FC Utrecht uitgeschakeld in Mostar

01 augustus 2019

Domstedelingen buigen in tweede voorronde van Europa League na verlenging voor HŠK Zrinjski Mostar (2-1).

Het Europese avontuur van FC Utrecht is ten einde. De Domstedelingen slaagden er niet in om in het Bijeli Brijeg Stadion af te rekenen met HŠK Zrinjski Mostar. FC Utrecht kwam in de eerste helft wel op de zo felbegeerde voorsprong, maar incasseerde daarna nog twee treffers: 2-1.

De bal komt via de lat van het doel van FC Utrecht terug het veld in en belandt precies voor de voeten van Staniša Mandić. De aanvaller van HŠK Zrinjski Mostar aarzelt oog in oog met de Deense sluitpost dan niet, en treft doel. De stand is dan 2-1, en er resteren nog zo’n tien speelminuten in de tweede helft van de verlenging.

Op koers
Daarin doet FC Utrecht wat het in de 110 minuten die daaraan voorafgaan ook doet: op zoek gaan naar een doelpunt. Maar dat blijkt tegen de defensief sterke tegenstander in de Bosnische warmte bepaald geen sinecure. Ja, er wordt gescoord. Door Simon Gustafson. De Zweed schiet op slag van rust vanuit een vrije trap de bal door zowel de armen als de benen van Ivan Brkić. FC Utrecht ligt dan uitermate goed op koers voor het bereiken van de volgende ronde, dankzij de zo felbegeerde ‘uitgoal’.

Balans
Maar van dat doelpunt kan pas (optimaal) worden genoten, als de tegenstander uit Mostar niet ook tot scoren komt. En juist dat doet de ploeg van de Kroatische oefenmeester Hari Vukas. Halverwege de tweede helft is het Irfan Hadžić die de bal vanuit een bepaald niet eenvoudige hoek tegen de touwen prikt. De stand 1-1, en de balans daarmee weer hersteld. Immers: een week eerder, als beide ploegen elkaar in een historisch heet Stadion Galgenwaard treffen, is dat de eindstand.

Minder kansen
FC Utrecht heeft voortdurend de overhand en de bal meer in het bezit dan de Bosnische ploeg, die ondertussen loert op het plaatsen van snelle tegenaanvallen. Door schoten vanuit de tweede lijn en een flink aantal hoekschoppen zorgt FC Utrecht ook voor aanvallend gevaar, maar de vele grote kansen zoals die er een week eerder aan het Herculesplein nog zijn, blijven in het Bijeli Brijeg Stadion achterwege.