Worldwide: het Pieters-effect bij Amiens

10 april 2019

Deze week in de spotlight: Erik Pieters, Johan Mårtensson en de oud-spelers die met hun huidige club nog in Europees verband actief zijn.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Erik Pieters neemt SC Amiens bij de hand in de strijd om lijfsbehoud, Johan Mårtensson is begonnen aan een nieuw seizoen in de Allsvenskan en een overzicht van spelers en stafleden met een FC Utrecht-verleden die actief zijn in de kwartfinales van de Champions League en de Europa League.

Het op de valreep van de wintertransferperiode aantrekken van Erik Pieters heeft de Franse Ligue 1-club Amiens SC alles behalve windeieren gelegd. Pieters, op wiens palmares onder meer 58 officiële wedstrijden namens FC Utrecht prijken, is er mede voor verantwoordelijk dat de Franse club hard op weg is lijfsbehoud te realiseren in de loodzware Ligue 1. Pieters kwam tot nu toe 8 keer binnen de lijnen namens de laagvlieger, die in die reeks slechts 1 partij verloor; uit tegen het Olympique Marseille van een andere oud-speler van FC Utrecht: Kevin Strootman. Met Pieters in de gelederen speelde Amiens SC 4 keer gelijk en werden er 3 matchen gewonnen; van respectievelijk SM Caen, OGC Nice en Nîmes Olympique. Ter vergelijking: van de laatste 14 competitiewedstrijden waarin Pieters géén speelminuten maakte, verloor Amiens SC er 10. Er mag dus met recht gesproken worden van het Pieters-effect bij Amiens. Mede dankzij dat effect is het gat tussen de ‘veilige’ zeventiende plek van Amiens SC en de achttiende positie die degradatiewedstrijden tot gevolg heeft en wordt ingenomen door Dijon FCO nu zeven punten.

Mårtensson? Still going strong!
Voor het geval je denkt: goh, hoe zou het eigenlijk zijn met Johan Mårtensson? Een update! De inmiddels 30-jarige Zweed is met zijn club Örebro SK twee weken geleden gestart aan een nieuw seizoen in de Allsvenskan; de Eredivisie van Zweden. Al te best is dat trouwens niet gegaan; Örebro SK verloor van zowel Djurgårdens IF (0-3) als Falkenberg (1-0) en staat puntloos onderaan de ranglijst. Maar: het seizoen is nog heel lang in Zweden, dus van paniek zal in de Behrn Arena in Örebro nog absoluut geen sprake zijn. Mårtensson, die 64 officiële duels namens FC Utrecht speelde, heeft namens Örebro inmiddels 59 partijen op de teller staan en was tijdens de eerste twee speeldagen van het nieuwe seizoen basisspeler. De tweevoudig international uit Skövde is met al zijn ervaring een belangrijke pion in de ploeg van Örebro SK, dat voor het zesde seizoen op rij in de hoogste divisie uitkomt.

Europees voetbal: de FC Utrecht-link
Het is je vast niet ontgaan: volop voetbal in de Champions League en Europa League deze midweek. Een mooi moment om eens te kijken bij welke clubs die op dit moment nog actief zijn in Europa, er spelers en trainers actief zijn met een verleden bij FC Utrecht.

Te beginnen met de Champions League. Acht teams zijn nog in de race. Liverpool, met John Achterberg als keeperstrainer. Tottenham Hotspur, waar Michel Vorm als doelman actief voor is. Ajax, met Erik ten Hag als trainer en Zakaria Labyad als één van de spelers; en niet te vergeten ook Ché Nunnely, die in de jeugdopleiding van FC Utrecht speelde.

Ook in de Europa League zijn nog acht teams actief. Napoli bijvoorbeeld, dat in Dries Mertens één van de uitblinkers in de gelederen heeft. En wat te denken van de waardevolle rol van Sébastien Haller bij Eintracht Frankfurt.

Volgende week aflevering 41 van FC Utrecht Worldwide!