Comeback in Kralingen

30 november 2018

FC Utrecht houdt ondanks rappe 3-0 achterstand punt over aan uitduel met Excelsior: 3-3.

FC Utrecht heeft een punt overgehouden aan een krankzinnige partij in Kralingen. Tegen Excelsior keek de ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat binnen een half uur tegen een 3-0 achterstand aan. Maar dankzij een geweldige fase in de tweede helft werd er toch een punt geoogst op het Kralingse kunstgras: 3-3.

IJzig koel blijft hij. Simon Gustafson zet zichzelf achter de bal, die op de penaltystip ligt. Tien minuten ervoor staat Excelsior nog met 3-0 voor, nu heeft de Zweed de kans de gelijkmaker te scoren. En dat doet hij. Bekeken, in de hoek: 3-3. En daarmee is de comeback van FC Utrecht in Kralingen compleet.

Hongerige wolven
Een comeback dus. En wat voor een. In recordtempo speelt FC Utrecht de ruime achterstand van het bord, aan de boorden van de Maas. Daar is het Gyrano Kerk die zijn ploeg de eerste energiestoot geeft. Tien minuten na de rust schiet de aanvaller mooi binnen: 3-1. Als hongerige wolven vervolgen de Domstedelingen dan hun jacht op een treffer. En die komt er al gauw. Vijf minuten na de 3-1, is ook de 3-2 een feit. Invaller Nick Venema staat, zoals hij dat kan, op de juiste plek op het juiste moment: 3-2.

Van vrije trap naar penalty
Goed, en dan dus die strafschop. Of ja, vrije trap, eigenlijk. Want dat is wat Richard Martens geeft, na een overtreding op Oussama Tannane. Een vrije trap, net buiten de zestien. Maar dan mengt videoscheidsrechter Erwin Blank zich in het verhaal. Hij ziet vanuit zijn ruimte in Zeist op de beeldschermen dat de overtreding niet buiten, maar in het strafschopgebied is begaan. En dus: penalty voor FC Utrecht. Gustafson claimt de bal en klaart de klus.

Status quo
Vanaf dat moment schiet de wedstrijd in een impasse. Jawel, er zijn over en weer nog kansen. Maar waar FC Utrecht in het eerste deel van de tweede helft over het kunstgras lijkt te zweven, daar landt de ploeg na die gelijkmaker weer terug op de plastic sprieten. En Excelsior, dat lijkt op twee gedachten te hinken. Na een 3-0 voorsprong wil je eigenlijk niets anders dan drie punten, maar al helemaal niet met lege handen achterblijven. ‘Dan nog liever 3-3’, lijkt de bespeler van het Van Donge & De Roo Stadion uit te stralen.

Woudestein weent van geluk
Dat stadion, knus als het is, spat bijkans uit zijn voegen tijdens het eerste half uur van de match. De IJslander Elias Mar Omarsson bezorgt zijn team een vliegende start, door na zes minuten snoeihard raak te schieten van dichtbij: 1-0. Als twee minuten later een droge knal van Ryan Koolwijk de 2-0 oplevert, lijkt het voormalige Woudestein te wenen van geluk. Als Luigi Bruins na 25 minuten een penalty scoort, is het al helemaal gelukzaligheid troef.

Voor het eerst in elf jaar
Maar niet voor lang, dus. FC Utrecht, dat in de Eredivisie in de clubgeschiedenis 173 keer op een 3-0 achterstand kwam en in al die gevallen verloor, recht de rug op indrukwekkende wijze. De ploeg van Advocaat is de eerste die er sinds 2007 in slaagt in een uitduel een nederlaag te voorkomen na op een 3-0 achterstand te zijn gekomen. En dan te bedenken dat in de laatste negen speelminuten dat ook nog eens over de streep wordt getrokken met een man minder, na een rode kaart voor Sean Klaiber.

Toewerken naar Heracles-thuis
Advocaat’s team kan vanaf nu gaan toewerken naar de volgende opdracht: Heracles Almelo-thuis. Op zondag 9 december krijgen de Utrechters de formatie uit Overijssel op bezoek. Die dag wordt er in Stadion Galgenwaard om 12.15 uur afgetrapt.

Excelsior - FC Utrecht 3-3 (3-0)
6. Elias Mar Omarsson 1-0
8. Ryan Koolwijk 2-0
26. Luigi Bruins (strafschop) 3-0
55. Gyrano Kerk 3-1
61. Nick Venema 3-2
65. Simon Gustafson (strafschop) 3-3

Gele kaarten: Herve Matthys (Excelsior), Oussama Tannane, Mark van der Maarel, Willem Janssen (FC Utrecht).

Rode kaart: 85. Sean Klaiber (FC Utrecht, twee keer geel).

Toeschouwers: 4.400.

Scheidsrechter: Richard Martens.

Opstelling Excelsior: 
Sonny Stevens; Jeffry Fortes, Herve Matthys, Thomas Oude Kotte, Lorenzo Burnet (74. Robin van der Meer); Jerdy Schouten (52. Dogucan Haspolat), Luigi Bruins, Ali Messaoud, Ryan Koolwijk (61. Mounir El Hamdaoui); Elias Mar Omarsson, Denis Mahmudov.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Mark van der Maarel (46. Nick Venema); Simon Gustafson, Joris van Overeem, Urby Emanuelson; Sander van de Streek (82. Lukas Görtler); Gyrano Kerk, Oussama Tannane (90+3. Othmane Boussaid).