‘Oussama Tannane op non-actief gesteld’, luidt de kop boven het eerste artikel dat in de maand februari op FCUtrecht.nl verschijnt. De aanvaller komt nadien niet meer in actie voor de Domstedelingen.

Tijdens de tweede maand van het jaar is er volop nieuws op contractgebied. Zo tekenen Juruël Bernadina, Rida El Barjiji, Mikki van Sas en Joey Houweling hun eerste profcontract en wordt Davy van den Berg, met ingang van 1 juli 2019, vastgelegd ter versterking van Jong FC Utrecht.

Over de beloftenploeg gesproken: ook op dat vlak is er nieuws. Namelijk dat het aflopende contract van trainer/coach Robin Pronk van dat team aan het einde van de jaargang niet zal worden verlengd. “Ik ben FC Utrecht dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen om mezelf te ontwikkelen als trainer”, laat Pronk optekenen. “Ik kijk met voldoening terug op de behaalde resultaten en doorstroming van diverse jeugdspelers de afgelopen jaren, zoals Gyrano Kerk, Sofyan Amrabat en recent Nick Venema.”

Venema komt zelf ook in het nieuws. Hij zet namelijk zijn handtekening onder een nieuw FC Utrecht-contract, dat hem tot medio 2023 aan de ploeg uit de Domstad verbindt. “De duur van de nieuwe verbintenis zegt iets over het vertrouwen dat wij in Nick hebben en vice versa”, aldus Technisch Directeur Jordy Zuidam. “Nick is een aanvaller met specifieke kwaliteiten. Hij is uitgerust met snelheid en scorend vermogen; twee voor een spits heel belangrijke wapens in het moderne voetbal.”

Eerder in februari staat de wedstrijd Jong FC Utrecht – Go Ahead Eagles in het teken van voormalig spits Leon de Kogel. Er wordt rondom het Keuken Kampioen Divisie-duel geld ingezameld voor de Houtenaar, die na een ernstig auto-ongeluk op Malta een punt achter zijn loopbaan moet zetten. “Twee volksclubs laten hier vanavond zien dat ze hun oud-spelers niet snel vergeten”, zegt voorzitter Teun den Hartog van SupportersVereniging FC Utrecht tijdens een toespraak in de rust. Voor aanvang van de partij heeft ook aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht al het woord genomen. De captain richt zich tot De Kogel. “Geniet, en laat alle warmte naar je toekomen”, vertelt Janssen. Vervolgens neemt De Kogel, die de symbolische aftrap van de wedstrijd verricht, ook even de microfoon. “Ik houd van jullie”, aldus de geëmotioneerde Houtenaar. Na afloop van de match zegt De Kogel: “Ik wil iedereen super bedanken voor jullie aanwezigheid. Dankzij jullie kan ik weer verder met mijn leven. Vanuit de grond van mijn hart: bedankt.” De opbrengst van het initiatief: 23.778 euro.

De situatie van De Kogel is bij een breed publiek onder de aandacht gekomen na publicatie van een aangrijpend interview met hem op het YouTube-kanaal van FC Utrecht. Dat verwelkomt in februari zijn 7500ste abonnee.

Sportief nieuws dan, uit februari: FC Utrecht kondigt de komst van assistent-trainer Dennis Haar aan. Hij zal na de jaargang de overstap maken vanuit Eindhoven, waar hij op dat moment nog aan de slag is als oefenmeester van Jong PSV.

Voorafgaand aan de Eredivisiewedstrijd FC Utrecht – PSV overhandigen supporters van FC Utrecht een rapport over het Zij aan Zij-project aan burgemeester Jan van Zanen. In dat verslag blikken de aanhangers van FC Utrecht terug op het project dat in het leven werd geroepen met als doel het creëren van bewustwording van verschillende invloeden in Stadion Galgenwaard. “We vinden het heel bijzonder dat wij hier en nu de kans krijgen met de burgemeester van Utrecht te praten over hoe we samen werken aan een positieve sfeer in Stadion Galgenwaard”, zegt één van de supporters. Het project wordt als een succes gezien en voortgezet; er worden vier zogeheten Zij aan Zij-dagen op de kalender gezet. Het project is opgezet in samenwerking met JoU Jongerenwerk, de Anne Frank Stichting en Stichting Vredeseducatie.

Februari is ook de maand van de lancering van de nieuwe website van FC Utrecht. De site, die later zal worden uitgeroepen tot Website van het Jaar in de categorie Voetbalclubs, is van alle gemakken voorzien. FC Utrecht heeft in samenwerking met creatief digitaal bureau The Valley, en op basis van input van onder meer supporters, keihard gewerkt aan het nieuwe online platform. Dat bestaat naast een compleet nieuwe website ook uit een nieuw e-mailplatform en een nieuw datasysteem. ‘De online kanalen van FC Utrecht zijn ingericht volgens een nieuwe online huisstijl en gaan nog beter aansluiten op de wensen en behoeften van de supporters van de club’, zo belooft de club.

Ook impactvol: het nieuws over een partnership met Nike. FC Utrecht gaat met het grootste sportmerk ter wereld een driejarige samenwerking aan. “Dat een A-merk als Nike zich ook graag aan FC Utrecht committeert, stemt uiteraard tot grote tevredenheid”, zegt Commercieel Directeur Joost Broerse. “Tevens hebben we een unieke samenwerking gesloten met de Nike store in Hoog Catharijne, waardoor een gedeelte van de FC Utrecht-collectie van Nike in die winkel komt te hangen.”

FC Utrecht organiseert, samen met de KNVB, een zaalvoetbalcompetitie. Aan de competitie, waarvan de wedstrijden worden gespeeld in de Utrechtse sporthal Nieuw Welgelegen, doen naast de jeugdteams van FC Utrecht ook pupillen van FC Utrecht’s RAC-clubs mee. De competitie, voor Onder 10, Onder 11 en Onder 12-teams, zorgt ervoor dat de jonge voetballers op een andere manier worden uitgedaagd dan ze gewend zijn. “Spelers komen in de zaal terecht in andere situaties, waarbij ze nog sneller moeten denken en handelen”, legt Manager Academie Jelle Goes uit. “En dat op kleine veldjes, met een andere ondergrond dan ze gewend zijn en een ander soort bal dan waarmee normaliter gespeeld wordt. Dat alles draagt bij aan de ontwikkeling en het spelplezier van de spelers.”