Alle registers open in Groningen

05 december 2019

Een blik in de F.C. Groningen Sportief van FC Groningen - FC Utrecht, editie 1984/1985.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Groningen - FC Utrecht, bladeren we nog eens door de F.C. Groningen Sportief die werd uitgegeven op 23 oktober 1984, toen FC Utrecht op bezoek ging in het Oosterpark. 

Trainer Han Berger van FC Groningen laat er in het openingsartikel van de F.C. Groningen Sportief voor het duel met FC Utrecht bepaald geen gras over groeien. ‘Wat ik zaterdag heb meegemaakt, dat heb ik in de rest van m’n carrière nog nooit beleefd’, gaat Berger in op een flater tegen Heerjansdam. ‘Wanneer de jongens dan ook een klein beetje eerzucht, een beetje karakter en eigendunk hebben, dan trekken ze vanavond alle registers open.’ Even verderop gaat hij verder: ‘Ik heb hier in Groningen al zoveel moeten incasseren, dat is onvoorstelbaar. Ik zet me voor meer dan 100% in, dat verwacht ik ook van de spelers. Helaas gebeurt dat niet altijd. De jongens worden bij FC Groningen als het ware in de watten gelegd en dan tonen ze zich zo onvolwassen en over zo’n slechte mentaliteit te beschikken. Zolang dit gebeurt heeft FC Groningen nog een heel lange weg te gaan.’ 

Het publiek wordt die avond in het Oosterpark hoe dan ook vermaakt, zo valt op te maken uit een artikel verderop in de F.C. Groningen Sportief, die op die oktoberdag in 1984 voor 85 cent op de kop getikt kan worden. Voorafgaand aan FC Groningen - FC Utrecht treden de Alpenzusjes op. Ze zullen een groot deel van hun repertoire ten gehore brengen, zo valt te lezen. Voor het optreden wordt een half uur uitgetrokken.  

Een sponsor van de Groningers heeft er in elk geval alle vertrouwen in dat de groen-witten de juiste weg weer weten te vinden. ‘KOP OP, Han, Erwin, Adrie, Karel, Robbie, Budje en ook Meneer De Vries!’, staat er in koeienletters op de achterpagina van het krantje.  

De sponsor, een autozaak uit Paterswolde, blijkt er terecht fiducie in te hebben. FC Groningen wint die dag namelijk met 3-0 van FC Utrecht. Eddy Bosman opent de score, Rob McDonald maakt de 2-0 en de 3-0.