Zes op zes na zege op Zwollenaren

11 augustus 2019

FC Utrecht wint in sfeervol Stadion Galgenwaard met 3-1 van PEC Zwolle.

Twee gespeeld, zes punten. FC Utrecht heeft vandaag (zondag) in een sfeervol Stadion Galgenwaard ook de tweede Eredivisiewedstrijd van het seizoen in winst omgezet. PEC Zwolle, dat tegen de verhoudingen in met 0-1 aan de leiding ging halverwege, werd met 3-1 geklopt.

Wat kan er tijdens een Eredivisiewedstrijd in amper drie minuten nu helemaal gebeuren? FC Utrecht - PEC Zwolle is er hét ultieme bewijs van dat in drie speelminuten een match volledig op z’n kop kan worden gezet. Het gebeurt deze zondag in Stadion Galgenwaard. Waar de bezoekers uit Overijssel nog met een 0-1 voorsprong aan de thee zitten, maar na de break nog amper met hun ogen hebben geknipperd, of al aankijken tegen een achterstand: 2-1.

Van de Streek en Gustafson zorgen voor ommekeer
De gelijkmaker wordt gemaakt door Sander van de Streek. Na een mooie actie van Gyrano Kerk, die op de rechterflank heerst tegen de Blauwvingers, schiet de als aanvallende middenvelder spelende Barnevelder de bal achter Xavier Mous: 1-1. De sluitpost van de blauw-witten brengt twee minuten later de op de linkerflank doorgebroken Issah Abass ten val, waarna arbiter Siemen Mulder naar de stip wijst: penalty. Simon Gustafson benut de pingel: 2-1. Voor de Zweed is het de tiende strafschop die hij in de Eredivisie benut, en de zevende elfmeter die hij namens FC Utrecht verzilvert. Gustafson is de eerste Zweed die de mijlpaal van tien benutte penalty’s in de Eredivisie bereikt. 

Janssen scoort - al voor het dertiende Eredivisieseizoen op rij
De doelpunten van Van de Streek en Gustafson doen de door Gustavo Hamer gemaakte 0-1 - de Nederlandse Braziliaan schiet na een kwartier spelen raak vanuit een vrije trap - als het ware smelten als sneeuw voor de Utrechtse zon. Een dik kwartier voor tijd deelt Willem Janssen vervolgens de genadeklap uit. De captain maakt de 3-1 en scoort daarmee voor het dertiende Eredivisieseizoen op rij. Hij is de enige speler die in elk van de laatste Eredivisiejaargangen het net vond.

Opnieuw veerkrachtig
Zo wint FC Utrecht na een 0-1 achterstand dik verdiend van PEC Zwolle, een week nadat het team uit de Domstad in het Cars Jeans Stadion nog met 2-4 zegeviert na een 2-0 achterstand. Na twee speeldagen in de Eredivisie van dit seizoen heeft FC Utrecht dus twee keer een wedstrijd gewonnen waarin het op achterstand is gekomen. Tijdens de volledige vorige jaargang lukt de Utrechters dat drie keer; tegen sc Heerenveen (3-1), VVV-Venlo (2-6) en AZ (2-1).  

Van den Brom in voetsporen Loffeld
De score van zes op zes is door FC Utrecht nu voor de tweede keer in de laatste tien Eredivisieseizoenen neergezet. Het team uit Utrecht slaagde hierin ook in de jaargang 2017/2018. Met twee driepunters in zijn eerste twee Eredivisiewedstrijden als trainer/coach van FC Utrecht treedt John van den Brom in de voetsporen van Cees Loffeld. Hij was de laatste oefenmeester van de Utrechters, in het seizoen 1989/1990, die zijn eerste twee competitiepartijen als trainer/coach van de FC won. 

Grote publieke belangstelling
Ook op het vlak van publieke belangstelling zette FC Utrecht een record neer. De wedstrijd tegen PEC Zwolle was met 18.736 toeschouwers de drukst bezochte eerste Eredivisiethuiswedstrijd van FC Utrecht van de afgelopen tien jaargangen.

Feyenoord-uit en VVV-thuis
Vanaf nu gaat het vizier van de Utrechters op de volgende match: Feyenoord-uit. De manschappen van Van den Brom spelen zondag 18 augustus in De Kuip, waar die dag om 16.45 uur wordt afgetrapt. De kaartverkoop voor die kraker is in volle gang, en dat geldt ook voor de eerstvolgende thuiswedstrijd. Die is op zondag 25 augustus. Dan komt VVV-Venlo op bezoek in Stadion Galgenwaard en wordt er om 14.30 uur afgetrapt. Kijk HIER voor meer info en tickets voor beide duels.

FC Utrecht - PEC Zwolle 3-1 (0-1)
16. Gustavo Hamer 0-1
47. Sander van de Streek 1-1
49. Simon Gustafson (strafschop) 2-1
73. Willem Janssen 3-1

Gele kaarten: Sean Klaiber, Simon Gustafson (FC Utrecht), Dean Huiberts (PEC Zwolle).

Toeschouwers: 18.736.

Scheidsrechter: Siemen Mulder.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Sean Klaiber, Justin Hoogma, Willem Janssen, Leon Guwara; Adam Maher, Simon Gustafson, Sander van de Streek; Gyrano Kerk, Nick Venema (63. Patrick Joosten), Issah Abass (90. Rico Strieder).

Opstelling PEC Zwolle:
Xavier Mous; Gustavo Hamer (77. Sai van Wermeskerken), Rick Dekker, Etiënne Reijnen, Kenneth Paal; Dean Huiberts (85. Jarno Westerman), Zian Flemming, Yuta Nakayama; Ilias Bel Hassani, Lennart Thy, Dennis Johnsen.