Veerkracht resulteert in driepunter

04 augustus 2019

FC Utrecht zet tegen ADO Den Haag tijdens eerste speelronde van nieuwe Eredivisieseizoen nooit eerder vertoonde comeback neer en wint met 2-4.

FC Utrecht is Eredivisieseizoen 2019/2020 begonnen met een overwinning. De Utrechters keken in het Cars Jeans Stadion na 25 speelminuten tegen een 2-0 achterstand aan, om uiteindelijk met een dik verdiende driepunter van het kunstgrasveld te stappen: 2-4.

Hij schiet. Immers: als je niet schiet, dan kun je niet scoren. En scoren, dat moet FC Utrecht. Want: de stand is 2-0 in het voordeel van ADO Den Haag, en de Utrechters zijn er alles aan gelegen het Eredivisieseizoen goed te beginnen. En dus haalt Gyrano Kerk uit. Hard, en perfect geplaatst. Via de onderkant van de lat en vervolgens keeper Robert Zwinkels gaat de bal het Haagse doel in. Het staat 2-1. De aansluiting is er. Er gloort weer hoop aan de Haagse voetbalhorizon.

Unicum
Het doelpunt, dat de boeken ingaat als een eigen treffer van Zwinkels, blijkt de opmaat naar een nooit eerder vertoonde comeback. Sinds FC Utrecht in 1970 werd opgericht, lukt het de club nooit om in een uitpartij in de Eredivisie, waarin het aankijkt tegen een 2-0 achterstand, vier keer te scoren. In dat gegeven komt op zondag 4 augustus 2019 dus verandering. FC Utrecht gaat erop en erover, op de plastic sprieten in Den Haag.

Gelijkmaker op slag van rust
Nog voor de rust is de stand alweer in evenwicht. Het is Kerk die de het meest alert reageert nadat een bal via Sander van de Streek voor het Haagse doel belandt. Goalie Zwinkels komt van z’n lijn, maar Kerk is eerder bij de bal en wipt ‘m op een atletische manier over Zwinkels heen, en in het doel: 2-2. Daarmee zijn de Haagse treffers (Aaron Meijers vanuit een vrije trap, 1-0, en de 2-0 van Erik Falkenburg vanuit een hoekschop) in feite ongedaan gemaakt.

Twee eigen doelpunten
Na de break schakelt FC Utrecht voor zover dat mogelijk is nog een tandje bij, en dat resulteert al snel in de 2-3. Als de bal na een hoekschop door Emil Bergström richting het ADO-doel wordt gekopt, is het daar Lex Immers die de bal het laatste zetje geeft. In zijn eigen doel, welteverstaan. Het tweede eigen doelpunt van ADO Den Haag, dus. Het is voor FC Utrecht voor het eerst sinds november 1982 dat het in één wedstrijd profiteert van twee eigen doelpunten. Destijds is dat tegen HFC Haarlem, waarvoor Gerrie Kleton en Chris Verkaik de bal achter hun eigen doelman werken. Die dag wint FC Utrecht met 4-1.

Op dreef op vreemd terrein
Ook tegen de Hagenaars loopt de Utrechtse doelpuntenteller op tot vier. Nick Venema, die dik tien minuten daarvoor als vervanger van Vacláv Černý in de ploeg is gekomen, scoort op aangeven van Kerk de 2-4. FC Utrecht is dankzij die goal de op dit moment meest scorende ploeg van de Eredivisie in het jaar 2019 in uitwedstrijden: 24 stuks. De tweede plek in dat klassement wordt ingenomen door Ajax, dat op vreemde bodem dit kalenderjaar in competitieverband 23 doelpunten heeft gemaakt.

Beginnen met een driepunter
Na de 2-4 is de angel uit de wedstrijd. Over en weer zijn er nog kansen, maar mede dankzij enkele aardige ingrepen van FC Utrecht-doelman Maarten Paes, wordt er niet meer gescoord. Zo pakt FC Utrecht voor het eerst sinds 25 februari 2017, toen het aan de Boumaboulevard met 2-3 van FC Groningen won, een uitoverwinning in de Eredivisie nadat het heeft aangekeken tegen een 2-0 achterstand. Het is voor de tweede keer in de laatste tien seizoenen dat FC Utrecht de wedstrijd begint met een driepunter. De vorige keer? Ook in het Cars Jeans Stadion, ook tegen ADO Den Haag. 

Volgende pot: PEC Zwolle-thuis
Voor FC Utrecht is de volgende wedstrijd die op de rol staat het treffen met PEC Zwolle. Dat wordt gespeeld in Stadion Galgenwaard en begint op zondag 11 augustus om 16.45 uur. Tickets zijn ONLINE verkrijgbaar en in de FC Utrecht Fanshop. 

ADO Den Haag - FC Utrecht 2-4 (2-2)
21. Aaron Meijers 1-0
25. Erik Falkenburg 2-0
36. Robert Zwinkels (eigen doelpunt) 2-1
44. Gyrano Kerk 2-2
52. Lex Immers (eigen doelpunt) 2-3
63. Nick Venema 2-4

Gele kaarten: Tomas Necid, Danny Bakker (ADO Den Haag), Vacláv Černý (FC Utrecht).

Toeschouwers: 10.633.

Scheidsrechter: Kevin Blom.

Opstelling ADO Den Haag: 
Robert Zwinkels; Milan van Ewijk, Wilfried Kanon (68. Nick Kuipers), Tommie Beugelsdijk, Aaron Meijers; Danny Bakker, Lex Immers (61. Michiel Kramer), Shaquille Pinas; Thijmen Goppel, Tomas Necid (71. Elson Hooi), Erik Falkenburg.

Opstelling FC Utrecht: 
Maarten Paes; Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen, Leon Guwara; Adam Maher, Simon Gustafson, Sander van de Streek (73. Rico Strieder); Gyrano Kerk, Justin Lonwijk (38. Issah Abass), Vacláv Černý (52. Nick Venema).