Voor de vierde keer op rij heeft FC Utrecht een driepunter gescoord in de Eredivisie. Vanmiddag (zondag) was het team van Hoofdtrainer Dick Advocaat een maatje te groot voor ADO Den Haag. Rood-wit was met 3-0 te sterk voor geel-groen.

Volharden is het, en de beloning is navenant. Oussama Tannane verdient halverwege de tweede helft een hoekschop, op het moment dat het 1-0 staat. Dat is een score die prettig is voor de thuisspelende Utrechters, maar tegelijkertijd een stand die de hoogst mogelijke staat van paraatheid vereist. Maar daarin komt vanuit die corner verandering. Captain Willem Janssen, juist híj, loodst zijn team naar de veilige haven die de 2-0 voorsprong is.

Kerk swingt, Van Overeem scoort
Tien minuten later komt aan alle onzekerheid over welke ploeg de punten gaat pakken een einde. Dan is het Gyrano Kerk die aan de rechterkant van het veld op snelheid de trukendoos open gooit. En vervolgens een steekpassje geeft om van te smullen. Niet alleen splijt hij er de Haagse defensie mee, ook komt het leer uit bij Joris van Overeem, die vrij voor het doel staat. De middenvelder geeft de bal het laatste zetje en beslist daarmee een kwartier voor tijd de partij: 3-0.

Dessers breekt de ban
De start van FC Utrecht is een vliegende. Al na zeven minuten nemen de Domstedelingen de leiding. Keeper Indy Groothuizen van ADO Den Haag verwerkt op dat moment een bal helemaal verkeerd. De bal schiet onder zijn voet door en hobbelt richting zijn doel. Groothuizen gaat er achteraan, net als FC Utrecht-spits Cyriel Dessers. De Belg ziet hoe de bal tergend langzaam via de paal terug het veld in komt en precies voor zijn voeten belandt. De 1-0? Die is op dat moment niet meer dan een koud kunstje voor Dessers, die met zijn eerste competitietreffer van de jaargang de ban breekt in Stadion Galgenwaard.

Niets te halen
In het Utrechtse voetbalstadion is het goed toeven deze zondagmiddag. Hoewel het spel niet altijd is om door een ringetje te halen, zijn er over en weer de nodige kansen. De drie goals buiten beschouwing gelaten, zijn namens FC Utrecht ook Urby Emanuelson, Sean Klaiber, Tannane en Simon Gustafson gevaarlijk. Aan de andere kant van het veld is het ook enkele keren alle hens aan dek. Maar op de momenten waarop het moet, stáát doelman David Jensen er. De Deen maakt inzetten van onder anderen Lex Immers en Tomas Necid onschadelijk en voorkomt daarmee dat de Hagenaars ook maar een beetje het gevoel krijgen dat er voor hen wat te halen valt in de Domstad.

Vitesse-uit, dan De Graafschap-thuis
Voor FC Utrecht breken nu de Gelderse Weken aan. De ploeg van Advocaat gaat op zaterdag 10 november op bezoek bij Vitesse en speelt, nadat er dan een week geen competitievoetbal op de rol heeft gestaan vanwege interlands, vervolgens op zondag 25 november in Stadion Galgenwaard tegen De Graafschap.

FC Utrecht - ADO Den Haag 3-0 (1-0)
8. Cyriel Dessers 1-0
68. Willem Janssen 2-0
77. Joris van Overeem 3-0

Gele kaarten: Joris van Overeem, Simon Gustafson, Mark van der Maarel (FC Utrecht), Tom Beugelsdijk, Giovanni Troupée (ADO Den Haag).

Toeschouwers: 15.946.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Willem Janssen, Timo Letschert, Nicolas Gavory; Urby Emanuelson (80. Othmane Boussaid), Joris van Overeem, Simon Gustafson (83. Sander van de Streek); Oussama Tannane, Cyriel Dessers (60. Mark van der Maarel), Gyrano Kerk.

Opstelling ADO Den Haag:
Indy Groothuizen; Giovanni Troupée, Tom Beugelsdijk (72. Shaquille Pinas), Wilfried Kanon, Aaron Meijers; Dion Malone, Abdenasser El Khayati, Lex Immers; Sheraldo Becker (52. Thijmen Goppel), Tomas Necid, Elson Hooi (72. Erik Falkenburg).