Strijdlustig FC Utrecht onderuit

23 december 2018

Domstedelingen verliezen op eigen veld van Ajax: 1-3.

FC Utrecht heeft het vanmiddag (zondag) afgelegd tegen Ajax. In de laatste competitiewedstrijd van het jaar 2018 waren de Amsterdammers met 1-3 te sterk voor de Domstedelingen, die pas in blessuretijd op de knieën gingen.

De voorzet komt van Nieuwegeiner Sean Klaiber, de kopbal van Nick Venema uit Austerlitz. Het onderonsje tussen spelers uit de provincie Utrecht, opgeleid door de FC uit de Domstad bovendien, levert de 1-2 op. De aansluitingstreffer. Een doelpunt - knap gemaakt door Venema, met het hoofd - dat weer hoop geeft. En het startsein vormt voor een even spannende als hectische slotfase.

Advocaat speelt troefkaarten uit
In het laatste kwartier van de wedstrijd jaagt FC Utrecht nadrukkelijk op de gelijkmaker. Hoofdtrainer Dick Advocaat legt met Sander van de Streek en Jean-Christophe Bahebeck twee offensieve troefkaarten op tafel en hoopt in het full house dat Stadion Galgenwaard deze middag is op z’n minst de puntenpot te splitten: een gelijkspel behoort tot de mogelijkheden. Dat vóel je, dat hangt in de lucht.

Scherpe counter maakt einde aan Utrechtse hoop
Maar in de eindfase van de aanval valt de bal voor de Utrechters steeds net niet lekker. Het dichtst bij de gelijkmaker is Bahebeck. De gretig ingevallen aanvaller dwingt doelman Andre Onana tot een uiterste redding, en die verricht de international van Kameroen ook. In de blessuretijd van de wedstrijd countert Ajax goed onder de Utrechtse pressie uit en dat levert de beslissing op. Na een rush van Hakim Ziyech is het Frenkie de Jong die de eindstand op 1-3 bepaalt. Scheidsrechter Dennis Higler besluit nog wel de beelden te bekijken vanwege twijfel over obstructie van Kasper Dolberg, maar ziet in de actie van de Deen, die Joris van Overeem opving en zo de achtervolging op Ziyech bemoeilijkte, geen overtreding.

Tadic benut pingel
Een eerder VAR-moment resulteert wél in een herziene beslissing. Na beelden van een onderonsje tussen Willem Janssen en Dolberg uitvoerig te hebben bekeken, besluit Higler de bal op de stip te leggen en de captain van de Utrechters de gele kaart te geven. Vanaf elf meter, in de zestigste minuut van de partij, verdubbelt Dusan Tadic de marge: 0-2.

Dolberg trefzeker
Na een klein kwartier spelen neemt Ajax de leiding in Stadion Galgenwaard. De Deen staat aan het einde van een snel uitgevoerde Amsterdamse tegenaanval en passeert koelbloedig zijn landgenoot David Jensen (0-1). In de eerste helft kan FC Utrecht in offensief opzicht weinig afdwingen. Al krijgen de Domstedelingen wel een grote mogelijkheid, vanuit een strak aangesneden vrije trap van Oussama Tannane. Maar meer dan een hoekschop levert die poging niet op.

Winterstop
Voor FC Utrecht is nu de winterstop aangebroken. De ploeg van Hoofdtrainer Advocaat hervat de competitie op zaterdag 19 januari in het AFAS Stadion. Daar is AZ die dag de opponent van de Domstedelingen, die in 2019 op zondag 27 januari voor het eerst weer spelen in Stadion Galgenwaard. Daar komt die dag Willem II op bezoek.

FC Utrecht - Ajax 1-3 (0-1)
14. Kasper Dolberg 0-1
60. Dusan Tadic (strafschop) 0-2
74. Nick Venema 1-2
90+5. Frenkie de Jong 1-3

Gele kaarten: Maximilian Wöber, Andre Onana (Ajax), Oussama Tannane, Willem Janssen (FC Utrecht).

Toeschouwers: 23.226.

Scheidsrechter: Dennis Higler.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Nicolas Gavory (73. Jean-Christophe Bahebeck); Simon Gustafson (73. Sander van de Streek), Joris van Overeem, Urby Emanuelson; Gyrano Kerk (46. Mark van der Maarel), Nick Venema, Oussama Tannane.

Opstelling Ajax: 
Andre Onana; Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Maximilian Wöber (61. Daley Sinkgraven); Lasse Schöne, Donny van de Beek, Frenkie de Jong; Hakim Ziyech, Kasper Dolberg, Dusan Tadic.