Het begin van een nieuw jaar betekent in de voetballerij ook: de heropening van de transfermarkt. Al op de tweede dag van het jaar 2019 rondt FC Utrecht een uitgaande transfer af: Sylla Sow maakt de overstap van Jong FC Utrecht naar RKC Waalwijk.

Mooi nieuws aan het begin van het jaar: de veiling van de shirts die de spelers van FC Utrecht droegen in het duel met Ajax, de laatste pot van 2018, levert bijna 3.500 euro op. Dat bedrag komt ten goede aan de realisatie van een FC Utrecht-skybox in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Contractnieuws: Tim Brinkman verlengt zijn verbintenis. De middenvelder wordt tot medio 2020 vastgelegd door de Utrechters, die in het begin van 2019 ook de komst van de huurlingen Keelan Lebon (van Paris FC) en Tashreeq Matthews (van Borussia Dortmund) wereldkundig maken.

Qua publiciteit verbleken die transfers bij het nieuws over de komst van Riechedly Bazoer naar FC Utrecht. De Domstedelingen huren de Utrechter van VfL Wolfsburg en die transfer is, zo blijkt enkele weken later, online de meest veelbesproken overgang van de winterse transferwindow.

De selectie van FC Utrecht belegt een trainingskamp in Spanje. Daar, in La Manga, raakt Cyriel Dessers geblesseerd. “Ik wil zo snel mogelijk weer op het veld staan en dit seizoen mijn rentree maken”, spreekt de Belg zijn doel uit. Ook in Spanje wordt bekend dat de wegen van FC Utrecht en Dick Advocaat na het seizoen scheiden. “Ik zal mijn uiterste best doen om met FC Utrecht de play-offs voor Europees voetbal te halen”, aldus Advocaat op dat moment. “Met als ultieme doel: Europees voetbal.”

In Stadion Galgenwaard vindt de Nieuwjaarsreceptie plaats. Zo’n 200 genodigden proosten op het nieuwe jaar. “Het elftal van 2019/2020 zal onder leiding komen van een nieuwe trainer”, legt Commercieel Directeur Joost Broerse uit. “Jordy Zuidam heeft op dat vlak zijn huiswerk gedaan en gaat hier de komende periode intensief mee aan de slag.”

Kort na die receptie wordt bekend dat videoanalist Erwin Koenis de Domstad verruilt voor The States; hij gaat aan de slag bij Atlanta United. Ook op bestuurlijk vlak is er nieuws: Richard Kraan treedt toe tot het bestuur van Stichting FC Utrecht Continuïteit. Die stichting beheert het zogeheten Golden Share van de club (1 procent), waaraan specifieke bevoegdheden zijn gekoppeld.

Januari heeft op transfervlak nog diverse nieuwtjes te bieden voor de vaste volgers van FC Utrecht. Zo ondertekent verdediger Mark Pabai zijn eerste profcontract in de Domstad, wordt Wai-Tsun Dai op huurbasis overgenomen van Oxford United en net als de van FC Groningen overgekomen spits Tim Freriks toegevoegd aan de beloftenploeg. Bij dat team vertrekken Rick van der Meer (contract ontbonden) en Odysseus Velanas, die aan Helmond Sport wordt verhuurd. Het grootste nieuws gaat echter over een aanvaller die voor de A-kern wordt gehaald: Michiel Kramer. De spits tekent tot het einde van de jaargang. “Hoofdtrainer Dick Advocaat heeft bij Sparta Rotterdam met Michiel gewerkt en kent hem goed”, aldus Technisch Directeur Jordy Zuidam. “Het was belangrijk voor Michiel dat Dick hem graag wilde hebben, en vandaar ook zijn keuze voor FC Utrecht.”

Ter verhoging van het serviceniveau voert FC Utrecht in januari een aantal wijzigingen door. Bijvoorbeeld: bij online kaartverkoop kunnen niet-(Seizoen)Clubkaarthouders vanaf dat moment door middel van een zogeheten iDIN Check ook voor laag-risicowedstrijden kaarten kopen. Een iDIN Check houdt in dat je jouw FC Utrecht-account controleert en verifieert door eenmalig met je eigen bankidentifier in te loggen op de FC Utrecht-omgeving.

Misschien wel het grootste nieuws van de maand januari blijft bewaard tot de voorlaatste dag van die maand. Dan maakt FC Utrecht bekend dat John van den Brom de nieuwe trainer/coach van de Utrechters wordt en zich voor drie jaar heeft verbonden aan de Domstedelingen. “We zijn erg verheugd met de aanstaande komst van John van den Brom naar FC Utrecht”, laat Zuidam dan optekenen. “In de persoon van John halen we een winnaar in huis, met ervaring in binnen- en buitenland. Iemand die overal waar hij heeft gewerkt als oefenmeester voor sportieve successen heeft gezorgd met een aanvallende speelwijze.”