De winning streak van FC Utrecht is tot een einde gekomen in Arnhem. Daar, in een regenachtig GelreDome, verloor de ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat met 2-1 van Vitesse. De Utrechters waren in de slotfase van de partij nog dicht bij de gelijkmaker, maar kregen het niet voor elkaar die te scoren.

Jawel, er is best even tijd om te juichen. Een tel of twee. Even met de armen zwiepen in de richting van het gastenvak, met daarin 385 supporters van FC Utrecht. Maar heel veel langer gunt Cyriel Dessers zichzelf en zijn ploegmakkers niet stil te staan bij zijn treffer. De Belg, net iets meer dan tien minuten binnen de lijnen op dat moment, heeft immers de aansluitingstreffer gescoord (2-1). Er is dan geen tijd voor een fuif, maar de knop moet direct om: aansluitingstreffer afvinken, nu op naar het volgende punt op de actielijst: de gelijkmaker.

Kerk’s knal wordt door Eduardo gepareerd
Daar zijn de Utrechters nog een paar keer dicht bij in Arnhem, waar het door de regen en wind waterkoud is. Wat te denken van Gyrano Kerk. De aanvaller slalomt zichzelf een weg het strafschopgebied van Vitesse in en besluit zijn fraaie actie met een schot. Een goed schot, behoorlijk hard en toch ook geplaatst. Je ziet de bal bijkans het net in zoeven, maar dan ineens ligt er een Portugese Braziliaan in de weg. Dat is geen toeval; het gaat namelijk om de keeper van Vitesse. Eduardo redt met zijn vingertoppen.

Niet dat tweede vinkje
De fanclub van Eduardo hoeft de komende weken, zo mag je verwachten, niet op heel veel nieuwe leden uit Utrecht en omstreken te rekenen. Want een paar minuten nadat hij met een prachtredding de inzet van Kerk onschadelijk maakt, pareert hij met een spectaculaire save een door Dessers gekopte bal. De 36-jarige international van Portugal, door Chelsea dit seizoen aan Vitesse verhuurd, zorgt ervoor dat FC Utrecht op dat actielijstje niet dat zo gewenste tweede vinkje kan zetten.

Linssen en Ødegaard schieten met scherp
Dat FC Utrecht twee treffers nodig heeft om tot tenminste een gelijkspel te kunnen komen in Gelderland, heeft alles te maken met de treffers die het in de tweede helft incasseert. Bryan Linssen zorgt met een geplaatst schot na een klein uur spelen voor de 1-0 en vanuit een vrije trap krult Martin Ødegaard, de jonge Noorse ster van Real Madrid, enkele minuten later de bal in de hoek: 2-0. Vanaf dat moment begint dus een race tegen de klok voor FC Utrecht.

Jensen houdt ploeg in partij
Dat die race tot en met de allerlaatste tel van de partij duurt, heeft de formatie van Advocaat trouwens ook te danken aan David Jensen. Want terwijl veel van de blikken van de Domstedelingen zijn gericht op het doel van Eduardo, daar is er ook bij de goal die door de Deen wordt bewaakt zo nu en dan volop bedrijvigheid. Met mooie reddingen en katachtige reflexen houdt hij FC Utrecht op de been. Maar omdat zijn collega een meter of honderd verderop ook alles uit de kast trekt, is het tevergeefs: FC Utrecht maakt de tocht terug naar de Domstad met lege handen: 2-1.

Interlandbreak, daarna De Graafschap-thuis
Komend weekend is er geen Eredivisie. Er zijn dan namelijk over de hele wereld (jeugd)interlands. Een week later gaat het competitievoetbal op het hoogste niveau verder. Voor FC Utrecht staat dan een thuispartij tegen De Graafschap op het programma. De kaartverkoop voor die pot, die op zondag 25 november wordt gespeeld in Stadion Galgenwaard, is al in volle gang.

Vitesse - FC Utrecht 2-1 (0-0)
58. Bryan Linssen 1-0
64. Martin Ødegaard 2-0
78. Cyriel Dessers 2-1

Gele kaarten: Alexander Büttner (Vitesse), Gyrano Kerk, Sean Klaiber, Lukas Görtler (FC Utrecht).

Toeschouwers: 15.131.

Scheidsrechter: Danny Makkelie.

Opstelling Vitesse:
Eduardo; Vyacheslav Karavaev, Rasmus Thelander, Jake Clarke-Salter, Alexander Büttner (82. Max Clark); Matúš Bero, Martin Ødegaard, Navarone Foor; Roy Beerens (82. Thomas Bruns), Oussama Darfalou (69. Thomas Buitink), Bryan Linssen.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Mark van der Maarel; Joris van Overeem (77. Lukas Görtler), Nicolas Gavory; Gyrano Kerk, Simon Gustafson (65. Cyriel Dessers), Urby Emanuelson (46. Sander van de Streek); Oussama Tannane.