De ontmoeting tussen FC Utrecht en ADO Den Haag van aanstaande zondag? Een unicum is het allesbehalve: het is namelijk al de 63ste keer dat beide ploegen tegen elkaar spelen in de Eredivisie.

FC Utrecht won op het hoogste niveau 24 maal, ADO Den Haag ging 13 keer met de 3 punten aan de haal. Het werd 25 keer gelijk.

De laatste 4 duels tussen de Utrechters en de Hagenaars eindigden in een gelijkspel.

ADO Den Haag won 1 van de laatste 6 Eredivisieduels die het speelde. Die ene zege in die serie, dat was een thuisoverwinning op FC Groningen: 1-0.

FC Utrecht kan voor de vierde keer op rij een Eredivisiewedstrijd winnen. Dat deed de club voor het laatst in februari van dit jaar.

ADO Den Haag hield dit seizoen tot nu toe 1 keer het doel schoon.

Hoofdtrainer Dick Advocaat van FC Utrecht won voor het laatst 4 Eredivisiewedstrijden op rij tijdens zijn tweede periode als trainer van PSV. Hij boekte toen 8 zeges in successie, in de periode september-november 2012. Het achtste duel in die reeks was een 1-6 overwinning op ADO Den Haag.

Advocaat kan de tweede trainer worden die zijn eerste 3 thuiswedstrijden in de Eredivisie met FC Utrecht wint na Cees Loffeld in 1989. Loffeld zette destijds zijn eerste 5 thuispartijen om in winst.

Nog een Advocaat-weetje in relatie tot de wedstrijd van zondag: de oefenmeester van de Utrechters werd geboren in Den Haag en speelde namens die club 164 wedstrijden in de Eredivisie.

Abdenasser El Khayati is met zijn 8 goals en 3 assists betrokken bij 11 van de 14 ADO Den Haag-Eredivisiedoelpunten van dit seizoen. Hij is bij alle van de laatste 10 treffers van de ploeg uit de Hofstad betrokken.

Alleen FC Utrecht, PSV en Ajax wonnen de laatste 3 Eredivisiepartijen die ze speelden.

FC Utrecht is de enige club in Nederland die na 10 speeldagen na elke speelronde op een andere plek in de Eredivisie stond: 17-13-10-11-14-15-16-12-9-7.

FC Utrecht (11 goals, 15 punten) heeft net als VVV-Venlo en PEC Zwolle minder doelpunten gescoord dan punten veroverd.

Willem Janssen scoorde vorige week tegen Willem II. Van alle huidige Eredivisiespelers zijn Janssen en Excelsior’s Anouar Hadouir de enige 2 spelers die in 12 verschillende Eredivisieseizoenen scoorden.

Janssen is van alle huidige spelers in de competitie de meest ervaren Eredivisiespeler, met 321 partijen op het hoogste niveau van Nederland op zijn naam.

Aaron Meijers deelt op de ranglijst van Meeste Eredivisieduels namens ADO Den Haag plek 10 met Martin Jol. Beiden kwamen op het hoogste niveau 188 keer uit voor de Hagenaars. Meijers, die terugkeert van een schorsing, kan tegen FC Utrecht die tiende plek volledig zelf in handen nemen; want zijn 189ste wedstrijd spelen.

Trainer Fons Groenendijk van ADO Den Haag speelde 51 Eredivisiewedstrijden namens FC Utrecht. Als bezoekende trainer won Groenendijk in de Eredivisie nog nooit in Stadion Galgenwaard: 2 remises, 2 nederlagen.