Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: de Noorse titelstrijd waarin Vito Wormgoor zich met SK Brann Bergen mengt, een flinke tegenvaller voor Wout Brama en een nieuw avontuur voor Fernando Quesada.

Vier punten staat de nummer twee achter de nummer één. De nummer één speelt op zondag, en verliest. Kortom: dé kans voor de achtervolger om maandag, als het speelt tegen een middenmoter, driekwart van de achterstand op de koploper weg te poetsen. Wat denk je? Ook een nederlaag voor de nummer twee. Het is het scenario zoals zich dat afgelopen weekend voltrok in de hoogste divisie van Noorwegen, waar het SK Brann Bergen van aanvoerder Vito Wormgoor dé ultieme kans liet liggen om de druk op koploper Rosenborg BK verder op te voeren. Er staan nog zes speelrondes op het programma, met op zondag 28 oktober de absolute kraker: SK Brann Bergen – Rosenborg BK. Kortom: het kán nog, voor Wormgoor’s team.

Bij menig voetballiefhebber uit Nederland zal Wormgoor de voorbije jaren wat minder top of mind zijn geweest dan in de eerste jaren van dit decennium, waarin de fysiek sterke centrale verdediger speelde op de Nederlandse velden. Zo was hij, letterlijk en figuurlijk, meer en vaker in beeld. In 2016 stapte Wormgoor, die tot 9 officiële wedstrijden kwam in het eerste elftal van FC Utrecht, over van ADO Den Haag naar Aalesunds FK, een team dat inmiddels op het tweede niveau van Noorwegen speelt. In slechts 11 officiële duels in het vlaggenschip van die club overtuigde hij SK Brann Bergen: een transfer naar de drievoudig kampioen en zesvoudig bekerwinnaar van Noorwegen was een feit. Nieuw bekersucces zit er dit jaar niet in; SK Brann Bergen ligt uit de cup. Maar in de competitie? Dáár is nog alles mogelijk.

Bittere pil voor Brama
Van een aanvoerdersband om zijn arm naar een brace om zijn knie. Wout Brama baalt stevig, want de sleutelspeler van FC Twente is geblesseerd. In de bekerwedstrijd tegen FC Groningen, die het Keuken Kampioen Divisie-team uit Enschede verrassend won, viel de Tukker uit. Diagnose: de buitenband van zijn rechterknie is ingescheurd. “Dit is zo verschrikkelijk balen”, aldus Brama, die het Australische avontuur bij Central Coast Mariners waarvoor hij FC Utrecht verliet abrupt beëindigde toen hij de kans kreeg weer voor zijn cluppie FC Twente te gaan spelen. “Dat je er zo lang uit bent en het team en de club niet kunt helpen is echt kloten. Toen de dokter mij vertelde dat ik de buitenband van mijn rechterknie heb ingescheurd, schrok ik echt. Het was een pittige tackle in de wedstrijd, ik had ook wel wat last, maar dit is wel wat erger dan ik verwacht had. Een bittere pil.”

Quesada goud waard voor Atlético Sanluqueño
Atlético Sanluqueño CF. Er zullen mensen zijn die deze clubnaam voor het eerst lezen. Niet gek; het gaat immers om een vrij bescheiden Spaanse ploeg. Het is de club waarvoor Fernando Quesada tegenwoordig uitkomt. De middenvelder met de fluwelen balbehandeling is voor Elche CF verhuurd aan het team dat in de Segunda División B, Groep 4 uitkomt; op het derde niveau van Spanje dus. Da’s al een stap hoger dan de voorbije jaargang, toen de groen-witten nog op de vierde trede van de Spaanse voetballadder stonden. Quesada is van grote waarde voor de Atletistas; in de drie wedstrijden waarin de oud-speler van FC Utrecht de negentig minuten vol mocht maken, werd steeds de volle buit gepakt; 0-1 tegen UD Ibiza, 2-1 tegen CD El Ejido en 2-0 tegen Marbella FC. Hoger spelen dan op het derde niveau deed Atlético Sanluqueño CF nog nooit. Maar nu staat de ploeg in de subtop van de ranglijst. Gaat Quesada historie schrijven in Sanlúcar de Barrameda? Wie weet!

Volgende week aflevering 16 van FC Utrecht Worldwide!