Venema loodst Jong FC Utrecht langs Jong Ajax

20 november 2018

Utrechtse beloftenploeg met 4-3 te sterk voor Amsterdams talententeam.

Jong FC Utrecht heeft opnieuw een goed resultaat geboekt tegen een collega-beloftenteam in de Keuken Kampioen Divisie. Nadat het team van trainer/coach Robin Pronk eerder thuis al met 3-2 won van Jong PSV en uit met 2-2 gelijkspeelde tegen Jong AZ, werd Jong Ajax vanavond (dinsdag) in Stadion Galgenwaard met 4-3 verslagen. Met drie doelpunten was Nick Venema de grote blikvanger aan de kant van de Domstedelingen. 

De pass is om door een ringetje te halen. Tim Brinkman is de afzender. De middenvelder ziet hoe Nick Venema de ruimte zoekt achter Jong Ajax-verdedigers Perr Schuurs en Sebastian Pasquali. En besluit dan: ja, die pass ga ik geven. Perfect op maat. En dus: Venema vrij voor keeper Stan van Bladeren. In Stadion Galgenwaard is het deze avond fris, maar de aanvaller uit Austerlitz is ijskoud: pats, boem, raak! De bal in de hoek, en terwijl er dan nog geen kwartier is gespeeld, staat het al 2-0 voor Jong FC Utrecht.

Venema gaat als de brandweer
Vijf minuten eerder laat Venema de ruim zeshonderd aanwezige Utrechtse supporters ook al juichen. Dan werkt hij van dichtbij de bal tegen de touwen na een heerlijke rush van Sylla Sow, die na een mooie solo het overzicht bewaart en de bal bezorgt bij Venema (1-0). De spits van de Utrechters is ook in de tweede helft al snel trefzeker. Dat part is pas drie minuten jong, als de spits van de beloftenploeg van trainer/coach Robin Pronk de 3-1 aantekent.

Jong Ajax geeft zichzelf de nekslag
En Jong Ajax? Dat doet dus wat terug via Saku Ylätupa, na ruim een half uur spelen. Tijdens een fase waarin de Utrechters het moeilijk hebben, komen de Amsterdammers dan terug tot 2-1. Na de 3-1 van Venema is er weer even lucht voor de Domstedelingen en die komen in een nog comfortabeler positie te zitten als niet veel later Boy Kemper de bal in eigen doel schiet, en daarmee de 4-1 voor Jong FC Utrecht scoort. Dan lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht voor de Utrechters.

Geen vuiltje meer aan de lucht
Teun Bijleveld zorgt na ruim een uur spelen nog wel voor de 4-2, maar Jong FC Utrecht slaagt erin de veilige marge van twee treffers vanaf dat moment vast te houden. Pas in de allerlaatste tel van de wedstrijd maken de Amsterdammers de aansluitingstreffer waar ze op dat moment al bijna een half uur op jagen, maar de 4-3 van Vaclav Cerny komt dan te laat. Direct nadat de Tsjech zevende treffer van de avond maakt, fluit scheidsrechter Laurens Gerrets namelijk voor het einde van de match.

Zeven doelpunten
Nu is zeven doelpunten best veel, maar dat kunnen er nog veel meer zijn in Stadion Galgenwaard. Wat te denken van een door Venema gemiste strafschop, een snoeihard schot van Mitchell van Rooijen dat op de kruising eindigt en een heel stel prachtige reddingen van Jong Ajax-goalie Van Bladeren, die zijn team voor een oorwassing behoedt.

Oogst tegen beloftenteams
Jong FC Utrecht is één van de vier beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie. De formatie van oefenmeester Pronk heeft, nu ook het treffen met Jong Ajax achter de rug is, alle collega-talententeams één keer getroffen deze jaargang. Wat opvalt: zeven van de negen punten die Jong FC Utrecht tot nu toe heeft vergaard, zijn geoogst tegen ‘Jong-teams’. Eerder dit seizoen won Jong FC Utrecht met 3-2 van Jong PSV en speelden de Domstedelingen in Noord-Holland met 2-2 gelijk tegen Jong AZ.

Vrijdag naar Volendam
Opnieuw Noord-Hollandse tegenstand voor Jong FC Utrecht aanstaande vrijdag. Die dag houdt de spelersbus van de Domstedelingen halt bij het Kras Stadion, waar het treffen tussen de Utrechtse beloftenploeg en FC Volendam die dag om 20.00 uur begint.

Jong FC Utrecht - Jong Ajax 4-3 (2-1)
8. Nick Venema 1-0
13. Nick Venema 2-0
33. Saku Ylätupa 2-1
48. Nick Venema 3-1
56. Boy Kemper (eigen doelpunt) 4-1
65. Teun Bijleveld 4-2
90+4. Vaclav Cerny 4-3

Bijzonderheid: 83. Nick Venema (Jong FC Utrecht) mist strafschop.

Gele kaarten: Mitchell van Rooijen (Jong FC Utrecht).

Toeschouwers: 639.

Scheidsrechter: Laurens Gerrets.

Opstelling Jong FC Utrecht: 
Maarten Paes; Redouan El Yaakoubi (45+1. Sylian Mokono), Ruben Hoogenhout, Junior van der Velden, Gabriel Culhaci; Tim Brinkman, Shayne Pattynama (71. Rick van der Meer), Odysseus Velanas; Mitchell van Rooijen, Nick Venema, Sylla Sow (79. Jonas Arweiler).

Opstelling Jong Ajax: 
Stan van Bladeren; Abdallah Aberkane (66. Leo Thethani), Perr Schuurs, Sebastian Pasquali (60. Eros Maddy), Boy Kemper; Jasper Ter Heide (64. Noah Abid), Teun Bijleveld, Saku Ylätupa; Vaclav Cerny, Kaj Sierhuis, Danilo Pereira.