FC Emmen is de enige club die ooit in de Eredivisie heeft gespeeld maar nog nooit op dat niveau door FC Utrecht is verslagen. Beide ploegen troffen elkaar op het hoogste niveau dan ook nog maar 1 keer. Dat was eerder dit seizoen, in Stadion Galgenwaard. De Emmenaren gingen toen met 1-2 winnen.

Voor Dick Advocaat wordt het zijn eerste confrontatie met FC Emmen als trainer in de Eredivisie. Advocaat nam het als trainer op het hoogste niveau tot nu toe tegen 29 verschillende ploegen op.

Een team leiden dat tegen FC Emmen speelt, deed Advocaat trouwens al wel. Dat was in het seizoen 1989/1990. Advocaat coachte toen SVV, dat in de Eerste Divisie die jaargang kampioen werd mede dankzij twee overwinningen op FC Emmen: 4-1 uit en 1-0 thuis.

Simon Gustafson is met 8 treffers clubtopscorer van FC Utrecht.

FC Emmen’s puntenteller staat na 30 speeldagen op 29. De laatste debutant met 30 of meer punten na 31 wedstrijden was SC Cambuur in 1992/1993 (30 punten). De laatste debutant met meer dan 30 punten was RKC Waalwijk in 1989/1990 (33 punten).

Van de laatste 9 Eredivisiepartijen die het speelde, won FC Emmen er 1. Dat was eerder deze maand op eigen veld tegen sc Heerenveen (2-0).

Van de laatste 10 Eredivisieduels die FC Utrecht speelde, verloor het er 1. Dat was de 5-0 uitglijder bij ADO Den Haag.

FC Utrecht won 4 van de laatste 5 uitduels die het speelde. De uitzondering in die serie: het bezoek aan ADO Den Haag.

Met 14 punten uit 15 thuisduels is FC Emmen tot nu toe de slechts presterende Eredivisieploeg op eigen terrein. Geen enkele ploeg heeft bovendien een slechter doelsaldo in thuiswedstrijden; -11, evenals Excelsior trouwens.

FC Utrecht won tot nu toe 13 competitieduels dit seizoen en heeft nog 1 zege nodig om het aantal driepunters van vorige jaargang te evenaren.

Alleen Heracles Almelo (25 stuks) kreeg dit seizoen meer doelpunten tegen uit standaardsituaties dan FC Emmen (21). Van die 21 vielen er 10 uit een vrije trap; het meeste van alle ploegen.

FC Utrecht maakte dit seizoen 20 van zijn 54 Eredivisiedoelpunten uit een standaardsituatie (37 procent). Alleen NAC Breda (41 procent) en Fortuna Sittard (39 procent) noteren op dat vlak een hoger percentage.

Urby Emanuelson (rugnummer 28) scoorde namens FC Utrecht onlangs vanuit een vrije trap tegen Feyenoord.

Omgerekend naar het driepuntensysteem, staat FC Utrecht’s puntenteller in uitwedstrijden in de Eredivisie aller tijden op 799. FC Utrecht kan de zevende ploeg worden die minimaal 800 punten in uitduels pakt.

Alleen PSV (13 keer) en Ajax (10 maal) scoorden dit seizoen vaker via invallers dan FC Emmen: 8 keer.

Anco Jansen is met 5 treffers op dit moment de clubtopscorer van de Emmenaren. Bij geen enkele andere club scoorde de clubtopscorer zo weinig dit seizoen.

3 van de 799 punten in uitwedstrijden die FC Utrecht verzamelde, pakte het onlangs in Venlo tegen VVV, dat met 2-6 werd geklopt.

Caner Cavlan is dit seizoen al bij 10 doelpunten betrokken (4 goals, 6 assists). Meer dan elke andere verdediger in de Eredivisie.

Luciano Slagveer maakte 5 van zijn 25 Eredivisiedoelpunten tegen FC Utrecht. Hij scoorde op het hoogste niveau tegen de Utrechters vaker dan tegen elke andere ploeg.

Bij FC Emmen is Michael Chacon geschorst. Anco Jansen en Caner Cavlan staan op scherp. Bij FC Utrecht staan Sean Klaiber en Simon Gustafson op scherp.