De beloftenploeg van FC Utrecht heeft vanavond (vrijdag) minder gekregen dan het verdiende. Op Sportcomplex Zoudenbalch legden de Utrechtse talenten het af tegen het vlaggenschip van Roda JC Kerkrade: 1-2.

Het piept en het kraakt, het bromt en het mort. De stabiliteit van de achterhoede van Roda JC Kerkrade wordt, als er pak ‘m beet een uur is gespeeld op een prachtige grasmat op Sportcomplex Zoudenbalch, flink op de proef gesteld door een naar de gelijkmaker hunkerend Jong FC Utrecht. Wat te denken van, in die fase van de wedstrijd, een schot van Othmane Boussaid. En een poeier van Odysseus Velanas. Plus nog een bal die de punt van de schoen van Nick Venema maar op een haar na raakt; waardoor goalie Tom Muyters met de schrik vrijkomt.

Invaller Mallahi trefzeker
Daar komt al snel daarna verandering in. Dan is het Mohamed Mallahi die met scherp schiet. Een minuut nadat de jeugdinternational van Nederland de plaats heeft ingenomen van Belgisch jeugdinternational Boussaid bolt het net. Een mooi, hard schot in de verre hoek is de geroutineerde Belg Muyters toch te machtig: 1-1.

Milts mikt goed
Daarmee is de 0-1 dus weggepoetst. Dat doelpunt wordt een minuut of tien eerder gemaakt. Livio Milts, een Belgische speler met een stevig schot in de benen, krijgt dan de kans uit te halen en besluit dat te doen. Nederlands jeugdinternational Maarten Paes krijgt het niet voor elkaar die inzet tegen te houden, waardoor de Koempels enigszins tegen de verhouding in op voorsprong komen in de Domstad.

Alles behalve de mindere
Hoe de verhoudingen dan wel liggen? Het Jong FC Utrecht van trainer/coach Robin Pronk speelt met flair en doet alles behalve onder voor het veel meer gelouterde Roda JC Kerkrade van Robert Molenaar. Na de 1-1 van Mallahi lijkt een punt de minimale oogst te worden voor het beloftenteam; al heeft menigeen op de tribune nog goede hoop op zelfs het drievoudige daarvan.

Engels krijgt het op z’n heupen
Maar het wordt niets. Nada. Nul. Want een paar minuten voor tijd is het Mario Engels die het op zijn heupen krijgt. De Duitse clubtopscorer van de Zuid-Limburgers slalomt door de Utrechtse defensie en besluit met een schot in de verre hoek. Paes, en met hem het gros van de 398 aanwezige toeschouwers, blijft verbouwereerd achter: 1-2 voor de geel-zwarten, die in de slotminuten niet meer van wijken weten.

Volgende week: Sparta-uit
Voor Jong FC Utrecht wacht volgende week een rit naar Rotterdam. De Utrechtse beloften spelen vrijdag, terwijl op dat moment in Stadion Galgenwaard het Nederlands vrouwenvoetbalteam de degens kruist met de nationale ploeg van Zwitserland, een Keuken Kampioen Divisie-partij tegen Sparta Rotterdam. Dat team gaat aan kop op dit moment, al heeft achtervolger Go Ahead Eagles nog de kans daar verandering in te brengen; maar of dat lukt zal pas zondag blijken.

Jong FC Utrecht - Roda JC Kerkrade 1-2 (0-0)
56. Livio Milts 0-1
64. Mohamed Mallahi 1-1
87. Mario Engels 1-2

Gele kaarten: Shayne Pattynama (Jong FC Utrecht).

Toeschouwers: 398.

Scheidsrechter: Stan Teuben.

Opstelling Jong FC Utrecht:
Maarten Paes; Sylian Mokono (45+1. Mitchell van Rooijen), Ruben Hoogenhout, Christopher Mamengi, Gabriel Culhaci; Tim Brinkman, Odysseus Velanas, Rayan El Azrak; Othmane Boussaid (63. Mohamed Mallahi), Nick Venema (79. Shayne Pattynama), Sylla Sow.

Opstelling Roda JC Kerkrade:
Tom Muyters; Henk Dijkhuizen, Richard Jensen, Jannes Vansteenkiste, Roshon van Eijma; Ognjen Gnjatic (83. Celestin Djim), Mitchel Paulissen (76. Mart Remans), Mohamed El Makrini, Livio Milts; Mario Engels, Chance Simakala (83. Tim Väyrynen).