FC Utrecht rukt op naar plek 4

09 december 2018

Domstedelingen verslaan Heracles Almelo in vol Stadion Galgenwaard en stijgen op Eredivisieranglijst.

FC Utrecht kwam vanmiddag (zondag) als winnaar uit de bus in de strijd om de vierde plek in de Eredivisie. De ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat versloeg voor de ogen van bijna 22 duizend toeschouwers directe concurrent Heracles Almelo met 3-1. 

igenlijk zijn de meesten er nog van aan het bekomen. Van die beauty van een goal die één minuut eerder wordt gescoord. De dj heeft ‘La Cucamarcha’ nog maar net weggedraaid, of hij kan opnieuw op ‘play’ drukken. Urby Emanuelson, met zijn rechter nota bene, joekelt de bal in de bovenhoek. Keeper Janis Blaswich is kansloos, andermaal. Speelminuut twintig, doelpunt drie: 3-0 voor FC Utrecht. Kat in het bakkie, zo zou je zeggen én zou blijken.

Om in te lijsten
Amper een minuut eerder maakt Gyrano Kerk ook al zo’n doelpunt dat je het liefst zou willen inlijsten. De 2-0 is dat. Stadion Galgenwaard houdt de adem in als de rappe aanvaller de bal in de ruimte krijgt aangespeeld door Sander van de Streek. Kerk stuurt zijn directe bewaker Bart van Hintum het bos in en knalt de bal tegen de touwen. Snoeihard. Naar verluidt heeft Blaswich de bal niet eens gezien, maar alleen de suis ervan gehoord.

FC Utrecht swingt
Het is in die fase van de wedstrijd dat een swingend FC Utrecht de genadeklap uitdeelt aan een haperend Heracles Almelo. Jawel, een kwartier voor tijd doen de Heraclieden nog wel wat terug via Maximilian Rossmann, die de eretreffer maakt (3-1). Maar een Utrechtse driepunter, en daarmee de winst in de strijd tégen de ploeg uit Overijssel en óm de vierde plaats, die komt na de zinderende start in Stadion Galgenwaard geen moment meer in gevaar.

Gustafson houdt het hoofd koel
Het startschot van de Utrechtse droomstart wordt trouwens gegeven door Simon Gustafson. De Zweed mag aanleggen vanaf elf meter nadat Timo Letschert in het strafschopgebied ten val wordt gebracht. Gustafson houdt het hoofd koel en schiet de bal bekwaam in de hoek: 1-0.

Advocaat evenaart record Loffeld
De doelpuntendrang van FC Utrecht is de laatste weken welhaast niet te stuiten. De 3-1 overwinning op Heracles Almelo volgt op een 3-3 in Kralingen tegen Excelsior en een 5-0 zege op De Graafschap in Stadion Galgenwaard. Het is voor het eerst sinds 2007 dat FC Utrecht in drie opeenvolgende Eredivisieduels steeds tenminste drie keer scoort. Hoofdtrainer Dick Advocaat is de tweede trainer in de clubhistorie van FC Utrecht die zijn eerste vijf Eredivisiethuiswedstrijden weet te winnen. De enige die hem voorging, was Cees Loffeld in 1989.

Op naar Friesland!
En nu? Nu gaat het vlaggenschip van FC Utrecht toewerken naar komend weekend, naar sc Heerenveen-uit. In het Abe Lenstra Stadion wordt zondag 16 december om 12.15 uur afgetrapt. Tickets voor het duel met de Friezen zijn ONLINE en in de FC Utrecht Fanshop verkrijgbaar.

FC Utrecht - Heracles Almelo 3-1 (3-0)
4. Simon Gustafson (strafschop) 1-0
19. Gyrano Kerk 2-0
20. Urby Emanuelson 3-0
75. Maximilian Rossmann 3-1

Gele kaarten: Willem Janssen (FC Utrecht), Mohammed Osman, Maximilian Rossmann (Heracles Almelo).

Toeschouwers: 21.812.

Scheidsrechter: Kevin Blom.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Emil Bergström, Timo Letschert (76. Lukas Görtler), Willem Janssen, Nicolas Gavory; Joris van Overeem, Simon Gustafson, Urby Emanuelson, Sander van de Streek (62. Nick Venema); Gyrano Kerk (86. Othmane Boussaid), Oussama Tannane.

Opstelling Heracles Almelo:
Janis Blaswich; Wout Droste, Maximilian Rossmann, Dario van den Buijs (80. Yoëll van Nieff), Bart van Hintum; Mohammed Osman, Alexander Merkel, Brandley Kuwas; Lerin Duarte (65. Jesper Drost), Adrián Dalmau (61. Vincent Vermeij), Kristoffer Peterson.