20 weetjes over SC Heerenveen - FC Utrecht

13 december 2018

Over de top 4, uitwedstrijden in 2018, Arber Zeneli, Gyrano Kerk en nog veel meer!

De laatste 6 keer dat FC Utrecht aantrad tegen sc Heerenveen in de Eredivisie, lukte het de Friezen niet van de Utrechters te winnen. Er waren 3 zeges voor de Domstedelingen en, logischerwijs, 3 puntendelingen.

De laatste 6 keer dat FC Utrecht aantrad tegen sc Heerenveen in de Eredivisie, lukte het de Friezen niet van de Utrechters te winnen. Er waren 3 zeges voor de Domstedelingen en, logischerwijs, 3 puntendelingen.

De laatste keer dat sc Heerenveen in de Eredivisie wél wist te winnen van FC Utrecht, was op 18 januari 2015. In Stadion Galgenwaard werd het toen 1-2 in het voordeel van de Friezen.

Na de 3-1 thuiszege op Heracles Almelo van afgelopen weekend staat FC Utrecht voor het eerst dit seizoen in de top 4. Bij het aantreden van Dick Advocaat bezette FC Utrecht nog plaats 14 op de ranglijst.

FC Utrecht won 6 van de 8 Eredivisiepartijen die het sinds de start van oktober speelde en pakte in die periode 19 punten. Naast de Traditionele Top Drie pakte geen enkel ander team meer dan 13 punten in deze periode.

Een bijzondere balans bij sc Heerenveen. De ploeg van Jan Olde Riekerink won dit seizoen 5 keer, speelde 5 keer gelijk en verloor… Precies: ook 5 keer. En het doelsaldo? Ook al in perfecte balans: 32 goals voor, 32 treffers tegen.

In de laatste 6 edities van sc Heerenveen - FC Utrecht vielen in totaal liefst 27 doelpunten. Dat is gemiddeld 4,5 treffers per duel.

In de laatste 17 Eredivisiepartijen die sc Heerenveen speelde, hield de club uit Friesland 1 keer de nul. Dat was in een 0-5 zege op bezoek bij De Graafschap. De laatste keer dat de ploeg in het eigen Abe Lenstra Stadion de nul hield, was op 17 april. Er werd toen met 2-0 gewonnen van ADO Den Haag.

Van de laatste 12 uitwedstrijden die FC Utrecht in de Eredivisie speelde, won de ploeg uit Utrecht er 1. In totaal won FC Utrecht dit kalenderjaar 2 van de 14 uitpartijen die het in de Eredivisie speelde. In de laatste 20 jaar had FC Utrecht 2 kalenderjaren waarin de ploeg hoogstens 2 keer uit won: in 2002 en 2011. Typisch: in 2017 was er slechts 1 ploeg die váker uitpartijen won dan FC Utrecht (10 zeges op vreemde bodem): Ajax, met 12 driepunters op vreemd terrein.

De vorige editie van sc Heerenveen - FC Utrecht eindigde in 2-2. Dat was op 17 maart 2018, de koudste 17 maart ooit gemeten. In de snijdende kou in het Abe Lenstra Stadion opende Mark van der Maarel, nota bene spelend in een shirt met korte mouwen én zonder handschoenen, de score. Namens FC Utrecht scoorde die dag ook Cyriel Dessers. Morten Thorsby en Reza Ghoochannejhad namen de Friese doelpuntenproductie voor hun rekening.

Alleen PEC Zwolle (4) en Willem II (5) hebben minder punten in thuisduels dan sc Heerenveen (6) dit seizoen.

FC Utrecht kan een clubrecord evenaren als het in Friesland minimaal 3 keer scoort. Dat zou dan voor de vierde keer op rij zijn. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2001.

Afgelopen seizoen troffen beide clubs elkaar aan het einde van de jaargang in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal. In Friesland verloor FC Utrecht toen met 4-3, maar dat bleek toch voldoende voor een plek in de finale, omdat er thuis met 2-1 werd gewonnen.

FC Utrecht heeft 6 verschillende spelers die minimaal 3 keer scoorden dit Eredivisieseizoen. Alleen Ajax en PSV hebben ook 6 spelers op minstens 3 goals deze jaargang in competitieverband.

Met 7 doelpunten is Michel Vlap op dit moment clubtopscorer bij sc Heerenveen. Vorig seizoen was de meest productieve speler bij de Friezen Reza Ghoochannejhad. Hij scoorde in die jaargang 8 maal.

Gyrano Kerk scoorde in de laatste 3 Eredivisieduels van FC Utrecht. In de laatste 15 jaar scoorde slechts 1 speler in 4 Eredivisieduels op rij van FC Utrecht: Ruud Boymans, van oktober tot november 2014.

Arber Zeneli was direct betrokken bij 10 goals van sc Heerenveen dit seizoen. Hij maakte er 3 en bereidde er 7 voor. Alleen Feyenoord’s Steven Berghuis gaf deze jaargang meer assists dan Zeneli: 8.

FC Utrecht’s Oussama Tannane maakte zijn Eredivisiedebuut voor sc Heerenveen in 2012 en speelde uiteindelijk 8 competitieduels in het shirt van de Friezen.

Verdediger Dave Bulthuis van sc Heerenveenn speelde in de periode 2011-2014 in totaal 80 Eredivisieduels namens FC Utrecht. Doelman Filip Bednarek heeft ook een Utrechts verleden. De Pool kwam in 5 Eredivisiepartijen in actie namens de FC uit de Domstad.

Bij sc Heerenveen ontbreekt Daniel Høegh vanwege een schorsing en staat Morten Thorsby op scherp.

Aan Utrechtse kant keren Mark van der Maarel en Sean Klaiber terug van een schorsing en staat Willem Janssen op scherp.