FC Utrecht Worldwide: Cupsucces voor captain Asare

19 december 2018

Deze week in de spotlight: Nana Asare, Nassir Maachi en Michael Silberbauer.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: bekersucces na een Hollywoodfilm voor Nana Asare in Gent, het vertrek van Nassir Maachi bij DOVO en het Canadese avontuur dat zich aandient voor Michael Silberbauer.

Europees voetbal bereiken is het doel van KAA Gent dit seizoen en ook in België geldt: de kortste route naar Europa loopt via het bekertoernooi. Voorafgaand aan de kwartfinale van de Croky Cup haalde trainer Jess Thorup deze week dan ook alles uit de kast; want van Sint-Truiden móest en zou gewonnen worden. Captain Nana Asare van de Gentenaren zag hoe de Deense oefenmeester een fragment uit een Hollywoodfilm vertoonde na zijn tactische bespreking. De opzwepende scene maakte wat los bij het team van Asare, die 122 officiële partijen speelde voor FC Utrecht en inmiddels al 227 maal het shirt van KAA Gent droeg. Het team uit Gent, onder aanvoering van Asare, won van Sint-Truiden (1-3) en staat in de halve finale. Doel bereikt.

In de competitie verloopt het seizoen voor de bespeler van de Ghelamco Arena met horten en stoten. Na negentien speeldagen staan de Buffalo’s op plaats acht; toch zeker enkele plekken lager dan gehoopt en beoogd. Eén geluk: de verschillen zijn klein in de Belgische subtop. Nummer vier RSC Anderlecht heeft slechts  drie punten meer dan nummer acht KAA Gent. Asare, 32 jaar inmiddels, is nog altijd de rots in de branding van de ploeg uit Gent.

Maachi doet DOVO-deur achter zich dicht
De teurgkeer van Nassir Maachi op de Nederlandse velden is vooralsnog een kortstondige geweest. De aanvaller, die 12 Eredivisiepartijen speelde namens FC Utrecht, heeft het Veenendaalse DOVO per direct verlaten. Eind augustus had hij zich nog aan de ploeg uit de Derde Divisie verbonden. “DOVO past op dit moment niet in mijn leven en niet in mijn toekomstplannen”, vertelde Maachi over zijn vertrek bij DOVO in het AD.

“Het voetballen gaat gewoon door. Het leven gaat soms anders dan je plant. Er zijn andere toekomstperspectieven waarvoor ik een andere keuze maak. Ik weet niet of ik de trainer (oud-speler van FC Utrecht Gert Kruys, red.) geholpen heb, maar dat was wel de bedoeling. We hebben een mooie serie neergezet. Na de winterstop moeten de jongens het oppakken”, aldus Maachi. De bij FC Utrecht in het betaalde voetbal doorgebroken aanvaller ging na een jaar of zes op de Nederlandse velden in 2012 op avontuur. Maachi diende achtereenvolgens AEK Larnaca (Cyprus), Birkirkara FC (Malta), Pafos FC, Nea Salamis (beiden Cyprus) Apollon Smyrnis (Griekenland) en Alki Oroklini (Cyprus) alvorens hij in augustus neerstreek op Sportpark Panhuis in Veenendaal.

Silberbauer klaar voor Canadees avontuur
Eerder schreven we er in deze rubriek al over: de nieuwe uitdaging van Michael Silberbauer. De Deense voormalig speler van FC Utrecht gaat als trainer aan de slag bij Pacific FC. De club uit het Canadese Vancouver Island werd dit jaar opgericht en gaat in 2019 voor het eerst in de competitie uitkomen. Tot nu toe ligt er voor het seizoen 2019 één voetballer vast: Canadees jeugdinternational Kadin Chung.

In de eerste week van het nieuwe jaar gaat Silberbauer – goed voor 113 officiële wedstrijden namens FC Utrecht en bovendien 27 interlands namens Denemarken – zich vestigen in Canada. “Ik verheug me op deze welkome uitdaging. Onderdeel uitmaken van het opbouwen van een team en een competitie en het voorbereiden van de club op het seizoen, daar kijk ik naar uit”, vertelde Silberbauer op de website van Pacific FC. “We zijn ons huiswerk aan het doen,  en weten dat er veel werk gedaan moet worden. Ik spreek elke dag met voetbaldirecteur Rob Friend over spelers, we bekijken veel video’s en wedstrijden. Ik kijk er naar uit de mensen in Vancouver Island te gaan ontmoeten.”

Na de kerstvakantie hervatten we de rubriek FC Utrecht Worldwide. Editie 27 verschijnt op woensdag 2 januari.