Worldwide: Bulthuis booming in Ulsan

17 april 2019

Deze week in de spotlight: Dave Bulthuis, Ricky van Wolfswinkel en Yannick Cortie.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Dave Bulthuis is ‘booming’ in Zuid-Korea, Ricky van Wolfswinkel heeft met FC Basel naast de titel gegrepen en een nieuw contract voor Yannick Cortie.

Dave Bulthuis en Zuid-Korea. Het is een verband dat je, pak ‘m beet een half jaar geleden, vermoedelijk niet zo snel had gelegd. Maar nu? Ha! Natuurlijk! Want Bulthuis, die gaat met zijn club Ulsan Hyundai als de brandweer! Niet alleen in de hoogste divisie van Zuid-Korea, de K-League, maar ook in de Aziatische Champions League. Bulthuis vormt centraal in de achterhoede de rots in de branding van Ulsan, dat hard op weg is via de poulefase van de Champions League de volgende fase van het toernooi te bereiken.

Maar eerst over de K League. Die is pas een maand of anderhalf geleden van start gegaan. Na zeven speeldagen staat het Ulsan Hyundai van Bulthuis fier aan kop van het klassement en is het bovendien de enige ploeg die nog ongeslagen is. Bovengemiddeld vaak scoren doet de ploeg niet (elf goals in zeven duels), maar achterin staat het als een huis, getuige de vier tegentreffers die het team deze jaargang incasseerde.

Ook in de groepsfase van de Champions League is Ulsan Hyundai nog zonder nederlaag. Uit tegen het Sydney FC van Michael Zullo, eveneens ex-FC Utrecht, werd het 0-0. Thuis tegen Shanghai SIPG 1-0, en die ultra-effectieve score werd ook in de thuismatch tegen Kawasaki Frontale neergezet. Drie gespeeld, zeven punten, nul doelpunten tegen. Bulthuis speelde in alle drie de duels de volledige negentig minuten. Het kan niet anders, of hij wordt op handen gedragen door de supporters uit Ulsan.

 Ricky van Wolfswinkel’s FC Basel grijpt naast titel
De hele selectie van Young Boys Bern keek, een avond voordat de ploeg zelf moest spelen, vol spanning naar de televisie. Het FC Basel van onder anderen voormalig spits van FC Utrecht Ricky van Wolfswinkel speelde tegen hekkensluiter en gedoodverfde degradant Grasshoppers, dus van puntenverlies van FC Basel zou het vermoedelijk niet komen, zo werd verondersteld. Zou het toch gebeuren, dan zou Young Boys Bern zich tot Zwitsers landskampioen mogen kronen. Want dan zou het verschil voor FC Basel niet meer te overbruggen zijn. Slechts een theoretische kans, zo dacht menigeen, maar goed; da’s ook een kans.

En zo bleek. Want Van Wolfswinkel en co liepen averij op. Het werd 0-0. Young Boys Bern werd, zonder op dat moment zelf te spelen, landskampioen van Zwitserland. En dat met nog negen wedstrijden voor de boeg! Van Wolfswinkel zelf stond machteloos, trouwens, in het duel met Grasshoppers. De Nederlander, tot nu toe goed voor tien goals in de Zwitserse Super League dit seizoen, ontbrak vanwege een blessure. FC Basel? Het zal tweede worden. Bedraagt de achterstand op Young Boys nu 25 (!) punten, het verschil met naaste achtervolger FC Thun is veertien punten. Zo mag dus net als Young Boys Bern ook FC Basel zich alvast gaan opmaken voor Champions League-voetbal in seizoen 2019/2020.

Nieuw contract voor Cortie
Goed nieuws voor verdediger Yannick Cortie. De linkspoot heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw IJsselmeervogels-contract, dat hem tot medio 2020 ‘Rooie’ maakt. Cortie, die zijn jeugdopleiding genoot bij FC Utrecht en tot zeven duels in de Eredivisie kwam namens de Domstedelingen, ziet daarmee hard werken na een lange revalidatie beloond. De verdediger liep in maart 2018 een zware knieblessure op en maakte bijna een volledig jaar later zijn rentree op het wedstrijdveld. “Yannick heeft voor zijn blessure laten zien een uitstekende verdediger te zijn en hij past bovendien qua karakter heel goed bij IJsselmeervogels”, lichtte de club uit Bunschoten-Spakenburg de nieuwe overeenkomst voor de oud-speler van FC Utrecht toe op haar website.

Volgende week aflevering 42 van FC Utrecht Worldwide!