'Ook zij doen hun best'

20 december 2019

Een blik in de F.C. Utrecht Thuis van FC Utrecht - Feyenoord, 2 februari 1975.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Utrecht – Feyenoord, een blik in de F.C. Utrecht Thuis van 2 februari 1975. Die dag eindigde het treffen tussen de Utrechters en de Rotterdammers in 0-0.

Precies vijftig cent moest je ervoor neerleggen, voor deze uitgave van F.C. Utrecht Thuis. Maar dan had je op 2 februari 1975 ook wel ‘een officieel programmablad van de F.C. Utrecht’ in handen.

De redactie weet wel hoe Feyenoord te introduceren, in het voorwoord. ‘Feyenoord, de miljoenenclub uit Rotterdam, die elk jaar een al dan niet geslaagde aanval op het landskampioenschap doet, de club waarin het talent aan alle kanten uitpuilt’, valt er te lezen.

‘Een wedstrijd waarbij de betrekkelijke leek misschien al bij voorbaat zal zeggen dat het een overwinning voor de Rotterdammers gaat worden, maar waarin de voetbalkenner toch nog altijd even de ogen fronst omdat hij weet dat hetzelfde FC Utrecht, dat in uitwedstrijden soms zo gelaten speelt, in eigen stadion kan veranderen in een ploeg die voor elke tegenstander razend gevaarlijk is’, vat de auteur de verwachtingen op voorhand samen.

Het voorwoord wordt afgesloten met een prachtige oproep aan de Utrechtse achterban. ‘Vooral met de steun van het publiek zou FC Utrecht misschien wel eens voor een verrassing kunnen gaan zorgen. Daarom, Utrechtse supporters, het FC Utrecht-elftal hoopt op uw morele steun. Mocht het even wat minder gaan, blijf dan uw ploeg aanmoedigen en vooral blijf sportief tegenover tegenstander en scheidsrechter. Ook zij doen hun best.’

In het hart van het boekje zijn alvast de opstellingen van beide ploegen te lezen; althans, de formaties die Utrechts Nieuwsblad verwacht. ‘Eventuele wijzigingen worden per microfoon bekend gemaakt’, staat er plechtig bij. Goals omroepen hoeft de speaker die dag in elk geval niet: 0-0 wordt het.