Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Jordy van der Winden miste nog geen minuut bij het sterk presterende FC Den Bosch, Edson Braafheid wordt onderdeel van een internationaal sterrenensemble en in Ierland is Barry Maguire met Limerick FC gedegradeerd.

Is er één team dat de laatste weken veel lof – én punten – oogst in de Keuken Kampioen Divisie, dan is het FC Den Bosch wel. Zes partijen op rij wonnen de Brabanders inmiddels. In een jaargang waar de aandacht van velen aanvankelijk voornamelijk is gericht op clubs als FC Twente, Roda JC Kerkrade, NEC, Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam, daar spreekt de Bossche voetbaltrots nu ook een hartig woordje mee in de top van het klassement. En er is één veldspeler die tot nu toe nog alle speelminuten maakte in het team van trainer Wil Boessen. Dat is de bij FC Utrecht in het profvoetbal gedebuteerde Jordy van der Winden. Zijn balans tot nu toe: 12 wedstrijden gespeeld, 1080 minuten op de teller. De enige ploeggenoot van Van der Winden die dat ook kan zeggen, is doelman Wouter van der Steen.

Van der Winden genoot zijn jeugdopleiding bij onder meer Feyenoord en ADO Den Haag, alvorens hij in 2013 de overstap maakte naar FC Utrecht. Op 2 februari 2014 maakte de linksback zijn debuut in het betaalde voetbal. En hoe. Hij stond in de basis bij de kraker FC Utrecht – Ajax. Het werd 1-1 die dag. Van der Winden, die samen met Robbin Ruiter, Mark van der Maarel, Gévero Markiet en Matthieu Delpierre de laatste linie vormde in een uitverkocht Stadion Galgenwaard, speelde een goede partij. Het bleek zijn voorlaatste te zijn in de hoofdmacht van de Utrechters, waarvoor hij alleen op 6 februari 2014 nog zou uitkomen. In de zomer van 2015 stapte de geboren Hagenaar over naar FC Den Bosch, waarvoor hij inmiddels 84 officiële wedstrijden in de hoofdmacht speelde. Van der Winden heeft, net als de ploeg waarvoor hij speelt, zijn draai gevonden.

Braafheid onderdeel van sterrenensemble
Als één van de eerste drie spelers in de geschiedenis van de club, werd enkele maanden geleden Edson Braafheid gepresenteerd bij Austin Bold FC. De club, die in de competitie van 2019 gaat debuteren in de USL in de Verenigde Staten, heeft inmiddels tien voetballers vastgelegd voor de vuurdoopjaargang.

Wat opvalt, is dat het spelers betreft uit alle hoeken van de wereld. Naast Nederlander Braafheid werden onder anderen Faris Abdi (Saoedi-Arabië), Xavier Báez (Mexico), Darío Conca (Argentinië), Kléber (Brazilië), Sean McFarlane (Jamaica), Isaac Promise (Nigeria) en Valeri Saramutin (Rusland) gecontracteerd. In Texas wordt dus een waar sterrenensemble geformeerd, dat ongetwijfeld hoge ogen gaat gooien. Eén nadeel: de fans moeten nog wel even geduld hebben voordat ze hun nieuwe sterren in actie kunnen zien. Eind maart begint het seizoen.

Degradatie in Ierland voor Maguire’s Limerick FC
Donkere dagen zijn het in Limerick, waar Barry Maguire onder contract staat bij de plaatselijke FC. De blauwhemden zijn via de nacompetitie gedegradeerd uit de Ierse hoogste divisie. In een dubbele ontmoeting met First Division-team Finn Harps legden de voetballers uit Limerick het met duidelijke cijfers af. Er werd namelijk twee keer verloren: 1-0 uit, 0-2 thuis. Maguire stond in beide partijen in de basis, al maakte hij in de allesbeslissende tweede wedstrijd de negentig minuten niet vol. Na een klein uur moest hij plaatsmaken voor Darren Murphy.

Het team van Maguire – de jeugdinternational uit Tiel speelde 67 officiële wedstrijden in het eerste elftal van FC Utrecht – ging de nacompetitie in zonder al te veel vertrouwen. Van de laatste negen competitieduels die de ploeg speelde, won het er slechts één: van Bray Wanderers, de enige ploeg die onder Limerick FC eindigde. Maguire, die sinds zijn komst naar Limerick een belangrijke kracht werd bij de plaatselijke FC, kon helaas niet voorkomen dat die belabberde reeks werd omgebogen in de eindronde.

Volgende week aflevering 21 van FC Utrecht Worldwide!