Worldwide: Ruiter geniet op Wembley

03 april 2019

Deze week in de spotlight: Robbin Ruiter, Vito Wormgoor en Tommy Oar.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: The Flying Dutchman Robbin Ruiter geniet op Wembley, Vito Wormgoor staat in Noorwegen zowel boven- als onderaan en voor pechvogel Tommy Oar is het seizoen voorbij.

‘Dit was niet het resultaat dat we wilden, maar een wedstrijd op Wembley meemaken was een geweldige ervaring.’ Het is, vrij vertaald, wat oud-doelman Robbin Ruiter van FC Utrecht deze week deelde op zijn social mediakanalen. De goalie was in de Engelse voetbaltempel Wembley met zijn club Sunderland, die het in de finale van de zogeheten Checkatrade Trophy opnam tegen Portsmouth. Spelen in die eindstrijd deed Ruiter – goed voor 157 officiële wedstrijden namens FC Utrecht – niet. In tegenstelling tot in eerdere fases van het toernooi, toen hij wél vaak onder de lat mocht staan. ‘The Flying Dutchman heeft goed gepresteerd in de zes wedstrijden die hij dit seizoen in de Checkatrade Trophy keepte’, stond er – opnieuw een vrije vertaling – in het programmaboek van de finale. ‘Hij hield immers in vijf van die duels de nul en heeft dus een belangrijke rol gespeeld bij het bereiken van de finale met Sunderland.’

Voor Ruiter en Sunderland kan nu, na de finale die na penalty’s werd verloren, de volledige focus worden verlegd op de competitie. Sunderland staat in League One op plek vier en krijgt vanavond (woensdag) de kans om tijdens een inhaalwedstrijd tegen Accrington Stanley plek drie over te nemen van Portsmouth. Wint het team van Ruiter alle drie de inhaalduels die het nog voor de boeg heeft, dan rukt het op naar de tweede plaats – belangrijk; want die plek geeft recht op rechtstreekse promotie naar het Championship. De nummers drie tot en met zes strijden in play-offs om het laatste resterende promotieticket.

Wormgoor boven- en onderaan
Het zou maar zo kunnen dat het je afgelopen weekend is ontgaan, omdat je natuurlijk volledig was gericht op FC Utrecht – Feyenoord. Maar: de Noorse competitie is weer begonnen! En in de eerste speelronde van de Eliteserien, zoals de hoogste klasse van Noorwegen heet, eiste voormalig speler van FC Utrecht Vito Wormgoor een hoofdrol voor zich op. De captain van topclub SK Brann Bergen scoorde namelijk twee keer en mag zich dankzij dat gegeven op dit moment gedeeld topscorer van Noorwegen noemen. Toch zal de verdediger aan de wedstrijd tegen Odd Grenland geen lekker gevoel hebben overgehouden. Want zijn twee doelpunten ten spijt, stond titelkandidaat SK Brann Bergen met lege handen: 3-2. Wormgoor staat na de eerste speeldag van het nieuwe Noorse seizoen dus zowel boven- als onderaan.

Pechvogel Oar kan Central Coast Mariners niet helpen
Dat het in, van alle mogelijke wedstrijdminuten, precies gebeurde in speelminuut 13. Dat ongeluksgetal zegt eigenlijk al genoeg. Tommy Oar, ex-FC Utrecht, blesseerde zich onlangs toen hij met Central Coast Mariners tegen het Sydney FC van onder anderen Michael Zullo speelde. Er volgde een wissel, er volgde even wat onduidelijkheid over de ernst van de blessure. Maar die kwam er al snel. Conclusie: einde seizoen. Pechvogel Oar, die na een wisselend succesvol verblijf bij het Cypriotische APOEL Nicosia pas net was teruggekeerd in de Australische A-League, kan zijn ploeg niet helpen. En dat terwijl die hulp meer dan welkom is, want Central Coast Mariners is de hekkensluiter van de A-League. “Ik ben erg teleurgesteld over het feit dat ik dit seizoen niet meer kan spelen en richt me volledig op het gezond en fit worden voor het nieuwe seizoen”, had Oar in de Australische pers verteld.

Volgende week aflevering 40 van FC Utrecht Worldwide!