FC Utrecht Worldwide: Knokker de kogel kijkt vooruit

05 december 2018

Deze week in de spotlight: Leon de Kogel, Sofyan Amrabat en Robbin Ruiter.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: het indrukwekkende verhaal van Leon de Kogel, een droomweek voor Sofyan Amrabat in België en opnieuw een clean sheet voor Robbin Ruiter in Sunderland.

“Een vriend van me kwam gelijk bij me, want ik had heel erg het gevoel dat ik weg zou gaan, dat ik doodging.” Het zijn woorden die Leon de Kogel, voormalig aanvaller van FC Utrecht, eerder deze week sprak toen de mediacrew van de club uit de Domstad bij hem op bezoek was. Het indrukwekkende verhaal van de spits uit Houten, die afgelopen zomer betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk op Malta:

Amrabat heeft zijn draai gevonden in Brugge
Is hij, zo vraagt het Belgische internetmedium Voetbalkrant.com zich af, dé nieuwe troef van Club Brugge? Zeker is dat Sofyan Amrabat veel indruk heeft gemaakt in de Europa League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund en de competitiepartij tegen Standard de Liège, waarin hij scoorde met een ziedend schot: 129 kilometer per uur ging de bal nadat die de slof van de bij FC Utrecht doorgebroken international van Marokko verliet. “Dat doet natuurlijk wel deugd. De bal zat er lekker in”, bleef Amrabat bescheiden. “Het publiek kent me nog niet echt”, aldus Amrabat, die zijn jeugdopleiding grotendeels in de Domstad genoot.

Nadat hij afgelopen zomer Feyenoord voor Club Brugge verruilde, had hij in eerste instantie moeite zich in de ploeg te spelen. Vaak zat Amrabat op de bank, soms zelfs niet eens bij de wedstrijdselectie. “Voor mij is het geen verrassing dat ik nu wel mijn kans krijg”, liet Amrabat optekenen. “Ik ben altijd hard blijven werken op de training, kreeg positieve signalen van de trainer en ik probeer nog elke dag beter te worden.” Amrabat lijkt goed op z’n plek in Brugge. Na afloop van de 3-0 zege op Standard de Liège stond hij voor het vak van de fanatieke supporters, pakte hij een megafoon en schreeuwde hij uit volle borst: ‘We are Bruges!’ Enfin: Amrabat kan voorlopig niet meer stuk bij Blauw-Zwart.

Ruiter helpt Sunderland verder in EFL Trophy
Voordat je te vroeg juicht: nee, Robbin Ruiter heeft nog geen verandering kunnen brengen in zijn status als stand-in goalie van Sunderland. Nog altijd wordt bij de joekel van een club, die na enkele jaren van sportieve rampspoed is afgezakt naar de Engelse League One, de voorkeur onder de lat gegeven aan Schots international Jon McLaughlin. Van manager Jack Ross, ook een Schot trouwens, krijgt Ruiter de kans zich te tonen in de EFL Trophy. Dat is een bekertoernooi waarin clubs uit de derde en vierde divisie van Engeland uitkomen, alsmede de beloftenteams van zestien clubs uit de hoogste twee klasses.

Ruiter speelde in de groepsfase van het toernooi een belangrijke rol in het duel in september met de beloftenploeg van Stoke City, dat na strafschoppen werd gewonnen. Tegen Carlisle United – in oktober – moest de voormalig doelman van FC Utrecht één tegentreffer slikken. Afgelopen maand hield hij de nul in het derde en laatste pouleduel, waarin van FC Morecambe werd gewonnen. En gisteren, in de eerste knock-out fase van de EFL Trophy, liet Ruiter opnieuw een clean sheet noteren. Mede dankzij goed keeperswerk van de Nederlander won Sunderland met 2-0 van Notts County, zo zagen 8711 toeschouwers in het Stadium of Light.

Volgende week aflevering 25 van FC Utrecht Worldwide!