18 weetjes over Excelsior-FC Utrecht

29 november 2018

Over Mark van der Maarel, Ali Messaoud, Dick Advocaat, 7-4 en nog veel meer.

Van de laatste 10 keer dat FC Utrecht speelde tegen Excelsior, won de ploeg uit de Domstad 6 maal en werd het 3 keer gelijk. Kortom: slechts in 1 van die laatste 10 gevallen zegevierden de Kralingers. Dat was in Kralingen, op 3 oktober 2015. Jeff Stans maakte die dag de enige goal van de wedstrijd (1-0).

Van de laatste 10 keer dat FC Utrecht speelde tegen Excelsior, won de ploeg uit de Domstad 6 maal en werd het 3 keer gelijk. Kortom: slechts in 1 van die laatste 10 gevallen zegevierden de Kralingers. Dat was in Kralingen, op 3 oktober 2015. Jeff Stans maakte die dag de enige goal van de wedstrijd (1-0).

Van de laatste 5 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie tegen Excelsior speelde, verloor het team uit Utrecht er niet 1. Alleen tegen PEC Zwolle (12), Ajax (13) en PSV (22) wacht Excelsior momenteel langer op een nieuwe winstpartij op het hoogste niveau.

Vorig seizoen eindigde Excelsior – FC Utrecht in 2-2. Namens de Rotterdammers scoorden Stanley Elbers en Hicham Faik. De meegereisde supporters uit Utrecht konden juichen na treffers van Mark van der Maarel en Zakaria Labyad.

Heb je het over duels tussen FC Utrecht en Excelsior, dan heb je het altijd ook over dat ene seizoen: 1983/1984. Toen eindigde FC Utrecht – Excelsior in 7-4 en Excelsior – FC Utrecht… Ook in 7-4! Met 22 goals totaal was de dubbele ontmoeting tussen FC Utrecht en Excelsior dat seizoen het meest doelpuntrijke affiche ooit in 1 Eredivisieseizoen.

Excelsior won afgelopen weekend met 1-2 van FC Emmen en kan nu voor het eerst sinds februari opeenvolgende Eredivisiewedstrijden winnen.

FC Utrecht won 5 van de laatste 6 Eredivisiewedstrijden die het speelde en verloor sinds de aanstelling van Hoofdtrainer Dick Advocaat alleen de uitwedstrijden bij Feyenoord (1-0) en Vitesse (2-1).

Excelsior en De Graafschap kregen dit Eredivisieseizoen tot nu toe de meeste tegengoals: allebei 31. Daarvan kregen de Kralingers er 19 tegen in eigen huis, meer dan elke andere Eredivisieploeg.

FC Utrecht haalde in 8 wedstrijden onder Dick Advocaat 16 punten. Alleen PSV (24) en Ajax (21) haalden er meer in die periode.

Spelers van Excelsior maakten dit seizoen de minste overtredingen van alle ploegen: 124. FC Utrecht maakte er 142. De meeste overtredingen werden door PEC Zwolle-voetballers begaan tot nu toe: 173 stuks.

Van de laatste 11 uitwedstrijden in de Eredivisie won FC Utrecht er 1. Dat was op 28 oktober tegen Willem II: 0-1.

FC Utrecht maakte in uitwedstrijden in de Eredivisie dit seizoen tot nu toe 4 doelpunten. Alleen De Graafschap (2 stuks) scoorde in uitpartijen deze jaargang tot nu toe minder vaak.

FC Utrecht verloor geen van de laatste 7 uitpartijen die het in de Eredivisie op vrijdag speelde.

Ali Messaoud is op dit moment clubtopscorer van Excelsior. Hij maakte 5 doelpunten. Nooit scoorde Messaoud vaker dan 5 maal in 1 Eredivisieseizoen.

Willem Janssen is samen met Sander van de Streek dit seizoen gedeeld clubtopscorer van FC Utrecht met 3 treffers.

Over Janssen gesproken: hij is de enige speler van FC Utrecht die dit seizoen nog geen minuut miste. Én hij heeft bijzondere herinneringen aan Excelsior. Op 29 september 2007 maakte hij tegen de Rotterdammers zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Luigi Bruins scoorde in de Eredivisie 3 keer tegen FC Utrecht. Alleen tegen sc Heerenveen maakte hij op het hoogste niveau van Nederland meer doelpunten: 4.

Een mijlpaal lonkt voor Excelsior-routinier Mounir El Hamdaoui. Hij is nog 1 doelpunt verwijderd van zijn 70ste Eredivisiegoal en zijn 100ste treffer in de Nederlandse competities.

Excelsior’s Jurgen Mattheij is geschorst. Bij de Kralingers staat Ryan Koolwijk op scherp. FC Utrecht-verdediger Mark van der Maarel staat eveneens op scherp.