeschouwers: 19.005.

Scheidsrechter: Pol van Boekel.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Nicolas Gavory; Joris van Overeem, Sander van de Streek, Simon Gustafson; Gyrano Kerk, Michiel Kramer (90+1. Mark van der Maarel), Othmane Boussaid (82. Leon Guwara).

Opstelling PSV:
Jeroen Zoet; Denzel Dumfries, Daniel Schwaab, Nick Viergever, Pablo Rosario, Jorrit Hendrix, Gastón Pereiro (73. Mohamed Ihattaren); Hirving Lozano (69. Cody Gakpo), Luuk de Jong, Steven Bergwijn.