In de Eredivisie stonden FC Utrecht en Vitesse tot nu toe 66 keer tegenover elkaar. De balans is in het voordeel van de Arnhemmers, die 30 keer wonnen. Daar staan 23 Utrechtse zeges tegenover. Het werd 13 keer gelijk. Kortom: op jacht naar overwinning 24 op de geel-zwarten, zaterdag!

Zo eenvoudig is dat niet, althans; dat is het in het verleden niet geweest. Ga maar na: van de 33 keer dat FC Utrecht op bezoek ging bij Vitesse, wonnen de Domstedelingen slechts 3 maal. Het werd 8 keer gelijk en 22 keer bleven de punten in Gelderland. Van alle huidige Eredivisietegenstanders pakten de Utrechters alleen uit bij Heracles Almelo en PSV in het verleden minder punten.

In het recente verleden gaat het dan wel weer best aardig, op bezoek bij Vitesse. FC Utrecht is er nu 4 wedstrijden op rij zonder nederlaag. Van alle huidige Eredivisieclubs is FC Utrecht alleen bij VVV-Venlo langer ongeslagen: 8 partijen.

Alleen van PSV heeft Vitesse op eigen veld langer niet gewonnen, dan van FC Utrecht.

In GelreDome won Vitesse 5 van de laatste 7 Eredivisiepartijen die het speelde.

FC Utrecht won de laatste 4 Eredivisiepartijen die het speelde. De laatste keer dat FC Utrecht 5 competitieduels op rij won, was in april - augustus 2017.

In alle 33 keer dat FC Utrecht op bezoek ging bij Vitesse in Eredivisieverband, slikten de Domstedelingen steeds tenminste 1 tegentreffer. Kortom: nog nooit zette FC Utrecht een clean sheet op het bord, in Arnhem, als er om de punten werd gespeeld tegen Vitesse.

Over clean sheets gesproken: doelman David Jensen van FC Utrecht hield in de vorige 2 Eredivisiepartijen de nul. De laatste keer dat FC Utrecht 3 clean sheets op rij neerzette, was in december 2016.

De laatste keer dat FC Utrecht op een zaterdagavond een wedstrijd won die niet in Utrecht werd gespeeld, was op 18 maart 2017. Toen, in Gelderland, waren de Domstedelingen met 0-3 te sterk voor het inmiddels in de Keuken Kampioen Divisie-spelende NEC.

Vitesse, FC Utrecht en ADO Den Haag zijn de enige 3 teams uit de Eredivisie waarvoor een invaller dit seizoen nog niet tot scoren kwam.

De laatste Eredivisie-ontmoeting tussen FC Utrecht en Vitesse was op 1 oktober 2017. Toen werd het 1-1. Mason Mount en Cyriel Dessers scoorden die dag.

FC Utrecht opende dit seizoen 8 keer de score. Alleen de Champions League-deelnemers Ajax (10) en PSV (9) deden dit vaker.

Vitesse heeft 15 van de 16 goals die het dit seizoen maakte, gescoord van binnen het strafschopgebied (93,8 procent). Alleen NAC Breda (100 procent) en Willem II (94,1 procent) zijn dit seizoen tot nu toe meer gehecht aan het zestienmetergebied dan de Arnhemmers.

Na 11 speeldagen in de Eredivisie is FC Utrecht de enige club uit de competitie die aan het einde van elke speelronde een andere positie innam op de ranglijst: 17-13-10-11-14-15-16-12-9-7-5.

Dick Advocaat, Hoofdtrainer van FC Utrecht, leed vorig seizoen zijn grootste nederlaag als oefenmeester toen hij met Sparta Rotterdam in GelreDome door Vitesse van de mat werd geveegd: 7-0.

Vitesse-trainer Leonid Slutsky en Dick Advocaat stonden in de Russische competitie 3 keer tegenover elkaar als coach. Advocaat won met Zenit Sint-Petersburg 2 van die partijen, en 1 keer werd het gelijk tegen het Krylya Sovetov Samara van Slutsky.

Aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht scoorde in de Eredivisie al 7 keer tegen Vitesse. Er zijn slechts 2 spelers die meer Eredivisiegoals maakten tegen de Arnhemmers: Luis Suarez (9) en Roy Beerens (8).

Janssen scoorde in de laatste 2 Eredivisiepartijen die hij speelde. Nog nooit lukte het de verdediger in 3 competitiewedstrijden op rij het doel te vinden.

Vitesse’s Danilho Doekhi is geschorst. Vitessenaar Matus Bero staat op scherp. Bij FC Utrecht staat Mark van der Maarel op scherp.