Wat. Een. Maand! In mei staat Utrecht, zo mag je toch gerust stellen, op z’n kop nadat FC Utrecht zich na een epische strijd plaatst voor Europees voetbal. FC Utrecht gaat met een goed gevoel de play-offs in door op de laatste speeldag van de reguliere competitie met 3-1 van sc Heerenveen te winnen. Ten koste van Heracles Almelo (2-0 winst in de uitmatch, 3-0 zege op eigen veld) plaatsen de Utrechters zich overtuigend voor de eindstrijd van de eindronde.

In de finale staan de Domstedelingen tegenover Vitesse, dat evenals de Utrechters niets liever wil dan Europa in. In de heenwedstrijd, in een kolkend Stadion Galgenwaard, eindigt het in 1-1. “We moeten van een goed seizoen een geweldig seizoen maken”, zegt Hoofdtrainer Dick Advocaat in aanloop naar de allesbeslissende return tegen Vitesse in Arnhem. En dat lukt! Doelpunten van Cyriel Dessers en Simon Gustafson leveren de Utrechters een 0-2 overwinning op en dus klinkt het ‘Van je Euro Euro Utreg komt eraan!’ in GelreDome en wordt er daarna flink gefeest bij Stadion Galgenwaard, waar de spelers en stafleden als helden onthaald worden door vele honderden supporters. “Dit geeft een enorm goed gevoel”, vat Advocaat het treffend samen.

De maand mei is nog maar net begonnen, op het moment dat FC Utrecht deelt wanneer het vlaggenschip aan de nieuwe jaargang begint. Zondag 23 (eerste training) en vrijdag 28 juni (eerste oefenwedstrijd) worden dan al in menig agenda omcirkeld.

Gyrano Kerk speelt z’n honderdste officiële wedstrijd namens FC Utrecht. De aanvaller is de 87ste speler die namens FC Utrecht die mijlpaal bereikt. Ook Rico Strieder tikt die mijlpaal aan.

Aanvoerder Willem Janssen wint de David di Tommaso Trofee. Zo eindigt de publieksprijs voor het vierde seizoen op rij in handen van een verdediger. Runner-up is Joris van Overeem, Sander van de Streek eindigt voor het tweede seizoen op rij als derde. De eerste editie van de David di Tommaso Talent van het Jaar-award wordt gewonnen door Nick Venema.

Stadion Galgenwaard is het decor van de eerste editie van het FC Utrecht Bedrijventoernooi. Twintig ploegen doen mee, Arie Struijk IJzer en Metalen uit Veenendaal pakt de cup.

FC Utrecht O14 maakt indruk en pakt de titel. In een beslissende wedstrijd tegen concurrent PSV O14 maken de Domstedelingen duidelijk wie de terechte kampioen is: liefst 6-1 voor de Utrechters wordt het!

Keeper Jord Ruijgrok tekent een contract tot medio 2021 bij FC Utrecht. Er is ook contractnieuws over assistent-trainer Marinus Dijkhuizen, wiens overeenkomst tot medio 2022 wordt verlengd.

Als trainer/coach van Jong FC Utrecht wordt René Hake gepresenteerd. “René is een gerenommeerde trainer die zijn sporen in het betaalde voetbal heeft verdiend en veel ervaring heeft opgedaan in verschillende functies”, legt Technisch Directeur Jordy Zuidam uit. “Hij is een vakman, een specialist. Precies het type trainer dat we zochten voor Jong FC Utrecht, dat mag worden gezien als het vlaggenschip van onze academie.”

Zuidam legt in de maand mei ook twee versterkingen vast voor het eerste elftal voor de jaargang 2019/2020. Justin Lonwijk komt over van PSV. “Een dynamische middenvelder met een goede techniek”, omschrijft Zuidam hem. “Hij heeft lengte, een goed fysiek en veel power. Justin is een aanvallend ingestelde middenvelder die ook nog in de voorhoede uit de voeten kan.”

Op de laatste dag van de maand is er weer transfernieuws: aanvaller Issah Abass komt op huurbasis over van FSV Mainz 05. “Issah beschikt over veel snelheid en brengt veel energie in de wedstrijden”, zegt Zuidam. “Hij is in staat tegenstanders bezig te houden en druk op verdedigers te zetten. Issah heeft een geweldige wedstrijdmentaliteit en past daarmee uitstekend bij onze club.