De maand december begint en eindigt voor FC Utrecht met sportieve dompers. Op de eerste dag van de maand wordt met 0-1 verloren van hekkensluiter RKC Waalwijk, waarvoor Melle Meulensteen zich tot matchwinner ontpopt. De laatste match voor de winterstop gaat ook verloren. FC Utrecht verdient absoluut méér dan een nederlaag, maar kan die toch niet voorkomen tegen Feyenoord (1-2).

Tussen die thuisnederlagen door wordt op vreemde bodem flink geoogst. FC Groningen gaat in zowel de Eredivisie als de TOTO KNVB Beker voor de bijl. In beide gevallen wordt het in het Hitachi Capital Mobility Stadion 0-1 voor FC Utrecht. In de competitiematch is Bart Ramselaar de matchwinner, in de cupmatch is dat Issah Abass.

En dan worden er ook nog drie punten gepakt in Almelo tegen concurrent Heracles, waarbij Eredivisietopscorer en oud-speler van FC Utrecht Cyriel Dessers succesvol wordt afgestopt (1-3). Mede dankzij die drie in Overijssel gepakte punten gaat FC Utrecht als nummer zeven van de Eredivisie de winterstop in.

Na die break, zo maakt de club in december bekend, wordt de draad opgepakt in Spanje. In La Manga belegt FC Utrecht in januari een trainingskamp waar het naast de nodige trainingen ook een oefenpot afwerkt. Champions League-team Bayer Leverkusen is daarin de tegenstander.

In januari wordt er ook weer gebekerd. Eind december is de loting van het toernooi en dan wordt bekend dat FC Utrecht in de achtste finale tegen FC Eindhoven speelt. Nieuw ten opzichte van voorgaande cupedities: er wordt direct doorgeloot tot en met de finale. De uitkomst voor FC Utrecht: bij winst in de achtste finale is in de kwartfinale de winnaar van IJsselmeervogels – Go Ahead Eagles de opponent in een uitmatch. Wordt ook die gewonnen, dan mag FC Utrecht in de halve finale op eigen veld aantreden tegen één van de volgende vier teams: Ajax, Vitesse, Heracles Almelo of SV Spakenburg.

Jong FC Utrecht, dat een bijzonder sterke eerste seizoenshelft speelt, eindigt het jaar 2019 atypisch; namelijk met een nederlaag. Op eigen veld wordt van Go Ahead Eagles verloren (0-3). De beloftenploeg van trainer/coach René Hake gaat als nummer twaalf de winterstop in.

December is ook een maand waarin de nodige nieuwe contracten worden afgesloten met talentvolle spelers. Gabriël Culhaci, Reda Akmum, Eros Maddy, Yassine Tekfaoui, Denso Kasius, Djevencio van der Kust en Ruben Kluivert worden (langer) vastgelegd. Dat geldt ook voor keeper Maarten Paes. “Hij heeft een geweldig karakter en combineert dit met keeperstalent”, zegt Technisch Directeur Jordy Zuidam. “We zijn erg gelukkig dat we zijn contract hebben verlengd en daarmee het vertrouwen naar de toekomst uitspreken naar elkaar.”

De spelers van FC Utrecht nemen in Houten, bij het hoofdkantoor van Arval, hun nieuwe leaseauto’s van Arval en Henri & Herman in ontvangst. Daarmee zijn zij weer helemaal klaar voor veel veilige kilometers.

Voorafgaand aan de laatste thuismatch van het jaar 2019 worden Willem Janssen en Sander van de Streek in de bloemetjes gezet. Captain Janssen wordt gehuldigd omdat hij 200 officiële wedstrijden in FC Utrecht’s vlaggenschip heeft gespeeld. Hij is de twintigste speler in de clubgeschiedenis die die mijlpaal bereikt. Van de Streek wordt in het zonnetje gezet omdat hij 100 officiële FC Utrecht-duels heeft gevoetbald.

Eén van de hoogtepunten van december? Het FC Utrecht Kerstdiner. In Stadion Galgenwaard genieten 200 ouderen uit 12 verschillende gemeenten uit de provincie Utrecht onder meer van optredens, heerlijke gerechten, lekkere drankjes en niet op de laatste plaats: elkaars gezelschap. ‘Alleen is maar alleen’, zegt burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, die de aanwezigen toespreekt. ‘En daarom is het zo geweldig dat dit vanavond wordt georganiseerd!’