Victorie in vrieskou

16 december 2018

FC Utrecht wint in het Abe Lenstra Stadion met 2-3 van sc Heerenveen.

En alweer een driepunter voor FC Utrecht. De ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat was vanmiddag (zondag) in een ijzig koud Abe Lenstra Stadion met 2-3 te sterk voor sc Heerenveen. Een ijzersterke eerste helft bleek een stevig genoeg fundament voor een driepunter in een wedstrijd die tot het einde toe spannend bleef.

Het is veel meer dan een doelpunt, die treffer van Pelle van Amersfoort een kwartier voor tijd. Het is een goal die hoop geeft aan sc Heerenveen en die voor menig FC Utrecht’er het startsein geeft aan een kwartier billenknijpen. Want: het is de 2-3. De aansluitingstreffer. Het doelpunt dat ervoor zorgt dat het weer spannend wordt, in het Abe Lenstra Stadion.

Geen genade 
Daar ziet het een dik halfuur eerder er bepaald niet naar uit; dat er van spanning nog sprake zal zijn. Want op het moment dat scheidsrechter Edwin van de Graaf fluit voor de rust, spreekt het scorebord boekdelen: 0-3 voor FC Utrecht. Voor een ploeg die niet per se zindert, maar wel scherp is op de momenten dat het er echt toe doet. Een team dat geen enkele vorm van genade kent voor de laatste linie van de Friese opponent.

Bergström trefzeker, Kerk scoort opnieuw
Het eerste doelpunt van de middag wordt gescoord door Emil Bergström. De Zweed, die enkele minuten voor de aftrap te horen krijgt dat hij niet als reserve begint maar in de basis ter vervanging van Timo Letschert, kopt vanuit een corner raak: 0-1. Twaalf minuten later verdubbelt Gyrano Kerk de marge. De aanvaller scoort voor de vierde wedstrijd op rij: 0-2. Oh, en hoe zeldzaam dat is? Kerk is de tweede speler in de voorbije vijftien jaar die er in slaagt namens FC Utrecht in vier Eredivisiepartijen op rij te scoren. De huiskamervraag: wie deed dat in die periode ook? Het antwoord daarop: Ruud Boymans.

Tannane schiet raak
Enfin. Over tot de orde van de dag. Friesland. Vrieskou. Bijna rust. 0-2 de stand. Fijne marge. Maar, zo moet Oussama Tannane gedacht hebben, dat kan nog wel wat fijner. De aanvaller besluit in de blessuretijd van de eerste helft een dribbel in te zetten en passeert Warner Hahn met een schot in de korte hoek: 0-3.

Vlap wakkert Friese voetbalvlam aan
In de tweede helft bijt sc Heerenveen beduidend meer van zich af dan voor de rust, al duurt het tot halverwege het tweede wedstrijddeel dat de Friezen het net weten te vinden. Michel Vlap maakt een prachtige treffer en wakkert daarmee de Friese voetbalvlam aan. Als vijf minuten later Van Amersfoort ook nog de 2-3 maakt, is het spel op de wagen.

Toch met elf man verder
En als invaller Lukas Görtler dan even later ook nog een rode kaart krijgt, rinkelen bij de Domstedelingen alle alarmbellen. Maar: na het bekijken van videobeelden draait Van de Graaf de straf terug: geen rood voor de Duitser, maar geel. Zo gaat FC Utrecht dus met een elftal de slotfase in, waarin het met man en macht de voorsprong verdedigt. En met succes.

Dubbel programma
FC Utrecht maakt zich in de laatste voetbalweek van het kalenderjaar 2018 op voor een even uitdagend als mooi programma. Donderdag speelt de ploeg van Advocaat in De Kuip in de TOTO KNVB Beker tegen Feyenoord. En zondag wacht vervolgens in een uitverkocht Stadion Galgenwaard de Eredivisiewedstrijd tegen Ajax.

sc Heerenveen - FC Utrecht 2-3 (0-3)
14. Emil Bergström 0-1
26. Gyrano Kerk 0-2
45+1. Oussama Tannane 0-3
69. Michel Vlap 1-3
75. Pelle van Amersfoort 2-3

Gele kaarten: Joris van Overeem, Lukas Görtler (FC Utrecht).

Toeschouwers: 17.575.

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf.

Opstelling sc Heerenveen:
Warner Hahn; Sherel Floranus, Doke Schmidt (63. Pelle van Amersfoort), Kik Pierie, Lucas Woudenberg (87. Jizz Hornkamp); Yuki Kobayashi, Ben Rienstra, Michel Vlap; Mitchell van Bergen (46. Nemanja Mihajlovic), Sam Lammers, Arber Zeneli.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen, Nicolas Gavory; Joris van Overeem, Simon Gustafson, Urby Emanuelson (82. Mark van der Maarel), Sander van de Streek (78. Lukas Görtler); Gyrano Kerk (89. Othmane Boussaid), Oussama Tannane.