Worldwide: Braafheid op koers met Austin Bold

14 augustus 2019

Deze week in FC Utrecht Worldwide: updates over onder anderen Edson Braafheid, Bilal Ould-Chikh en Chris David!

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: een nieuwe uitdaging voor Bilal Ould-Chikh, huurtransfers voor Tashreeq Matthews en Keelan Lebon, een update over Noord-Amerikaanse competities en een heldenrol voor Chris David in Kaapstad.

Het voetbalavontuur van Tashreeq Matthews krijgt een nieuw, Zweeds hoofdstuk. De jeugdinternational van Zuid-Afrika, die afgelopen seizoen op huurbasis bij FC Utrecht actief was en duels speelde in de beloftenploeg en het Onder 19-team, gaat aan de slag bij Helsingborgs IF. Bij de zevenvoudig kampioen van Zweden is Matthews vastbesloten een succesvol seizoen te draaien. “Het voelt goed om hier te zijn”, zegt hij op de site van de club waarvoor Henrik Larsson eerst als speler actief was en nu trainer is. “Wat voor speler ik ben? Dat moeten de supporters zelf maar bepalen. Ik ben hier om te leren en mijn best te doen voor de club”, aldus Matthews.

Keelan Lebon is door Paris FC verhuurd aan Gazélec Ajaccio. Afgelopen seizoen speelde hij voor Jong FC Utrecht.

De Zuid-Afrikaan speelde afgelopen seizoen in de beloftenploeg onder anderen samen met Keelan Lebon. Die Fransman is door Paris FC nu verhuurd aan Gazélec Ajaccio. Die club komt uit in de zogeheten National; op het derde niveau van de Franse voetbalpiramide. Ook transfernieuws vanuit het Cars Jeans Stadion: daar liet ADO Den Haag weten zich versterkt te hebben met Bilal Ould-Chikh. De ex-speler van FC Utrecht was na een avontuur bij het Turkse Denizlispor transfervrij en tekende in de Residentie voor twee seizoenen. Naast Lebon, Matthews en Ould-Chikh wisselden deze zomer nog de nodige voormalig voetballers van FC Utrecht van club. Een overzicht daarvan lees je HIER, in de FC Utrecht Worldwide van vorige week.

Tashreeq Matthews duelleert namens Jong FC Utrecht. Komend seizoen is hij in Zweden actief.

In Noord-Amerika is, terwijl het gros van de Europese competities stillag, volop doorgevoetbald. Zo heeft Edson Braafheid, na daar maandenlang op te hebben gewacht, op 30 juni zijn debuut gemaakt voor Austin Bold. Met die club ligt Braafheid op koers voor het bereiken van de zogeheten Final Series. Daarin wordt uiteindelijk beslist welke club – zestien teams plaatsen zich; acht uit het westen en acht uit het oosten – zich de winnaar van het USL Championship mag noemen. Ondertussen is in de Canadese Premier League het ‘Spring Season’ afgerond. Het Pacific FC van Michael Silberbauer eindigde in de middenmoot. In het inmiddels begonnen ‘Fall Season’ doet zich de merkwaardige situatie voor dat Pacific FC de meest scorende ploeg van de competitie is en over de competitietopscorer beschikt, maar tegelijkertijd ook op de laatste plaats van het klassement staat. De kans dat Pacific FC de reeks wint en zich plaatst voor de finale lijkt gering.

Chris David was belangrijk voor zijn huidige ploeg, Cape Town City FC.

De Zuid-Afrikaanse competitie dan. Daarin vervulde al tijdens speelronde twee van de nieuwe jaargang Chris David een glansrol. De voormalig speler van FC Utrecht maakte namelijk het enige doelpunt in de derby tussen Cape Town City FC en de ambitieuze nieuwkomer Stellenbosch FC (1-0). Met vier punten uit de eerste twee speeldagen van het seizoen is Cape Town City FC, dat naast David ook de Nederlanders Peter Leeuwenburgh en Bernio Jordan Enzo Verhagen onder contract heeft staan, alvast voortvarend uit de startblokken gekomen.

Volgende week aflevering 49 van FC Utrecht Worldwide!