Tukkers laten in 1974 de voeten spreken

29 augustus 2019

Een blik in de FC Twente Thuis van FC Twente - FC Utrecht, 13 januari 1974.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Twente - FC Utrecht, een blik in de FC Twente Thuis van 13 januari 1974. Die dag eindigde het treffen in Overijssel in 2-0.

Een juichfoto siert een deel van de voorpagina van de FC Twente Thuis van zondag 13 januari 1974; een boekje dat je die dag voor 50 cent op de kop kunt tikken. ‘Wij wensen onze lezers toe, dat zij in het nieuwe jaar 1974 beelden als op deze foto veelvuldig zullen mogen zien’, luidt de nieuwjaarswens. Als afsluiter van het voorwoord doet de redactie dat nog eens dunnetjes over. ‘Bij de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe jaar 1974 willen wij niet nalaten onze lezers voor het zojuist aangebroken jaar alle mogelijke goeds toe te wensen’, staat er.

De voorpagina van het programmaboekje van FC Twente - FC Utrecht, 13 januari 1974.

FC Twente is op dat moment in grootse vorm. De ploeg uit Enschede doet het zo goed, dat zelfs de NOS er aandacht aan schenkt, zo valt te lezen in de rubriek ‘Overpeinzingen van Jetje van Vak N’. En erg blij is Jetje daar achteraf niet mee, met die reportage. ‘Wat we zagen, was niet een club met een eigen gezicht, maar een stel brave jongens, die zich al even braaf in de hoek lieten drukken waar Theo Reitsma hen hebben wilde. Ze gaven de geijkte antwoorden op de geijkte vragen. Goed, ’t zijn voetballers en geen politici of vakbondsleiders en je kunt niet verwachten, dat ze praten als Brugman, maar er had toch wel iets zinnigers uit kunnen komen dan: ‘we zijn wat ouder geworden en we draaien lekker’. Lieve hemel, krijgen ze eens de kans om te zeggen dat Ajax, Feijenoord en PSV ondanks hun grotere doel- en banksaldo geen god op aarde zijn, en dan spelen ze weer het oostelijke cluppie dat wonder boven wonder op de tweede plaats staat’, schrijft Jetje.

Een vurig betoog van 'Jetje van Vak N'.

Wellicht zijn het bij Jetje op dat moment de zenuwen. Immers: FC Utrecht is dan de enige club die erin is geslaagd FC Twente te verslaan in de Eredivisie. ‘De ploeg van trainer Bert Jacobs begon deze competitie onstuimig en wist in het begin van geen wijken. Later kregen ze te kampen met een kleine inzinking en dat ging punten kosten’, legt de Twentse redactie de vinger op de zere plek.

Op die desbetreffende zondagmiddag in Enschede lukt het de Utrechters niet de Tukkers punten af te snoepen. Door goals van Kick van der Vall en René Notten wordt het 2-0. Jetje ziet die dag dat de spelers van haar cluppie vooral hun voeten moeten laten spreken.

Het voorwoord in het programmaboekje van 1974.