Kunst op de cover in 1970

15 augustus 2019

Een blik in de Feyenoord van Feyenoord - FC Utrecht, de eerste Eredivisiewedstrijd allertijden van FC Utrecht.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar Feyenoord - FC Utrecht, een blik in de Feyenoord van woensdag 19 augustus 1970. Die dag speelde FC Utrecht voor het eerst in de clubgeschiedenis een wedstrijd in de Eredivisie.

Kunst is het, eigenlijk. De prent die de voorpagina siert van nummer 2 van jaargang 6 van ‘Feyenoord’ is werkelijk om in te lijsten. Een pracht van een tekening. ‘EINDELIJK IS HET ZOVER’, staat er in koeienletters boven. Vanuit Rotterdams perspectief bezien duidt die uitspraak op het feit dat er weer een Eredivisieseizoen van start gaat. Zet je een Utrechtse bril op, dan is die spreuk nog beter passend. Immers: FC Utrecht speelt die dag voor het eerst een Eredivisiewedstrijd. Een historische dag, dus! En een historische uitgave van ‘Feyenoord’, waarvan die dag 35.000 exemplaren worden verspreid. Wie er nu nog eentje van in de kast heeft liggen, mag zichzelf de trotse bezitter noemen van een zeldzaam stukje Feyenoord- en FC Utrecht-memorabilia.

Op pagina 3 van het blad, dat in feite een krantje is, staat een groot interview met Dick Schneider. ‘Feyenoord’s duurste aankoop’, zo wordt hij voorgesteld aan de lezers. Zelf maakt de dan 22-jarige voetballer zich niet zo druk om de transfersom die voor hem is neergeteld. ‘Ik heb in veel kranten een bedrag van zes ton gelezen, maar dat is moeilijk te zeggen’, laat hij optekenen. Elders op de pagina, bijna letterlijk in de kantlijn, ook melding van een historische match: het duel om de Wereldbeker. Er wordt, ondanks geruchten over een andere speellocatie, gevoetbald in het stadion van Boca Juniors, zo wordt er geschreven.

Een advertentie in het blad schetst ook een mooi tijdsbeeld. Feyenoord maakt zich op voor een Europacupwedstrijd in Roemenië, staat er. Wie mee wil, kan een reis boeken á 279 gulden. Daar komt dan nog 5 gulden luchtvaartbelasting bij.

In de uitgave ‘Feyenoord’ wordt met weinig woorden over FC Utrecht gerept. Maar op pagina 7 van de 8 is er dan toch een passage te vinden over de FC uit de Domstad. ‘Eindelijk is het zover. Vanavond speelt Feyenoord z’n eerste competitiewedstrijd tegen de kersverse combinatie van Elinkwijk-Velox en DOS, die onder de noemer FC Utrecht gaat pogen het voetbal van de domstad op een hoger plan te brengen. De FC Utrecht heeft een redelijke oefenperiode achter de rug, evenals Feyenoord.’ En dat is het, dan. Geen verdere introductie van de Utrechters, geen nadere toelichting. De echte verzamelaar zal er niet om malen. Die kan deze krant eindeloos doornemen, steeds weer genietend van een nieuwe dosis nostalgie.