Dubbelslag van Kerk drie punten waard

24 april 2019

FC Utrecht wint met 2-1 van Fortuna Sittard dankzij twee doelpunten van Gyrano Kerk.

Drie belangrijke punten is FC Utrecht rijker. De Domstedelingen versloegen vanavond (woensdag) Fortuna Sittard in Stadion Galgenwaard met 2-1. Met twee doelpunten maakte Gyrano Kerk letterlijk en figuurlijk het verschil.

Een corner van Nicolas Gavory ligt aan de basis van de treffer. Via Willem Janssen en de net ingevallen Jean-Christophe Bahebeck komt de bal voor de voeten van Gyrano Kerk, die het leer van dichtbij het laatste, beslissende zetje geeft. Het is halverwege de tweede helft als FC Utrecht voor de tweede keer de leiding neemt tegen Fortuna Sittard: 2-1.

Droomstart
Kerk is ook al de gevierde man bij het eerste doelpunt van de Domstedelingen. En ook bij die treffer is naast een dikke pluim voor de aanvaller ook een compliment voor Gavory méér dan op z’n plaats. De Franse linksback is het namelijk die een scherpe voorzet aflevert, waardoor Kerk FC Utrecht een droomstart bezorgt. Drie minuten zijn er dan pas gespeeld, en 1-0 is de stand.

Persoonlijke records aangescherpt
Enkele persoonlijke records schiet Kerk deze regenachtige avond aan diggelen. De spits maakt z’n zevende en achtste goal van het seizoen - meer dan zes maakt hij er tot nu toe in de Eredivisie in één jaargang nooit. Bovendien scoort Kerk tegen de Limburgers dus twee keer; iets waarin hij in de Eredivisie eerder nog niet in is geslaagd. De laatste keer dat hij twee keer scoort in één competitieduel? Dat is op 12 september 2016. Met Jong FC Utrecht in wat dan nog de Jupiler League heet, tegen… Inderdaad: Fortuna Sittard.

Deze keer geen Sittards feest in Utrecht
Dat team strijdt in Utrecht voor het veiligstellen van nog een seizoen voetbal op het hoogste niveau en weet dat het aan een driepunter voldoende heeft voor het bereiken van die mijlpaal én doelstelling. Maar dat feestje kunnen de geel-groenen dus, ondanks een doelpunt van Andrija Balic vlak voor rust (1-1), niet vieren in Stadion Galgenwaard; juist het decor waarin het team ongeveer een jaar geleden de promotie naar de Eredivisie bereikt. Kansen zijn er trouwens ruimschoots voldoende voor de formatie van René Eijer, maar onder anderen Mark Diemers en Ahmed El Messaouidi weten keeper David Jensen niet te verschalken.

Break
De Eredivisie ligt de komende weken stil. Op zondag 12 mei komt FC Utrecht weer in actie in competitieverband. Dan neemt het team van Hoofdtrainer Dick Advocaat het in de Johan Cruijff ArenA op tegen koploper Ajax. Op woensdag 15 mei volgt de laatste speelronde van het reguliere seizoen. Dan ontvangt FC Utrecht in Stadion Galgenwaard sc Heerenveen.

FC Utrecht - Fortuna Sittard 2-1 (1-1)
4. Gyrano Kerk 1-0
44. Andrija Balic 1-1
68. Gyrano Kerk 2-1

Gele kaarten: Kai Heerings, Michael Pinto (Fortuna Sittard).

Toeschouwers: 19.295.

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Nicolas Gavory; Joris van Overeem, Riechedly Bazoer (65. Jean-Christophe Bahebeck), Simon Gustafson, Sander van de Streek (77. Lukas Görtler); Gyrano Kerk, Nick Venema (90. Cyriel Dessers).

Opstelling Fortuna Sittard:
Alexei Koselev; Calvin Mac-Intosch, Branislav Ninaj, Kai Heerings, Michael Pinto (87. Lisandro Semedo); Jorrit Smeets (70. Amadou Ciss), Andrija Balic, Ahmed El Messaoudi, Mark Diemers (78. Lars Hutten); Lazaros Lamprou, Finn Stokkers.