Voor de zesde keer bekeren tegen FC Groningen

18 december 2019

Een korte vooruitblik op de cupclash van morgen (donderdag) aan de hand van feitjes en weetjes.

Vijf keer eerder stonden FC Utrecht en FC Groningen tegenover elkaar in de beker. Toch is het duel van dit seizoen een unicum: nog nooit eerder namelijk troffen beide ploegen elkaar voor de cup in Groningen. De voorgaande vijf ontmoetingen waren allemaal in de Domstad.

In het seizoen 1976/1977 gingen FC Utrecht en FC Groningen in bekerverband voor het eerst met elkaar de strijd aan. Dat was in de derde ronde. De Groningers wonnen. Peter Eimers maakte de enige goal van de match: 0-1.

Ook de tweede bekerclash tussen de Utrechters en de Groningers viel in Gronings voordeel uit. Goals van Erixon Danso en Ricky van Wolfswinkel konden in het seizoen 2009/2010 niet voorkomen dat de Domstedelingen werden uitgeschakeld. Nicklas Pedersen en Tim Matavz scoorden allebei twee keer namens de bezoekers: 2-4.

Derde keer goede keer, zo bleek in 2010/2011. FC Utrecht versloeg FC Groningen voor het eerst in de clubhistorie in bekerverband: 3-2. Jan Wuytens, Dries Mertens en Nana Asare lieten de 10.400 toeschouwers in Stadion Galgenwaard juichen.

De meest doelpuntrijke bekerontmoeting tussen FC Utrecht en FC Groningen dateert van 28 oktober 2015. Acht keer werd er toen gescoord. Zes keer in de reguliere speeltijd (3-3; Bart Ramselaar, Mark Diemers en Yassin Ayoub namens FC Utrecht en Michael de Leeuw, Bryan Linssen en Jesper Drost namens FC Groningen) en twee keer was het raak in de verlenging. Heerlijke doelpunten van Nacer Barazite en Kristoffer Peterson zorgden voor een 5-3 eindstand.

Bijna op de kop af een jaar later, namelijk op 26 oktober 2016, was er weer een FC Utrecht – FC Groningen in de beker. Opnieuw bewaarde Nacer Barazite het beste voor ’t laatst. In de blessuretijd scoorde hij de 1-0.

Dit seizoen, niet in de cup dus maar in de Eredivisie, ging FC Utrecht al eens op bezoek bij FC Groningen. Dat was dik anderhalve week geleden. Een doelpunt van Bart Ramselaar zorgde er toen voor dat de punten mee naar de Domstad gingen: 0-1.

Een dag ná die Eredivisieclash troffen de Domstedelingen en de Groningers elkaar andermaal; maar dan op Sportcomplex Zoudenbalch. Een vriendschappelijk duel tussen beide teams eindigde in 4-0 voor FC Utrecht en hoe die pot verliep, zie je hier: