De matchwinner van de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam O19 was onbetwist Dragos Albu. De Roemeense international (op dit moment onderweg met Roemenië O18) was zaterdag heel belangrijk voor zijn team. Met een vlammend schot vanaf 22,14 meter zette hij zijn ploeg na 55 minuten spelen op voorsprong. En met het benutten van de toegekende penalty een kwartier later (hij werd in de 70e minuut binnen de beruchte lijnen neergelegd) kwam Utrecht O19 weer op voorsprong. Sparta immers, had al vrij snel na de 1e goal via Vincent Schippers de gelijkmaker laten noteren.

Elke wedstrijd van FC Utrecht O19 is momenteel een finale. De ploeg moet nog flink aan de bak om de doelstelling van december 2018 (eindigen bij de 1e 8 ploegen van de Eredivisie) te halen. Sparta Rotterdam O19 staat op plaats 2 en doet dus bovenin mee. De wedstrijd van vandaag was voor de Utrechters de 1e van een reeks van 5, waarin het moet gebeuren. 

Het is dan ook niet vreemd dat het in de beginfase een kwestie van aftasten was. Dan weer de gastheren, dan weer de gasten die zochten naar mogelijkheden. Over en weer werden prikjes en plaagstootjes uitgedeeld. De balans na een goed half uur spelen: een grote kans voor de thuisploeg en een 300% kans voor Dereck Darkwa namens FC Utrecht. Zijn inzet met de binnenkant links eindigde jammer genoeg ver naast het doel. En kort daarna drukte Giovanni de la Vega af om zijn inzet nét naast het doel van Jomar Gomes, doelman in Rotterdamse dienst, te zien stranden.

Nee, in de 1e helft was het van de kant van de bezoekers te gehaast en te slordig. Balbezit duurde nooit erg lang. Daardoor moest de ploeg zich regelmatig een slag in de rondte werken om de schade weer te herstellen. En dat vrat energie. Al met al stond de beginstand bij rust nog steeds op het scorebord.

De 2e helft werd de draad weer opgepakt. Dat leverde 10 minuten na de hervatting een goede kans op voor Dereck Darkwa, op aangeven van Mark Pabai. Jammer genoeg werd zijn voorzet iets gekraakt en ging Darkwa daardoor onder de bal door. 

Maar dan! Een aanval over de rechterkant werd door Sparta afgeslagen. De afvallende bal beland voor de rechter van Dragos Albu en als een granaat sloeg de bal in het Spartaanse doel. Een beauty, dat was het. Zulke doelpunten zie je niet veel. Albu beleefde zijn finest moment en vierde dat uitbundig met zijn ploeggenoten.

Maar heel lang kon de ploeg niet profiteren. Een onnodig veroorzaakte en ietwat makkelijk gegeven vrije trap op de rand van het 16 meter gebied + een muur die de instructie van doelman Fabian de Keijzer niet goed opvolgde, doet Utrecht de das om en leverde Sparta de gelijkmaker op. 

Maar met nog meer dan een half uur te spelen liet Utrecht zich niet uit het veld slaan. Het rechtte de rug en zocht de aanval. Door Darkwa in stelling gebracht leverde dat in de 64e minuut een grote kans voor Jayden Macnack op. Jammer dat doelman Gomes zijn inzet in de korte hoek kon keren.

Nadat de penalty in de 70e minuut was verzilverd wisselde trainer Robert Wijnands 2 aanvallers voor 2 aanvallers en bracht zo nieuwe energie binnen de lijnen. Want Sparta wenste zich niet neer te leggen bij de achterstand en ging op zoek naar het doel van Fabian de Keijzer. Dat leverde vaak hectische taferelen op, maar hij hield zijn hok schoon. Het stond defensief sowieso wel goed vandaag. Maar ook aan de Spartaanse kant van het veld was het druk, want de ruimte die men liet werd door de Utrechtse voorwaartsen goed bespeeld.

Uiteindelijk, na 94 minuten voetbal, floot scheidsrechter Remco Schul (prima wedstrijd gefloten!) voor het eindsignaal en waren de punten veilig gesteld. Drie o zo belangrijke punten. De trainer:"Ja, deze punten zijn voor ons héél belangrijk. Wij willen na de winterstop in de kampioenspoule spelen. Zo eenvoudig is dat. Dus, wij móeten. Er zijn teveel punten verspeeld in de voorgaande wedstrijden, vaak ook nog eens onnodig. Daarom smaakt deze terechte overwinning heel zoet. Maar we hebben nog niets".


Sparta Rotterdam O19 - FC Utrecht O19 1-2
55. 0-1 Dragos Albu
58. 1-1 Vincent Schippers
70. 1-2 Dragos Albu (p)

FC Utrecht O19
Fabian de Keijzer, Mark Pabai, Rick Meissen, Reda Akmum, Djevencio van der Kust, Dragos Albu, Jayden Macnack (87. Dino Janssen), Giovanni de la Vega, Dereck Darkwa (70. Rivillinio Neslo), Rida el Barjiji, Yassin Nasser (70. Yassine Tekfaoui).