Worldwide: de première van Pacific FC

24 april 2019

Deze week in de spotlight: Michael Silberbauer, Wout Brama en spannende ontknopingen in Engeland.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: de ontgroeningswedstrijd van Michael Silberbauer’s Pacific FC, kampioensvreugde bij Wout Brama en spannende ontknopingen in Engeland.

Ein-de-lijk gaat het dan beginnen voor Pacific FC. Op 1 juni 2018 werd de club opgericht, enkele maanden later werd voormalig speler van FC Utrecht Michael Silberbauer aangesteld als trainer/coach en aanstaande zondag is het dan zover: de allereerste wedstrijd in de clubhistorie. Pacific FC, de club die de voetbaltrots van Vancouver Island moet worden, staat in de eerste speelronde van de Canadese Premier League tegenover HFX Wanderers.

Dat voetbal een sport is die in Canada nog niet buitengewoon populair en ingeburgerd is, moge duidelijk zijn. Aan de hand van video’s legt de club stap voor stap spelregels en basisprincipes uit. Dat de keeper handschoenen draagt, bijvoorbeeld. En hoe buitenspel precies werkt. Het zijn zaken waarover Silberbauer zich niet druk hoeft te maken. Zijn taak was het om samen met Rob Friend – inderdaad, de Canadees die in het verleden speelde voor onder meer sc Heerenveen in de Eredivisie – een team samen te stellen dat Vancouver Island trots kan maken. Het gros van de selectie van Pacific FC bestaat uit Canadese spelers, veelal met een dubbele nationaliteit. De bekendste voetballer, in elk geval in Nederland: Marcel de Jong. De Canadees international met een verleden bij onder meer PSV, Helmond Sport en Roda JC Kerkrade, is echter niet inzetbaar. Hij liep tijdens de voorbereiding een achillespeesblessure op. Wie er wel aan de start staan namens Pacific FC in de allereerste wedstrijd van de club, dat zal zondag blijken.

Wout Brama speelde 21 officiële duels namens FC Utrecht en veroverde als aanvoerder van FC Twente met zijn nieuwe team de titel in de Keuken Kampioen Divisie.

‘Er kwam heel wat los’
“Dit is een wereldprestatie. Als je ziet waar wij vandaan komen, dan is het eigenlijk onmogelijk dat we kampioen zijn”, vertelde Wout Brama afgelopen maandag aan een reporter van het online televisiekanaal van Voetbal International. De aanvoerder van FC Twente gaf het interview met een medaille om zijn nek; nog maar eens een tastbaar bewijs van het feit dat hij met de ploeg uit Enschede de titel in de Keuken Kampioen Divisie had veroverd. “Er kwam heel wat los. Deze regio voelt zich heel verbonden met FC Twente en dat is geweldig en daarom bestaat deze club denk ik ook nog. De club was bijna omgevallen, maar de supporters bleven staan”, analyseerde Brama, die in 21 officiële duels namens FC Utrecht uitkwam om vervolgens te kiezen voor een Australisch avontuur. De voormalig international verbond zich aan Central Coast Mariners, waarvoor hij uiteindelijk 22 potjes speelde. Toen klonk de Twentse lokroep wel zo hevig, dat Brama vanuit Down Under remigreerde. “Dit is mijn club, dat is wel bekend. Daarvoor ben ik teruggekomen. Om de club er weer bovenop te helpen, richting de Eredivisie. Dat heeft heel wat zweetdruppels gekost, maar als dat dan lukt, dan is het dat dubbel en dwars waard.”

In 43 competitieduels kwam Mateusz Klich dit seizoen tot nut toe tot 8 goals en 8 assists.

Spanning bij Klich en Boldewijn
Net als Brama met een medaille om de nek de pers te woord staan na een kampioenschap in de één na hoogste divisie: Mateusz Klich leek er met Leeds United een heel eind naar op weg. Maar met de motor van de club uit Leeds hapert. Van de laatste vijf competitieduels, werden er drie verloren. Daardoor is het team van Klich, die vorig seizoen nog uitkwam voor FC Utrecht, gezakt naar de derde plaats in het Championship. Aan het einde van de rit – over twee speeldagen – promoveren de nummers één en twee naar de Premier League. Leeds United is door de vormdip ineens afhankelijk geworden van misstappen van Sheffield United. Maken The Blades geen fouten meer, dan is Klich’s Leeds United veroordeeld tot deelname aan de eindronde, waaraan in elk geval ook West Bromwich Albion en Aston Villa meedoen. Enfin: die nacompetitie winnen, dat wordt nog een hele klus.

Ook in Engeland, maar dan twee niveaus lager: een epische strijd om een plekje in het betaalde voetbal. Dat zit zo. League Two, het vierde en laagste profniveau, kent twee degradanten. Met nog twee speeldagen voor de boeg zijn er drie teams die zijn verwikkeld in een stoelendans om dat ene veilige plekje. Macclesfield Town heeft 40 punten, Yeovil Town en het Notts County van voormalig FC Utrecht-speler Enzio Boldewijn hebben er allebei 38. De komende weken wordt duidelijk welke club als winnaar uit die documentaire-waardige strijd komt.

Volgende week aflevering 43 van FC Utrecht Worldwide!

Enzio Boldewijn werd dit seizoen aangetrokken door Notts County, dat zijn pijlen had gericht op promotie naar League One. Nu verkeert de ploeg in serieus degradatiegevaar.