Worldwide: een blik op de transfermarkt

07 augustus 2019

Deze week in een speciale FC Utrecht Worldwide: een overzicht van de zomertransfers van oud-spelers van FC Utrecht.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we vanaf nu weer elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: een speciale editie. Want: de eerste van een nieuw seizoen. In het tussenseizoen verwisselden de nodige oud-spelers van FC Utrecht van club. Een overzicht. 

Het was zonder enige twijfel de voorbije weken de meest besproken transfer waarbij een oud-speler van FC Utrecht was betrokken; die van Sébastien Haller van Eintracht Frankfurt naar West Ham United. Van de 1. Bundesliga naar de Premier League; Haller was in Frankfurt, Londen en zeker ook Utrecht enkele dagen the talk of the town. Maar de afgelopen periode waren er nog tientallen voormalig voetballers van de FC uit de Domstad die van club veranderden.

IN NEDERLAND (1)
Robbin Ruiter keerde terug in de Eredivisie en tekende voor PSV, dat hem heeft overgenomen van Sunderland. Maarten Peijnenburg is van FC Dordrecht naar FC Eindhoven overgestapt, en Ruud Boymans heeft aansluiting gevonden bij Almere City FC. Marko Vejinovic keerde na een uitleenperiode in Polen weer terug bij AZ, terwijl Ché Nunnely van Ajax naar Willem II ging. Shayne Pattynama en Redouan El Yaakoubi zijn bij Telstar aan de slag gegaan.

Robbin Ruiter verruilde Sunderland voor PSV.

IN NEDERLAND (2)
Ook bij de topamateurs waren er diverse transfers waarbij voormalig voetballers van FC Utrecht waren betrokken. Zo is Tim Freriks nu speler van OFC, staat Menno Heus voortaan op de ledenlijst van FC Lienden, zijn Daan Huiskamp en Soufyan Moro aan de slag gegaan bij DVS’33 en heeft Hamza Boukhari in TAC’90 een nieuwe club gevonden. Edouard Duplan is na vele jaren in het betaalde voetbal nu prof-af. De Fransman is tegenwoordig te bewonderen bij RKVV Westlandia, terwijl Cedric Badjeck bij SV DFS in Opheusden zijn rentree maakt. Zakaria Amrani is voortaan speler van RAVV en Evert Brouwers draagt dit seizoen het shirt van Sportlust’46.

OVER DE GRENS (1)
Vanuit diverse hoeken van België kwamen de afgelopen weken ook berichten naar buiten over oud-FC Utrecht’ers. Wat te denken van Menno Koch, die bij KAS Eupen tekende, of Rick Mulder, die voor Royal Cappellen FC is gaan spelen. Ook op de velden bij onze zuiderburen te zien in jaargang 2019/2020: Diangi Matusiwa, die voor FC Wezel Sport tekende. Giuseppe Rossini maakte binnen België een transfer: van Sporting Espoir Jemeppe ging hij naar JS Tamines.

Edouard Duplan is tegenwoordig speler van RKVV Westlandia.

OVER DE GRENS (2)
Ook groot uitgemeten in de pers in binnen- en buitenland: de overstap van Erik Pieters van Stoke City naar Burnley. Premier League-team Wolverhampton Wanderers legde Wai Tsun Dai vast en Swansea City haalde Kristoffer Peterson in huis. Matty Willock, sloot zich ondertussen aan bij FC Gillingham.

OVER DE GRENS (3)
Andere in het oog springende transfers waren die van Myenty Abena van Spartak Trnava naar Slovan Bratislava, die van Moestafa El Kabir van het Zweedse Kalmar FF naar het Turkse Caykur Rizespor en de overgang van Nacer Barazite, die van Al Jazira uit Verenigde Arabische Emiraten is geswitcht naar de Thaise club Buriram Unied. Rodney Antwi heeft getekend voor de Bulgaarse club FC Tsarsko Selo Sofia 2015, terwijl Fabian Serrarens aan de slag is gegaan bij het Poolse Arka Gdynia. En Timo Letschert, die maakte de transfer van het Italiaanse Sassuolo naar het Duitse Hamburger SV.

Nacer Barazite speelt in de Thaise competitie met Buriram United.

OVER DE GRENS (4)
Fernando Quesada en Marko Maletic speelden afgelopen seizoen op huurbasis voor respectievelijk Atletico Sanluqueño en Paris FC, en hebben zich inmiddels definitief bij die clubs aangesloten. De voormalig FC Utrecht-spelers Jasper Bolland, Thijs van Hofwegen en Kees van Buuren hebben besloten een punt achter hun loopbaan te zetten.

OVER DE GRENS (5)
En dan zijn er nog diverse spelers met een FC Utrecht-verleden die afgelopen seizoen een club dienden, maar voor de nieuwe jaargang nog nergens zijn gepresenteerd. Ongetwijfeld valt er de komende weken in deze rubriek meer te lezen over Atilla Yildirim, Bilal Ould-Chikh, Darren Rosheuvel, Gianluca Nijholt, Gyliano van Velzen, Ken van Mierlo, Leroy George, Louis Nganioni, Michel Vorm, Nassir Maachi en Rafael Uiterloo.

Van alle transfers van deze zomer waarbij oud-spelers van FC Utrecht waren betrokken, was die van Sébastien Haller degene die het meeste gespreksstof deed opwaaien.

Volgende week aflevering 48 van FC Utrecht Worldwide!