Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: de Week van de Waarheid in Noorwegen voor Vito Wormgoor, een scorende Ramon Leeuwin in Denemarken en een nieuwe rol voor Mateusz Klich in Leeds; die van goalgetter.

Het is niet alleen een treffen tussen twee absolute topclubs. Nee, SK Brann Bergen – Rosenborg BK is véél meer dan dat. Het is namelijk ook een duel tussen de nummer twee en de nummer één van de ranglijst. Een partij tussen twee ploegen die zeer aan elkaar gewaagd zijn; het verschil is na 26 van de 30 speeldagen precies 2 punten. In het voordeel van Rosenborg BK, dat wel. Maar: zondag speelt het SK Brann Bergen van oud-speler van FC Utrecht Vito Wormgoor thuis. Eerder dit seizoen, toen het thuisvoordeel nog voor Rosenborg BK was, won de formatie van Wormgoor met 1-2. De messen zullen geslepen zijn; het belang van de pot is kraakhelder.

Vito Wormgoor. Hij kwam in deze rubriek al eens eerder aan bod. De oud-speler van onder meer de Utrechtse amateurclubs HDS Leersum en DOVO (uit Veenendaal, voor de volledigheid) verruilde de Nederlandse velden in 2016 voor de Noorse. Via het inmiddels eveneens in een titelrace – maar dan die van de Noorse Eerste Divisie – Aalesunds FK dwong de fysiek sterke verdediger een transfer af naar SK Brann Bergen. Op het palmares van die club prijken nu 3 landstitels. Is een vierde kampioenschap aanstaande, of gaat de titel in de zogeheten Eliteserien voor de 26ste (!) keer naar Rosenborg BK? Zondag wordt daarover wellicht meer duidelijk.

‘Luiwin’ Leeuwin trefzeker in Denemarken
Ook verdediger Ramon Leeuwin heeft het wat noordelijker gezocht na een aantal jaren in de Eredivisie te hebben gespeeld. De achterhoedespeler, die jarenlang het shirt van FC Utrecht droeg, was maandag de gevierde man bij de fans van Odense BK. In de uitpartij tegen het behoorlijk gereputeerde Bröndby IF incasseerden de blauw-witten niet lang voor tijd de 1-0 en toen leek een nederlaag aanstaande. Maar daar stak Leeuwin, door de Deense televisiecommentator ‘Luiwin’ genoemd, hoogstpersoonlijk een stokje voor. Hij stond op de juiste plek en kon zo zijn eerste doelpunt in de Deense Superligaen aantekenen, in wat zijn zevende partij was op het hoogste niveau van Denemarken. Overigens doet Leeuwin’s Odense BK het nog niet al te geweldig; het team staat op plek 11 (van de 14 teams) en heeft na 13 speeldagen 14 punten. Voordeel is wel: het verschil met nummer 4 Aalborg BK is nog maar 5 punten. Een plek in de subtop is dus nog haalbaar, al lijkt de titelstrijd een two horse race te zijn tussen FC Midtjylland en FC Kopenhagen.

Klich blijft maar scoren
Gaat het over scoren en gaat het over voormalig spelers van FC Utrecht, dan is er één man om wie je op dit moment absoluut niet heen kunt: Mateusz Klich. De middenvelder, die afgelopen seizoen op huurbasis uitkwam voor de Domstedelingen en in 16 partijen in het rood-wit kwam tot 1 treffer, is clubtopscorer van het toch bepaald niet nietige Leeds United. De international van Polen, die een vaste waarde is in de basisploeg van de ploeg uit Leeds, heeft na 13 partijen al 5 treffers op z’n naam. Klich houdt op de clubtopscorerslijst onder meer internationals als Ezgjan Alioski (Macedonië), Pablo Hernández (Spanje) en Tyler Roberts (Wales) achter zich. Vanavond zet hij zijn doelpuntenjacht, mits hij speelminuten krijgt van zijn Argentijnse trainer Marcelo Bielsa natuurlijk, mogelijk voort. Dan speelt Leeds United, dat komend seizoen dan toch eindelijk de stap naar de Premier League wil zetten, thuis tegen Ipswich Town. Die club trouwens, waar FC Utrecht enkele jaren geleden nog vriendschappelijk tegen speelde, vecht tegen degradatie en hoopt zo snel mogelijk afstand te kunnen doen van de rode lantaarn.

Volgende week aflevering 19 van FC Utrecht Worldwide