Derde overwinning FC Utrecht O16 op rij

17 februari 2019

Score doet O16 geen eer aan de geleverde teamprestatie.

Als ongeslagen koploper ontving FC Utrecht O16 vandaag ADO O16 op Zoudenbalch. En dankzij een terechte 2-1 overwinning verstevigde O16 haar koppositie met 9 uit 3. Het team van Ruud Heus ontwikkelt stap voor stap een eigen volwassen signatuur.

Een goede organisatie waar bijna niets wordt weggegeven, gecombineerd met een verzorgde opbouw met voldoende kansen per wedstrijd. En als het een keer ‘niet mooi en volgens plan loopt’ worden de mouwen opgestroopt en gewoon op resultaat gespeeld. Dat heeft ADO vandaag in Utrecht ook ervaren; tegen FC Utrecht O16 krijgt geen tegenstander iets cadeau. Utrecht was de gehele wedstrijd de betere ploeg maar verzuimde om de score snel op te voeren. Hierdoor werd de laatste 10 minuten de marge van 1 doelpunt professioneel verdedigd. Onder iedere omstandigheid leren winnen is ook een kwaliteit.

De eerste 10 minuten van de wedstrijd startte ADO dynamisch en zocht het Utrechtse middenveld en aanval naar de juiste manier om ADO onder druk te krijgen. Het team wordt iedere week tactisch volwassener en ‘leest en anticipeert op de speelwijze en opbouw van ADO’. Dit leidde tot een overwicht op Haagse helft. Met de eerste schoten van Maarten en Achraf op de goal. In de 11e minuut schoot Stan een afvallende bal direct op de goal waarbij Maxwell van dichtbij de keeper verraste doorde be bal even van richting te veranderen. Een zonnige middag, controle over de wedstrijd en een comfortabele 1-0 voorsprong. Alles volgens plan. Diverse aanvallen volgde met een heerlijke opengedraaide aanname van Mees in de 16, wiens schot geblokt werd. Mooie aanvallen en lage voorzetten over de flanken die voor de goal langs rolden werden niet binnen getikt. Een fanatisch omschakel-moment waarbij Achraf en Maxwell in twee balcontacten het hele veld overstaken trof net geen doel. Met al 7 minuten blessuretijd bereidde iedereen zich voor op een comfortabele rust met een simpele boodschap ‘Ga zo door’. Maar in de ‘dyingseconds’van de blessuretijd schoot ADO een afvallende bal vanaf 25 meter in één keer uit de lucht binnen, 1-1 Deze was zelfs voor Mikki onhoudbaar. We konden weer opnieuw beginnen met een tegenstander die weer hoop had.

De teleurstelling leidde niet tot donderpreken of paniek in de rust. Ruud Heus complimenteerde het team en legde uit dat dit ook een onderdeel van winnen is; omgaan met tegenslag. Gewoon doorgaan en ‘kwaliteit aan de bal’ blijven leveren. We hebben nog 40 minuten om ons overwicht om te zetten in winst. En zo geschiedde. De eerste helft was koud begonnen of Stan opende het vuur op de Haagse goal. Het eerste schot had de keeper mooi. Maar binnen een minuut maakte Stan weer een mooie actie van buiten naar binnen en dit keer bolde het net wel. Binnen 1 minuut na de rust stond er weer een prettige 2-1 voorsprong op het bord. De controle was weer terug. De verdere tweede helft was Imanuel de baas op het middenveld en Wes, Joshua, Kjeld en Nathan gaven verdedigend niks weg en verzorgden de opbouw over beide zijdes. Door de inbreng van Erman werd er ook makkelijk naar voren gecombineerd. Maar de marge bleef 1 en het was wachten op het ‘Haags kwartiertje’ of zoals wij dat in Utrecht noemen ‘Alles of Niets’. Met nog 10 minuten te gaan,ontstond er een kink in de kabel; Maxwell raakte stevig geblesseerd in een duel. Tijd om de wedstijd professioneel ‘te killen’. Ruud Heus anticipeerde met diverse wissels waarbij Ky-mani, Stijn, Jayden en Justin werd ingebracht. Door deze nieuwe verse krachten werd het ADO te machtig om nog een vuist te maken. Ky-mani had met een mooie stift de 3-1 op zijn voet, maar chipte net over. Maar echt spannend werd het niet meer ondanks 9 minuten blessuretijd.

‘Het team maakte al goede stappen in de organisatie, het tactisch lezen van de wedstrijd en een verzorgde opbouw. Maar de mannen combineren dit ook met de juiste wedstrijdmentaliteit om voor het resultaat te spelen. Dit zien we op de training en de beleving van de jongens buiten het veld. En dus ook in het veld. Want je speelt zoals je traint. En in een wedstrijd als vandaag sleep je een wedstrijd met de hele selectie, ook de wisselspelers, over de streep’ Aldus een wederom tevreden Ruud Heus.