Jong FC Utrecht vangt bot in Brabant

21 december 2018

Beloftenploeg verliest met 2-0 van Helmond Sport.

Jong FC Utrecht legde het vanavond (vrijdag) af tegen Helmond Sport. In het SolarUnie Stadion verloren de Domstedelingen met 2-0 van de ploeg van de Utrechtse oefenmeester Robby Alflen.

Een fijne, afgemeten dieptepass van Mehdi Lehaire. De rush van Mohamed Mallahi die volgt. Knap werk. Naar binnen trekken, en dan: schieten. Pats! Recht op de vuisten van Helmond Sport-doelman Stijn van Gassel. Jawel, er zijn echt wel kansen voor Jong FC Utrecht op het kunstgras in Noord-Brabant. Maar het ontbreekt in de eindfase van de aanvallen van de Domstedelingen aan scherpte - dat vooral - en een beetje geluk. Maar ja, dat moet je ook wel afdwingen. En dat doet het team van trainer/coach Robin Pronk deze avond bepaald niet.

Een a-typisch optreden
Het gif, het venijn. Daar ontbreekt het aan. Natuurlijk kunnen de talenten uit de Domstad goed voetballen. En ja, dat kan ook absoluut op wat bepaald niet het beste kunstgrasveld van Nederland is en ook als er, zoals op deze avond, een stevige windkracht 5 over De Braak waait. Maar dat voetballende vermogen komt alleen volledig tot z’n recht als er ook strijd geleverd wordt. Het is a-typisch voor de beloftenploeg uit Utrecht, maar wel het geval: juist daar wringt het schoentje in Helmond.

Grote kans
Desondanks krijgt Jonas Arweiler een grote kans op de openingstreffer. Na een goede inspeelpass van Sylla Sow kapt de Duitser zichzelf vrij en komt hij tot een schot. Prima poging, eigenlijk. Maar: Van Gassel verijdelt die met een knappe reflex.

Gelegenheidsaanvaller beslissend
Helmond Sport heeft in de persoon van Joeri Poelmans een linksback in huis die het voor de gelegenheid in de voorhoede heeft geposteerd. Dat blijkt een succesvolle zet. De Belg, die de voorbije jaren voor Lierse SK voetbalde, maakt op slag van rust de 1-0. Daar waar Christopher Mamengi uitglijdt en dus de bal mist, is Poelmans op z’n post: raak. Kort na de break slaat hij andermaal toe. De gelegenheidsaanvaller staat bij een vrije trap op de juiste plek en verschalkt Thijmen Nijhuis: 2-0.
Na dat doelpunt heeft Jong FC Utrecht nog veertig speelminuten om orde op zaken te stellen. Er komen kansen voor Mallahi, Junior van der Velden, Shayne Pattynama en Sow. Maar wie het ook probeert en hoe dat ook wordt gedaan: Van Gassel geeft geen krimp. Jong FC Utrecht sluit kalenderjaar 2018 af met een verliesbeurt.

Winterstop aangebroken
Voor Jong FC Utrecht zit de eerste helft van het voetbalseizoen 2018/2019 er op. De ploeg van Pronk hervat de competitie op zondag 13 januari. Die dag staat de Keuken Kampioen Divisie-clash met Jong AZ op het programma. Die partij wordt gespeeld op Sportcomplex Zoudenbalch. Morgen (zaterdag) gaat de kaartverkoop voor het treffen met de talentenformatie uit Alkmaar van start.

Helmond Sport - Jong FC Utrecht 2-0 (1-0)
45+1. Joeri Poelmans 1-0
49. Joeri Poelmans 2-0

Gele kaarten: Maiky Fecunda, Bodi Brusselers (Helmond Sport), Junior van der Velden, Jonas Arweiler (Jong FC Utrecht).

Toeschouwers: 1.279.

Scheidsrechter: Christian Mulder.

Opstelling Helmond Sport: 
Stijn van Gassel; Maiky Fecunda, Dylan de Braal, Nick de Louw, Ron Janzen; Tibeau Swinnen, Dean Koolhof, Koen Wesdorp (59. Bodi Brusselers); Joeri Poelmans, Richelor Sprangers (73. Jordan van der Gaag), Diego Snepvangers (83. Furhgill Zeldenrust).

Opstelling Jong FC Utrecht: 
Thijmen Nijhuis; Sylian Mokono, Junior van der Velden, Christopher Mamengi (53. Ruben Hoogenhout), Gabriel Culhaci; Tim Brinkman, Shayne Pattynama (77. Mehdi Lehaire), Dragos Albu (66. Rick Mulder); Mohamed Mallahi, Jonas Arweiler, Sylla Sow.