FC Utrecht O19 heeft zich vandaag geen goede dienst bewezen door met 0-1 te verliezen van NEC O19. De Utrechters waren weliswaar al zeker van deelname aan de kampioenpoule na de winterstop, maar tegen het lager geklasseerde NEC voor de overwinning gaan was toch wel het minste wat de neutrale toeschouwer vanmiddag mocht verwachten. Of speelde de behaalde resultaten in de afgelopen weken de ploeg soms parten?

NEC had wel in de gaten dat er iets te halen viel in Utrecht. De Nijmegenaren azen nog op plek 7 of 8 en met het resultaat van vandaag is die hoop nog springlevend. Ze zijn daarbij wel afhankelijk van de resultaten van de andere kandidaten (NAC, FC Twente, Feijenoord en ADO Den Haag) van de laatste speelronde, maar het kon volgende week in de slotronde van de najaarsreeks wel eens raar lopen. Zelfs Feijenoord O19, dat eerder in Rotterdam nog kansloos ten onder ging tegen FC Utrecht O19, kan nog het kind van de rekening worden. Ongemeend spannend onderin dus.

Wat valt er te zeggen over de partij van vanmiddag? Nou ja, dat de thuisploeg er in de eerste helft weinig tot niet toe deed en er heel weinig van bakte. Dat NEC er gaandeweg steeds een schepje bovenop deed. Dat betaalde zich uit, doordat Raymond Huizing op de achterlijn, maar binnen het strafschopgebied, een sliding inzette en daarbij de bal volledig miste. Zijn tegenstander raakte hij wel en dus ging de bal op de stip. Joep van der Sluijs voltrok namens NEC het vonnis: 0-1 na ruim een half uur spelen.

Terug in de kleedkamer vielen er harde woorden, dat laat zich raden. In de rust bleef Fabio Hendriksen achter in de kleedkamer. Voor hem kwam Rivillino Neslo in de ploeg.

De tweede helft was meer het aanzien waard. Nu was er wel sprake van een strijdend FC Utrecht. Het creëerde kansen en mogelijkheden. De allerbeste kans om langszij te komen was voor aanvoerder Djevencio van der Kust, die eerder deze week zijn eerste profcontract tekende. Oog in oog met doelman Koen Cornelissen vanaf de penaltystip miste van der Kust helaas jammerlijk. NEC hield hij op die manier in leven.

Maar er waren nog een aantal grote kansen voor de thuisploeg. Onder andere Oussama Alou was heel dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schot belandde op de paal en de bal kaatste terug het veld in. Het ingezette offensief van FC Utrecht mocht niet baten. De eindstand bleef, ondanks de vele kansen, 0-1.

"Ja goed," aldus een teleurgestelde trainer Robert Wijnands, "Op basis van ons spel in de tweede helft was een gelijkspel reëel. Wat we de eerste helft lieten zien, daar wil ik het niet meer over hebben, want wij kozen steeds de moeilijke oplossing. Daarbij waren we nonchalant, te onrustig ook. Daardoor kom je er niet aan toe om je kansen, die er zeker zijn geweest, te benutten. Ondanks de aanvallende wissels in de tweede helft geen beloning deze keer. Ik reken op het eergevoel van deze spelersgroep en verwacht een goede afsluiting van de najaarsreeks, volgende week bij FC Twente O19".

FC Utrecht O19 - NEC O19 0-1
32. 0-1 Joep van der Sluijs