FC Utrecht Worldwide: Lucky number 13 voor Veldwijk

14 november 2018

Deze week in de spotlight: Lars Veldwijk, Erixon Danso en Kenny Teijsse.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Lars Veldwijk is letterlijk en figuurlijk de grote man bij Keuken Kampioen-Divisie-koploper Sparta Rotterdam, Erixon Danso vliegt de wereld over voor een interland tegen Montserrat en de doelpuntendrang van Kenny Teijsse bij AFC in de Tweede Divisie. 

Hij is dé man in vorm in de Keuken Kampioen Divisie: Lars Veldwijk. De ervaren Spartaan met een verleden bij FC Utrecht kwam wat voorzichtig uit de startblokken, met die ene treffer in de eerste vier partijen die hij speelde. Maar daarna? Niet te houden! Veldwijk is inmiddels topscorer van de competitie en ook op een lijst die nog veel waardevoller is dan dat persoonlijke klassement, hoeft hij alleen maar naar het bovenste plekkie te kijken. ‘Zijn’ Sparta heeft de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie namelijk ook in handen; en ergens in de prijzenkast staat al de trofee die hoort bij het winnen van de eerste periodetitel van het seizoen. Tel uit je winst! 

Zondag is het de beurt aan de defensie van het vierkant draaiende NEC om de Spangenaren, Veldwijk voorop, af te stoppen. Die middag staat een Keuken Kampioen Divisie-kraker op de rol. Nijmegen, 16.45 uur: NEC – Sparta Rotterdam. Het verschil tussen beide teams is nu al negen punten. Winnen de Rotterdammers, dan kun je welhaast spreken van een nauwelijks meer te dichten kloof. Kortom: NEC móet zondag, Sparta wil waarschijnlijk heel graag. En Veldwijk vermoedelijk ook. Dertien gespeeld, dertien gescoord. Lucky number 13!  
  
Danso kan met Aruba stunten in de Nations League 
Voor veel beroepsvoetballers in Noorwegen geldt: medio november, einde seizoen. Vooruit, er staat in de hoogste divisie nog één speelronde op het programma. Maar in de zogeheten OBOS-ligaen, de Keuken Kampioen Divisie van de Noren, zit de competitie er al op. Play-offs nog zo her en der. Maar verder? Klaar. Tenzij je Erixon Danso heet. De avontuurlijk ingestelde voorhoedespeler die bij FC Utrecht in het betaalde voetbal debuteerde, speelt zaterdag aan de andere kant van de wereld een interland. Want: Danso is niet alleen speler van OBOS-ligaen-middenmoter Sandnes Ulf, nee... Hij is ook international van Aruba! En die nationale equipe, onder leiding van bondscoach Martin Koopman, staat zaterdag in de Nations League tegenover Montserrat.  

Nu mag Aruba – Montserrat misschien klinken als een, nou ja, niet bepaald topaffiche; de belangen zijn groot. Aruba is de Nations League gestart met een 3-1 zege op Bermuda en speelde vervolgens uit tegen Guadeloupe met 0-0 gelijk. In de competitie van 34 (!) teams staat Aruba na twee speeldagen op plek 14. Winst op nummer 20 Montserrat zou sensationeel zijn voor de Arubanen, die als 26ste geplaatst waren en zomaar eens één van de revelaties van de competitie kunnen worden. Eén klein dingetje nog, trouwens: Aruba speelt weliswaar thuis, maar niet op Aruba. Koopman’s keurkorps wijkt uit naar Curaçao voor het duel met Montserrat, want daar zijn de faciliteiten een stuk beter. Nu we toch bezig zijn: met Curaçao is ook meteen de ploeg genoemd die na 2 van de 4 speeldagen – daarna wordt de reeks van 34 teams uit elkaar gehaald en verdeeld in verschillende divisies - aan kop gaat.   

Kenny Teijsse scoort er in de Tweede Divisie op los 
Dat er interlands worden gespeeld, deert de ploegen in de Tweede Divisie niet. Op dat niveau wordt tijdens interlandbreaks gewoon gespeeld en dat betekent dat komend weekend weer diverse oud-spelers van FC Utrecht in die competitie minuten kunnen maken. Eén van de meest succesvolle spelers met een verleden bij de FC uit de Domstad in de Tweede Divisie is op dit moment Kenny Teijsse. De verdediger met de kenmerkende bos krullen gaat met AFC uit Amsterdam aan kop van het klassement. En heeft, zo laat hij op bijna wekelijkse basis zien, nog altijd een neusje voor de goal. Teijsse speelde in 10 van de 11 wedstrijden mee dit seizoen en zijn doelpuntenteller staat al op 8. 

Zaterdag krijgen de Amsterdammers, inclusief Teijsse en zijn jongere tweelingbroer Yordi, die ook al de nodige goals heeft gescoord dit seizoen, nummer vijf van het klassement HHC Hardenberg op bezoek. Ook al een ploeg met veel ex-profs in de gelederen. Een mooie uitdaging andermaal voor Kenny Teijsse en zijn ploegmaats.  
Volgende week aflevering 22 van FC Utrecht Worldwide!