Een pluim voor Berger

22 augustus 2019

Een blik in de FC Utrecht Thuis van FC Utrecht - FC VVV, 17 april 1977.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Utrecht - VVV-Venlo, pakken we de FC Utrecht Thuis van de wedstrijd FC Utrecht - FC VVV, gespeeld op 17 april 1977, er nog eens bij.

‘Goeie middag, beste mensen. We zitten weer knus en gezellig bij elkaar om een leuke voetbalmiddag mee te maken’, staat in de rubriek ‘PADDOCKPRAAT’. ‘En vanmiddag willen we doelpunten zien. Niet waar? Daar komt u toch ook voor? Utrecht won de uitwedstrijd met 5-1, dus nu moeten ze er ook maar eens tegenaan’, klinkt het vol vertrouwen.

Dat blijkt in de praktijk tegen te vallen, die dag. Zo’n 6.500 mensen zien hoe FC Utrecht tegen FC VVV blijft steken op 1-1. Ger van Rosmalen zet de Venlonaren op voorsprong, Joop van Maurik benut een penalty en zorgt daarmee voor een remise. En zo morst FC Utrecht die dag een kostbaar punt tegen de Limburgers. ‘Wordt Utrecht nog vijfde?’, is de vraag die in koeienletters wordt gesteld op de derde pagina van het boekje. ‘Met een puntje meer als Sparta en twee minder dan Roda JC bezet FC Utrecht nu de zesde plaats. Of er nog een eervollere plaats in zal zitten, moet de komende wedstrijden blijken. Maar gesteld mag worden, dat dit seizoen onder leiding van Han Berger succesvol verlopen is’, concludeert de redactie.

‘Iedereen sprak al over Europees voetbal in Utrecht’, wordt trainer Han Berger geciteerd. ‘Maar men vergeet dat dit langzaam opgebouwd moet worden. We hebben enkele jaren in degradatiegevaar vertoefd. Nu behoren we bij de sub-top. Dat is al een hele verandering’, aldus Berger in 1977.

‘Vandaag kunnen er nog veranderingen komen. Roda JC speelt thuis tegen PSV en dat kan FC Utrecht – wanneer tenminste van VVV gewonnen wordt – misschien nog een vijfde plaats bezorgen’, klinkt het hoopvol. ‘Of FC Utrecht vandaag op volle sterkte – buiten Schubert en Streuer natuurlijk – in het veld mag komen, is bij het ter perse gaan van dit blad nog een vraag. De gele kaart voor Cabo van afgelopen zondag bij NAC kan dat verhindering, maar FC Utrecht heeft een mondelinge behandeling van dit geval aangevraagd en dat is vrijdag behandeld. Ik hoop, dat Cabo er bij kan zijn’, aldus de auteur van het voorwoord.

Nou, Cabo, die is van de partij. Hij speelt negentig minuten die dag. Net als onder anderen Dick Advocaat trouwens; maar hij dan als middenvelder van FC VVV. Een gelijkspel is de uitkomst. En om de vraag te beantwoorden die boven het voorwoord staat: FC Utrecht eindigt als zesde, die jaargang.