FC Utrecht Worldwide: Nieuw avontuur lonkt voor zivkovic

12 december 2018

Deze week in de spotlight: Richairo Zivkovic, Rodney Sneijder en Alexander Gerndt.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: spits Richairo Zivkovic wordt in België gelinkt aan een Oekraïense topclub, Rodney Sneijder met ambitieus DHSC op trainingskamp in Qatar en tot slot Alexander Gerndt: vechtend tegen degradatie in Zwitserland.

Het kan maar zo gebeuren dat Richairo Zivkovic na de winterstop niet meer het shirt van KV Oostende om de schouders heeft, maar namens een andere club binnen de lijnen komt. Met de transferwindow in het vooruitzicht nemen ook de geruchten omtrent voetballers die van club switchen toe; en zo gaat het in België dezer dagen over de voormalig spits van FC Utrecht, Zivkovic. Want, zo wist Het Laatste Nieuws te melden, hij staat in de nadrukkelijke belangstelling van de Oekraïense topclub Dynamo Kiev.

Zivkovic speelde in de Eredivisie voor FC Groningen, Ajax, Willem II en FC Utrecht (31 Eredivisieduels, 8 doelpunten namens de Domstedelingen) voordat hij in de zomer van 2017 de overstap maakte naar KV Oostende. Aan de lopende band scoren doet de rappe aanvaller daar niet, maar zijn recente vorm is prima. In de laatste vijf competitiepartijen die hij speelde, was Zivkovic betrokken bij drie doelpunten; hij maakte er twee en bereidde er één voor. Wie weet heeft dat de scouts uit Kiev wel overtuigd. Of dat zo is, zal vermoedelijk de komende weken duidelijk worden.

Sneijder met DHSC naar Qatar
Voormalig speler van FC Utrecht Rodney Sneijder is tegenwoordig één van de sterkhouders van Eersteklasser DHSC. De club uit Ondiep, waar FC Utrecht in de voorbereiding van dit seizoen nog tegen speelde, slaat de tenten tijdens de winterstop een kleine week uit in Qatar. Utrechter Wesley Sneijder nodigde DOS Holland Stichtse Boys Combinatie uit voor de oefenstage. Een uitgelezen moment voor DHSC om de puntjes op de i te zetten in de aanloop naar de tweede seizoenshelft.

Op dit moment bezet de ploeg de achtste plek in de Eerste Klasse A, waarin ARC uit Alphen aan den Rijn aan kop gaat. Rodney Sneijder is als ex-prof één van de sportieve uithangborden van DHSC, dat de voorbije jaren in rap tempo opklom van de Derde naar de Eerste Klasse en de ambitie heeft de voetballadder nog verder te beklimmen.

Knokken voor lijfsbehoud voor routinier Gerndt
Al is hij inmiddels 32 jaar: Alexander Gerndt is still going strong. De Zweed vertrok in 2013 van FC Utrecht naar het Zwitserse BSC Young Boys en is nog altijd in de Zwitserse Super League actief; anno 2018 komt hij uit voor FC Lugano. En met die club is de aanvaller verwikkeld in een spannende strijd om lijfsbehoud – of, zoals in de volksmond vaker wordt gezegd: tegen degradatie.

In de Zwitserse Super League, waar na 17 speeldagen koploper Young Boys een voorsprong heeft van 19 (!) punten op achtervolger FC Basel, is het de staart van het klassement waar de spanning is te vinden. Hekkensluiter op dit moment: Xamax Neuchatel. Met 13 punten. De ploeg die laatste eindigt, degradeert.

De nummer voorlaatst, een plek die aan het einde van de rit deelname betekent aan de play-offs om promotie/degradatie, is nu Grasshoppers; ooit een topclub, ooit een instituut. Nu vooral de meest nadrukkelijke tegenstander van het FC Lugano van Gerndt in het gevecht om handhaving. Het verschil tussen die teams: 1 punt. In het voordeel van FC Lugano, dat maar één speler in huis heeft die op dit moment méér doelpunten heeft gemaakt dan Gerndt. Of het scorende vermogen van Lugano’s parels Carlinhos Junior, Gerndt en Assan Ceesay voldoende zal zijn om 27-voudig landskampioen Grasshoppers op afstand te houden? Het wordt een boeiende strijd om te volgen, zoveel is zeker.

Volgende week aflevering 26 van FC Utrecht Worldwide!