Worldwide: Van Wolfswinkel lang uit roulatie

21 augustus 2019

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Ricky van Wolfswinkel, Sylvester Simba, spitsen in China en Myenty Abena.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Ricky van Wolfswinkel maandenlang uit de roulatie, Sylvester Simba aan de slag in Zweden, Richairo Zivkovic op titelkoers in China waar Jacob Mulenga knokt voor lijfsbehoud plus een update over de in Slowakije spelende Myenty Abena.

Heftig nieuws vanuit Zwitserland. Daar werd duidelijk, toen FC Basel-spits Ricky van Wolfswinkel werd onderzocht nadat hij aan een duel met LASK Linz mogelijk een hersenschudding had overgehouden, dat de aanvaller een aneurysma in zijn hersenen heeft. Dat is een verwijding in de wand van een slagader. Als het aneurysma scheurt, kan het een hersenbloeding veroorzaken, zo legde de voormalig speler van FC Utrecht uit in een videoboodschap die werd geplaatst op de social mediakanalen van FC Basel. Van Wolfswinkel is nu naar verwachting een half jaar tot een jaar uit de roulatie. Een zeer voorspoedig herstel gewenst, Ricky! 

Een zeer voorspoedig herstel gewenst, Ricky!

Sylvester Simba aan de slag in Zweden
Het kan maar zo zijn dat de naam ‘Sylvester Simba’ niet direct een belletje bij je doet rinkelen, in relatie tot FC Utrecht. En toch is er een link, een heel bijzondere zelfs, tussen FC Utrecht en de Ghanese aanvaller die een profcontract heeft getekend bij Bodens BK FF in Zweden. Dat is TUFA. Ofwel: Tamale Utrecht Football Academy. Die club is een sociaal project en initiatief van grootaandeelhouder Frans van Seumeren van FC Utrecht. De club is formeel gezien geen onderdeel van FC Utrecht, maar maakt wel gebruik van de kleding, het materiaal en de expertise van FC Utrecht. Nadat dit voorjaar Naeem Mohammed de eerste speler werd van TUFA die de overstap maakte naar een Europese profclub – hij werd vastgelegd door Sandviken IF, eveneens uit Zweden, is Simba nu de tweede voetballer die vanuit de Ghanese ploeg de transfer maakt naar een Europese competitie. De 18-jarige middenvelder Simba was in 2017 trouwens op stage bij FC Utrecht O17 en zette vervolgens, net als Mohammed die ook een stageperiode doorliep in de Domstad voor zijn transfer naar Zweden, een prachtige stap in zijn loopbaan.

Sylvester Simba is van Tamale Utrecht Football Academy naar het Zweedse Bodens BK FF getransfereerd. (Foto: Bodens BK FF)

China: Zivkovic op titelkoers, Mulenga knokt voor lijfsbehoud
De meeste Europese competities mogen dan nog maar net zijn begonnen, in China is de eindfase van het seizoen al aangebroken. In de Chinese League One – de Keuken Kampioen Divisie van China, zogezegd – doet het Changchun Yatai van Richairo Zivkovic het uitstekend. Sterker nog: na 22 van de 30 speeldagen staat de ploeg van de oud-spits van FC Utrecht op de eerste plaats. En dat is voor een groot deel te danken aan Zivkovic, die in 17 optredens al tot 12 goals kwam. In diezelfde competitie ziet de boel er voor het Liaoning Kaixin van Jacob Mulenga een stuk minder rooskleurig uit. Dat team staat voorlaatste en moet, ondanks de 6 goals van de Zambiaanse ex-aanvaller van FC Utrecht, de komende weken serieus aan de bak om lijfsbehoud te realiseren.

In de Chinese League One moet Jacob Mulenga met Liaoning Kaixin knokken voor lijfsbehoud.

Abena gaat met Slovan Bratislava als een speer
In de Slowaakse hoogste divisie is Slovan Bratislava uit de startblokken geschoten. De ploeg, waar de door FC Utrecht opgeleide Myenty Abena uit Maarssen een belangrijke schakel in is, won de eerste vijf competitiepartijen en deed dat met indrukwekkende cijfers: zeventien goals voor, één tegen; 3-1, 3-0, 3-0, 4-0 en 4-0. Het is wellicht iets te kort door de bocht om nagenoeg de volledige oppositie al af te schrijven, maar Abena lijkt met Slovan Bratislava in de race om de titel dit seizoen slechts één uitdager te hebben: MSK Zilina; inderdaad, de club die FC Utrecht trof in de UEFA Cup van het seizoen 2003/2004.

Volgende week aflevering 50 van FC Utrecht Worldwide!

Myenty Abena is een belangrijke pion in de Slovaakse ploeg Slovan Bratislava.