Worldwide: Bachdim en Lilipaly helden op Bali

04 december 2019

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Irfan Bachdim, Stefano Lilipaly, Juan Agudelo en Dave Bulthuis.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Irfan Bachdim en Stefano Lilipaly zijn helden op Bali na het veroveren van de landstitel met Bali United, Juan Agudelo maakt zich op voor een Canadese uitdaging en een update vanuit Zuid-Korea, waar Dave Bulthuis met Ulsan Hyundai de titel bíjna niet meer kon ontgaan...

De beelden op het Instagram-account van Bali United zeggen alles. Hossende spelers, dansende stafleden en een trainer die wordt gejonast. Precies: Bali United is de nieuwe landskampioen van Indonesië. Met ongelooflijke overmacht denderde de ploeg van oud-spelers van FC Utrecht Irfan Bachdim en Stefano Lilipaly dit seizoen door de zogeheten Liga 1 heen. Afgelopen maandag werd, vier speeldagen voor het einde van de jaargang, de prijs veiliggesteld. In de kampioenswedstrijd tegen Semen Padang stond Lilipaly in de basis en was er voor Bachdim een invalbeurt weggelegd.

Bachdim en Lilipaly zullen, na het veroveren van de landstitel met Bali United, alleen maar nóg populairder worden in het voetbalgekke Indonesië. Ter illustratie van de populariteit van het tweetal: Bachdim heeft op Twitter maar liefst 4,8 miljoen volgers en op Instagram zijn er 946.000 mensen die zijn kanaal volgen. Lilipaly heeft op Instagram ruim 1 miljoen volgers.

Canadees avontuur lonkt voor Juan Agudelo
De kans is vrij groot dat Juan Agudelo zijn loopbaan vervolgt in Canada. Hij is namelijk gekozen door Toronto FC tijdens de zogeheten MLS Re-Entry Draft, Stage 2. Dat is een soort handelsplein voor spelers wiens contract bij een vorige club niet werd verlengd. En dat is van toepassing op Agudelo, die uit zijn contract liep bij New England Revolution. Dat is, net zoals Toronto FC, een team dat uitkomt in de Major League Soccer. Helemaal rond is de deal met de Canadezen nog niet; nu Toronto FC voor Agudelo heeft gekozen, kunnen de club en de spits met elkaar in gesprek over de contractvoorwaarden.

Koreaanse kater voor Bulthuis
Er kon, zo was de algemene opvatting, echt niets meer mis gaan. Ulsan Hyundai, met oud-speler van FC Utrecht Dave Bulthuis als rots in de branding, zou op de 38ste en laatste speeldag van het seizoen de titel pakken in Zuid-Korea. Een gelijkspelletje tegen het 23 punten minder op de teller hebbende Pohang Steelers was genoeg. En dan speelde Ulsan Hyundai nog thuis ook! Maar je raadt het al: het hele plan viel op ongekende wijze in duigen. Ulsan Hyundai verloor op eigen veld met 1-4 en omdat achtervolger Jeonbuk Motors won, eindigden beide ploegen op 79 punten. In Zuid-Korea wordt dan gekeken, om te beslissen wie kampioen wordt, naar het team dat de meeste goals heeft gemaakt. Wat denk je? Ulsan 71, Jeonbuk 72. En dus hebben Bulthuis en co op de laatste speeldag van het seizoen op één treffer de titel misgelopen. “Niemand herinnert zich wie de nummer twee is geworden", zegt trainer Kim Do-hoon in een Koreaans medium. "We hebben ons best gedaan maar niet het resultaat behaald waar we voor gingen. Mijn excuses aan iedereen die wilde dat we kampioen zouden worden."

Volgende week aflevering 65 van FC Utrecht Worldwide!